VIO OVG-themadag in OostdorpIndustry

VIO OVG-themadag in Oostdorp

De Vereniging Infanterie Officieren (VIO) organiseerde op donderdag 26 augustus in samenwerking met het OTCMan (Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre een themadag met als onderwerp Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG). In Oostdorp, een oefendorp op het infanterie Schietkamp (ISK) bij Harskamp kregen leden van de VIO, genodigden en geïnteresseerden informatie over alle facetten van OVG.

VIO OVG-themadag in Oostdorp

Programma

In het centrale ochtendprogramma kregen de deelnemers presentaties voorgeschoteld van onder andere David Kilcullen, counterinsurgentieexpert en auteur van diverse boeken. Een forumdiscussie met als thema ‘wat vraagt OVG aan materiaal, uitrusting en wijze van trainen voor onze verschillend eenheden’ sloot de ochtend af.

Het middagprogramma stond in het teken van de industrie en haar bijdragen op het gebied van OVG. Green Paper Association had weer een groot aantal bedrijven bereid gevonden hun producten te showen en uitleg te geven aan de deelnemers.

Het waren er teveel om ze hier allemaal op te noemen. Laten we dan maar eens een paar bedrijven noemen die ons zijn opgevallen zonder te kort te doen aan de overige aanwezige bedrijven.

SCAR

TBM was aanwezig met een complete range wapens van de Belgische firma FN Herstal. Vooral de complete SCAR-familie trok veel aandacht omdat die waarschijnlijk mee gaat dingen bij de vervanging van de Colt C7 en C8. Primeur was de aanwezigheid van het revolutionaire nieuwe lichte machinegeweer Evolys. De getoonde caliber 7.62 versie weegt ongeveer even veel als de Colt C7. Het was pas de tweede keer dat dit wapen buiten België werd getoond. TBM toonde ook de Dylan Aero Minigun en de diverse producten van Aimpoint en andere richtmiddelen.

Vlakbij toonde Defenture natuurlijk haar GRF 5.12, beter bekend als de Vector ATTV. Saab uit Zweden, in de running voor de het SRAT (Short range Anti Tank) verwervingstraject, toonde haar belangrijkste anti-tank wapens. Naast de Carl Gustaf lanceerbuis en munitie toonde Saab de nieuwste versies van twee oudgediende systemen, de AT4 en NLAW. Die laatste twee zijn lang gelden vervangen door de Pantserfaust van de ook aanwezige Duitse firma DND. Maar nu zijn die weer aan vervanging toe en doet Saab weer een gooi naar deze opdracht.

DND wordt in Nederland vertegenwoordigd door Condor Arnhem. Dat bedrijf had een aantal van zijn relaties meegenomen. Daaronder waren Diehl met een hele snelle UGV (Unmanned Ground Vehicle), Steiner met verrekijkers en vizieren, Theon met diverse sensoren en warmtebeeldkijkers en natuurlijk Heckler & Koch met de nieuwste HK433.

Ook Profile Equipment liet zich niet onbetuigd met een flinke stand en op maat gemaakt draagsystemen voor zware lasten. Voor het ‘comfortabel’ vervoeren van bijvoorbeeld een punt 50 mitrailleur of een mortier in onderdelen. En alles geheel integreerbaar met het draagsysteem van VOSS. Met een iets kleinere stand maar met niet minder interessante spullen liet Outdoor Roosendaal een collectie aan kleding zien.

Nederlands

Echte Nederlandse fabrikanten lieten zich ook niet onbetuigd. DMV4x4, makers van de Anaconda, toonde de allernieuwste truck voor de duikers van de marine, de Anura. REEQ was er met hun laatste versie van de elektrische uit de kluiten gegroeide quad. Sita Robotics stuurde hun kleine en robuuste werprobot door de grote tent. Speciaal ontwikkeld voor snelle inzet door militaire en politie-eenheden moet dit een kosteneffectief alternatief zijn voor buitenlandse producten.

Apex Global, Rheinmetall en Bravo20 toonden allemaal onbemande en op afstand bestuurbare systemen en andere interessante producten. Het Britse Marschall ADG toonde een mooie collectie speciaal voor de nieuwe operationele Scania’s. En ja, de containers zijn iets lager dan de standaard containers om onder de vier meter maximale voertuighoogte te blijven. De firma Signify toonde Trulify, dat met infra-rood een netwerk kan opzetten dat niet onderschept en gestoord kan worden. Snel en makkelijk aan te leggen en het is niet meer nodig om een bekabeld netwerk aan te leggen.

Het zijn er gewoonweg teveel om op te noemen dus bij deze excuses voor het niet noemen van uw bedrijf of product. Hieronder nog een klein overzicht in beeld.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.