Blind VertrouwenReview

Blind Vertrouwen

Foto’s via Koen Postma

In Nederland is het helaas (nog) geen traditie dat na grote militaire operaties boeken worden geschreven door militairen die erbij waren. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is dat eigenlijk al eeuwen traditie. Naast (semi) wetenschappelijke werken over de politieke en strategische zaken schrijven de mannen en vrouwen op de grond hun eigen ervaringen. In deze landen werken uitgevers maar al te graag mee. Wie kent Andy McNab’s boek “Bravo Two Zero” niet of “Blackhawk Down”, geschreven door journalist Mark Bowden. Deze boeken geven het grote publiek een inkijk in de wereld van de militair in oorlogsgebied. Toegegeven, “Bravo Two Zero” bleek achteraf wel een te mooie voorstelling te geven van de gebeurtenissen. Maar daardoor zijn er ook meer boeken uitgekomen die een beter beeld gaven van de speciale operaties tijdens de 1e Golfoorlog.

Boek

Komen we bij Nederland en het boek van voormalig MARSOF-operator Koen Postma en schrijfster Maaike van Poelje. “Blind Vertrouwen” geeft een zeldzaam inkijkje in de operaties van Nederlandse special forces in Afghanistan. De enige andere is “Danger Close” van Marco Kroon. Een meer wetenschappelijke benadering is te vinden in het boek “Callsign Nassau” van de historici Ten Cate en Van der Vorm.

MARSOF

“Blind Vertrouwen” vertelt het verhaal van Nassau 5-4. Een team van negen MARSOF-operators van het Korps Mariniers waar Koen deel van uit maakte. Zij maakten onderdeel uit van Special Task Force Group Viper 5, de vijfde rotatie special forces die in de Afghaanse provincie Uruzgan orde op zaken probeerde te stellen. In het najaar van 2007 bestaat Nassau 5 uit twee teams van het Korps Commandotroepen en twee van MARSOF. Geleid door een eigen staf op kamp Holland trekken de teams door de provincie op zoek naar de Taliban. Zij zijn de oren en ogen van Task Force Uruzgan. Maar ze zijn ook het ultieme zwaard voor de TFU. Daar waar mogelijk proberen ze de vijand uit de tent te lokken om ze dan, ook met behulp van artillerie en luchtsteun, uit te schakelen.

Maaike

In het boek wordt door schrijfster Maaike van Poelje het verhaal verteld van het hele team. Alle mannen hebben gezamenlijk hun verhaal aan haar verteld. Maaike heeft dat mooi opgeschreven, zonder overdreven sensatie. Het wordt niet mooier verteld dan dat het was. Koen Postma is de initiatiefnemer voor het boek en heeft het in eigen beheer uitgegeven.

Spin Ghar

Voor mij persoonlijk mag het allemaal wel wat gedetailleerder. Maar ik ben vakidioot en het boek is duidelijk voor een groter publiek geschreven. En dat is prima natuurlijk. En laten we eerlijk zijn, je moet een boek ook kunnen verkopen. In het boek worden een aantal acties en operaties beschreven die de Viper-teams hebben uitgevoerd tijdens hun vier maanden durende uitzending. Spin Ghar is voor de Afghanistan-kenners misschien wel de meest herkenbare. Nassau 5-4 moet ’s nachts een hoge berg op om een observatiepost in te richten. Alles om uit het zicht van de Taliban te blijven. Wat de mannen moeten doorstaan tijdens de klim, die meerdere nachten duurt, en hun verblijf van een paar dagen is typisch een voorbeeld waarom SF eenheden dit soort klussen uitvoeren. Niet het heldhaftige optreden tijdens vuurgevechten maar het doorstaan van ontberingen, doorzettingsvermogen en de “alles voor de missie” mentaliteit is wat uit dit hoofdstuk naar voren komt.

Prima boek

Voor mij is het een prima te lezen boek geworden. Zowel voor de doorgewinterde kenner als de gemiddelde Nederlander is het een boek waar wat uit te halen valt. Al zal de kenner misschien net als ik wat meer details willen. Het is nu eenmaal een van de zeer weinige boeken over dit onderwerp dat kan putten uit eerste hand. Lezen dus.

Hier zit dus geen grote commerciële uitgeverij achter. Daarom steun ik Koen van harte bij de verkoop van het boek. Klik op de banner van “Blind Vertrouwen” hier op de website om het boek te bestellen. Alleen via deze link betaal je dan geen verzendkosten en heb je het boek binnen enkele dagen in huis. Geen banner? Klik dan hier.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.