GIGN demoGallery

GIGN demo

De Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale (afgekort tot GIGN) is de antiterrorisme-eenheid van de Franse Gendarmerie. De Gendarmerie is goed te vergelijken met onze Koninklijke Marechaussee waarbij de GIGN dan de tegenhanger is van onze Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De GIGN is naast de Brigade de Recherche et d’Intervention (BRI, eenheid gespecialiseerd in optreden tegen georganiseerde misdaad en het beëindigen van gijzelingen), l’unité Recherche, Assistance, Intervention et Dissuasion (RAID, anti-terreureenheid van de nationale politie) en Groupes d’Intervention de la Police Nationale (GIPN, vergelijkbaar met de arrestatieteams hier) verantwoordelijk voor het bestrijden en optreden tegen terreur.

Zoals zovele anti-terreureenheden is ook de GIGN opgericht na het debacle van de Olympische zomerspelen in München in 1972 waarbij elf Israëlische atleten en officials en een Duitse politieagent de dood vonden. Tijdens de mislukte bevrijdingsactie werden ook vijf van de acht Palestijnse gijzelnemers gedood. Het mislukken van de bevrijdingsactie was te wijten aan het niet hebben van gespecialiseerde en getrainde eenheden die dit soort situaties tot een goed einde konden brengen. In de gehele wereld werden in de jaren daarna eenheden opgericht en getraind. In Nederlands was dat de BBE.

De GIGN is als onderdeel van de Gendarmerie Nationale een militaire eenheid en kan daarom als zodanig ook in het buitenland worden ingezet. Op het lijstje van buitenlandse acties staan een aantal operaties die voor de nodige publiciteit hebben gezorgd. Zo werden in Djibouti in 1976 dertig kinderen van Franse militairen bevrijd nadat hun schoolbus was gekaapt door Somalische terroristen. Op Frans grondgebied werd de eenheid ingezet tijdens de laatste terreuraanslagen in Parijs maar al in 1994 bestormde de GIGN een gekaapt vliegtuig in Marseille waarbij 164 passagiers werden bevrijd uit de handen van het GIA (Groupe Islamique Armé).

Het gebeurd niet vaak dat anti-terreureenheden grote demonstraties van hun kunnen geven. Op de Franse beurs Eurosatory werd dit jaar een uitzondering gemaakt en gaven alle drie de eenheden demo’s. Hieronder een fotoimpressie van de demo van de GIGN.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.