Tenacious Engineer 112 PantsergeniecompagnieFeatured

Tenacious Engineer 112 Pantsergeniecompagnie

In het strijd gaat het niet alleen om de gevechtseenheden, maar zeker ook om de zogenoemde ‘force multipliers’, de essentiële ondersteunende eenheden. 112 Pantsergeniecompagnie is een van die eenheden die zorgen dat ofwel de gevechtseenheden voorwaarts kunnen blijven gaan ofwel dat de vijand wordt afgestopt. Met de bataljonsoefening Tenacious Engineer werd de nieuwe instroom aan genisten weer een niveau hoger getild.

Tenacious Engineer

112 Pantsergeniecompagnien (112 Pagncie) is onderdeel van 11 Pantsergeniebataljon uit Wezep. De compagnie bestaat uit drie veldpelotons, een ondersteuningspeloton en een staflogpeloton. De eenheid behoort tot 43 Gemechaniseerde Brigade. Speciaal voor de oefening Tenacious Engineer verruilt het bataljon de vertrouwde omgeving van Wezep met de oefenterreinen die normaal gebruik worden door eenheden van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. Het overgrote deel verhuist naar Weert en omgeving. 112 Pagncie strijkt neer op het oefenterrein in Oirschot.

Tenacious Engineer

Opwerkcyclus

112 Pagncie staat aan het begin het opwerkingstraject door de instroom van nieuw personeel. Dat houdt in dat er veel nieuwe mensen instromen. De groepen, pelotons en compagnieën vangen aan met een opleidingsprogramma die begint bij de basis. De eerste stappen van de cyclus staat in het teken van de individuele genist. Er wordt veel gewerkt aan persoonlijke vaardigheden die speciaal voor genisten belangrijk zijn. Daarnaast wordt er veel gewerkt op groep en pelotonsniveau. Aan het eind van het jaar moet er kunnen worden opgetreden op pelotonsniveau. Het tweede jaar staat in het teken van het optreden als bataljon en het geïntegreerde optreden met andere eenheden van de brigade. Er wordt dan opgewerkt naar de Operationele Gereedstelling.

Bruggenlegger

Gezien de aard van dit deel van de oefening Tenacious Engineer is er midden op het oefenterrein een kampement opgezet in een vredes-setting. Dus geen beveiliging en verdedigende stellingen, boogtenten om in te slapen en geen camouflage. In de tweede week verplaatst j het bataljon langzaam terug naar het noorden. Dan wordt dat anders. Verspreid over het uitgestrekte terrein zijn diverse geniegroepen bezig het het vergaren van kennis. Bij de laatste in gebruik zijnde Leopard 1 brugleggende tank, krijgt een ploeg uitleg in het inmeten van de lanceerplaats voor de brug. Nadat de brug geplaatst is gaan er diverse voertuigen overheen.

Obstakels

Op een andere plek was een ploeg bezig om met behulp van een werklust shovel obstakels op te werpen om een eventuele vijand te vertragen. Met grote scheppen zand worden er vier bermen opgeworpen door de Werklust. De genieploeg zorgt met hun Boxer en persoonlijke wapens voor de rondom-beveiliging. Daarna moeten de mannen zelf aan de bak met het plaatsen van prikkeldraad en antitankmijnen tussen de bermen. De brandende zon maakt dat werk er niet makkelijker op.

Het is goed om te zien dat er weer volop geoefend wordt door de eenheden van de Koninklijke Landmacht. Dank aan voorlichting 43 MechBrig voor de uitnodiging en Saskia van 11 Pagnbat voor de begeleiding en info.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.