Kodiak-pionierstank van Rheinmetall ook voor BundeswehrNews

Kodiak-pionierstank van Rheinmetall ook voor Bundeswehr

Persbericht | Automatisch vertaald

Rheinmetall heeft opnieuw een groot succes geboekt met zijn Kodiak-pionierstank. Het bedrijf heeft van de Duitse strijdkrachten de opdracht gekregen om de nieuwe gepantserde pioniersmachine te leveren. De begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag keurde op 14 april 2021 een overeenkomstig voorstel goed. Het federale bureau voor uitrusting, informatietechnologie en gebruik van de Bundeswehr (BAAINBw) heeft nu een overeenkomstig contract getekend met Rheinmetall voor de productie en levering van in totaal 44 pionierstanks met een waarde van ongeveer 295 miljoen euro bruto.

Het eerste systeem staat gepland voor 2023 en de bestelling moet in 2029 zijn voltooid. Het contract omvat ook enkele aanvullende diensten voor training en logistiek die nodig zijn voor inbedrijfstelling en gebruik, zoals trainingen en apparatuur, documentatie, meet- en testapparatuur, initiële vereisten voor reserveonderdelen en speciaal gereedschap.

Rheinmetall Kodiak – een echte pionier

Kodiak
© Rheinmetall

De 3 Kodiak-pionierstank is een op Leopard 2 gebaseerde pionierstanktank die speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van moderne pioniers. Er zijn momenteel meer dan 40 Kodiak-pionierstanks in gebruik in Zwitserland, Zweden, Nederland en Singapore. Naast de Bundeswehr hebben ook andere Europese en NAVO-partners hun belangstelling getoond. Zwitserland, Zweden, Nederland en Singapore versterken ook hun Leopard 2 gevechtstanks met de Bergepanzer 3 Büffel – zijn wapenbroeder uit de Leopard 2-gebaseerde voertuigfamilie, ook ontwikkeld door Rheinmetall.

Het uitgebalanceerde chassis met het 1.100 kW aandrijfpakket op de Leopard 2A7V-standaard biedt uitstekende mobiliteit. Met zijn goede offroad-mobiliteit kan de Kodiak de zeer mobiele gevechtsgroepen van vandaag onbeperkt volgen. Het nieuw ontwikkelde beschermingspakket maakt het een van de veiligste systemen in zijn soort.

Het opvallende kenmerk van de Kodiak is de driedelige graafarm die in het midden van de voorkant van het voertuig is geplaatst. Dit middenarmconcept biedt als voordeel dat de bemanning beter overzicht kan houden tijdens graafwerkzaamheden en het voertuig ook in krappe ruimtes inzetbaar is. Bovendien maakt het een maximaal werkgebied mogelijk met een minimale afhankelijkheid van de oriëntatie van het voertuig. Dit vereenvoudigt en verkort de inzet en draagt ??zo bij aan de bescherming en veiligheid van de soldaten. De krachtige graafmachine met knikarm kan ook worden gebruikt om lasten te heffen en te verplaatsen. Daarnaast is er een groot aantal andere gereedschappen beschikbaar die onder bescherming verwisseld kunnen worden.

Kodiak
© Rheinmetall

De Kodiak heeft ook een dozerblad met snij- en kantelhoekverstelling. Indien nodig kunnen alle verwisselbare gereedschappen op wisselpallets met meerdere haakarmen worden geladen, die ook standaard door de Bundeswehr worden gebruikt.

Het veelzijdige liersysteem aan de voorkant van het voertuig is uitgerust met twee onafhankelijk bruikbare kaapstanderlieren. Ze bieden de hoogste mate van flexibiliteit bij het gebruik met absolute betrouwbaarheid. De relatief lichte lierkabels kunnen snel en zonder extra hulpmiddelen of gereedschap door een soldaat naar een object worden gebracht, waardoor de tijd die buiten het sterk beschermde voertuig wordt doorgebracht tot een minimum wordt beperkt.

Zes camera’s op het graafmachinesysteem, het dozerblad en aan de voor- en achterzijde ondersteunen de bemanning, bestaande uit drie soldaten, tijdens de reis en bij het uitvoeren van pionierswerk overdag en met beperkt zicht. Elk bemanningslid kan op elk moment het voor hem belangrijke camerabeeld op zijn monitor bekijken. Met de camera’s kunnen gereedschapswisselingen en alle pionierspecifieke taken onder pantserbescherming worden uitgevoerd. Een hulpaggregaat levert de elektrische energie wanneer dat nodig is, zonder dat de hoofdmotor in werking is, en levert tegelijkertijd het koel- en verwarmingssysteem van het gevechtsgebied.

Kodiak
© Rheinmetall

Voor zelfbescherming heeft de Kodiak een rookwerpsysteem met een 76 mm kaliber dat state-of-the-art is en het op afstand bestuurbare wapenstation “Natter” ontwikkeld door Rheinmetall. Het wapenstation kan optioneel worden uitgerust met een machinegeweer met een kaliber van 7,62 mm x 51 of 12,7 mm x 99 (.50 BMG) of het kan een 40 mm machinegranaatwapen herbergen.

Naast zijn oorspronkelijke functie als het belangrijkste inzetsysteem voor gepantserde pioniers, is de Kodiak natuurlijk ook geschikt voor rampenbestrijdingsoperaties. In de vroege zomer van 2020 zette de Nederlandse krijgsmacht samen met Bergepanzer 3 Büffel de Kodiak-pionierstank in om bos- en natuurbranden in het Duits-Nederlandse grensgebied te bestrijden.

Voor meer informatie, ga naar de website van Rheinmetall.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.