Rheinmetall moderniseert Britse tanks naar Challenger 3News

Rheinmetall moderniseert Britse tanks naar Challenger 3

Persbericht | automatisch vertaald

Rheinmetall heeft een baanbrekende opdracht binnengehaald om landstrijdkrachten in de NAVO en Europa uit te rusten. Het Britse ministerie van Defensie heeft het Duitse technologiebedrijf nu de opdracht gegeven om de belangrijkste tankvloot van het Britse leger te moderniseren. Een totaal van 148 Challenger 2 gevechtstanks zullen de komende jaren worden uitgerust met nieuwe 120 mm gladde kanonnen van Rheinmetall. Tegelijkertijd krijgen ze een volledig nieuwe torenstructuur met een toekomstgerichte digitale systeemarchitectuur.

Met deze uitgebreide modernisering als onderdeel van het Challenger 2 Life Extension Project (LEP) van de Britse strijdkrachten, worden de beproefde gevechtstanks omgebouwd tot de nieuwe Challenger 3 en bruikbaar gemaakt voor de komende decennia. De gemoderniseerde voertuigen worden geleverd tussen 2021 en 2027. Het totale volume van de bestelling is ongeveer € 770 miljoen (£ 665 miljoen).

Uitgerust met de nieuwste generatie van het L55A1-kanon met gladde loop van Rheinmetall, loopt de Challenger 3 voorop op het gebied van tanktechnologie bij de NAVO-strijdkrachten. De Challenger 3 wordt een netwerkcompatibele, digitale gevechtstank met het hoogste niveau van assertiviteit en aanzienlijk verbeterde overlevingskansen in gevechtssituaties. Het zal in staat zijn om de munitie die momenteel wordt aangeboden door Rheinmetall en de munitie die in de toekomst beschikbaar is af te vuren – inclusief ballistische projectielen of programmeerbare multifunctionele munitie. In combinatie met de nieuwste generatie vuurleidingstechnologie en sensoren, heeft het voertuig een aanzienlijk verhoogde gevechtswaarde met een opmerkelijke precisie in zijn effect.

Challenger LEP
©Rheinmetall/RBSL

Een groot deel van de moderniseringswerkzaamheden zal plaatsvinden op de traditionele Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) -locatie in Telford, VK. Meer dan 25 jaar geleden werden de eerste Challenger 2-voertuigen door een voorganger van de RBSL aan het Britse leger overgedragen. RBSL is een joint venture tussen Rheinmetall en BAE Systems, waarbij Rheinmetall Landsysteme GmbH 55% van de aandelen in handen heeft.

De Britse bouwer van gevechtsvoertuigen neemt nu de verantwoordelijkheid voor een van de belangrijkste wapenprogramma’s voor het leger in het VK. De Britse gevechtstank Challenger staat technologisch in de voorhoede van de NAVO-strijdkrachten. Om dit mogelijk te maken, combineren we de uitstekende vaardigheden van onze RBSL-experts met de wereldwijd onovertroffen knowhow van het Duitse Rheinmetall, met name op het gebied van wapensystemen van groot kaliber en geavanceerde torenoplossingen.”

John Abunassar, hoofd van de divisie voertuigsystemen bij Rheinmetall: “Het Britse leger krijgt capaciteiten van wereldklasse. Tegelijkertijd vieren we de terugkeer van de hoogwaardige constructie van gepantserde voertuigen naar het Britse eiland, omdat het merendeel van het werk in Groot-Brittannië zal worden uitgevoerd – met de betrokkenheid van tal van leveranciers in het VK.”

RBSL gaat samenwerken met leveranciers door heel Groot-Brittannië en daarmee ook een belangrijke impuls geven aan de regionale economie op de betrokken locaties. Het werk zal worden geleid vanuit de RBSL-productiefaciliteit in Telford, met technische assistentie van Heavy Armour-specialisten van de RBSL-faciliteiten in Telford en Washington in het noordoosten.

Het moderniseringsprogramma zal tal van hoogwaardige industriële banen in Groot-Brittannië veiligstellen of zelfs nieuwe creëren. Bij RBSL zijn ongeveer 200 banen gekoppeld aan het Challenger-programma, waaronder 130 zeer gespecialiseerde ingenieurs en 70 technici. Daarnaast biedt RBSL de komende vijf jaar werk- en opleidingsmogelijkheden aan meer dan 60 stagiaires. Ongeveer 450 banen zullen worden behouden of gecreëerd in de toeleveringsketen van het VK.

Het programma beschermt de nationale competentiebasis van Groot-Brittannië in zowel de defensie- als de technische sector en omvat ook het vooruitzicht van nieuwe ontwikkelingen en verdere export naar partnerlanden.

Challenger 3

Het nieuwe voertuig zal worden uitgerust met het nieuwste 120 mm hogedrukkanon met gladde loop L55A1, dat pijlkogels van onderkaliber en programmeerbare multifunctionele munitie afvuurt. Het kanon heeft ook een grotere nauwkeurigheid en penetratie, evenals de nieuwste vuurleidingstechnologie.

Challenger 3
© Crown Copyright

De nieuwe torenconstructie met het modulaire pantser biedt het hoogste niveau van bescherming voor de bemanning. De belangrijkste doel-optica voor de commandant en schutter zijn ook verbeterd met automatische doel-acquisitie en tracking.

Met de nieuwe fysieke, elektronische en elektrische architectuur biedt deze oplossing ook een aanzienlijk groeipotentieel voor de belangrijkste gevechtstank in de komende decennia.

RBSL

RBSL is een in het VK gevestigde en onafhankelijke joint venture tussen Rheinmetall en BAE Systems, waarbij Rheinmetall Landsysteme GmbH 55% van de aandelen in handen heeft. De joint venture is opgericht in juli 2019 en heeft een langdurige relatie met het Britse leger. Voorgangers van de huidige RBSL ontwikkelden en leverden veel van de bestaande gevechtsvoertuigen voor Her Majesty’s Armed Forces, waaronder Vickers Defense Systems uit 1994, de Challenger 2.

Meer informatie via de website van Rheinmetall.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.