NEDS 2019Industry

NEDS 2019

Vandaag werd in Rotterdam de 31ste editie van de NIDV Exhibition Defence & Security (NEDS2019) gehouden. De dag werd geopend door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. Zij hield ook een voordracht over de aantrekkelijkheid van Defensie in de zakelijke markt. Naast de vele stands van fabrikanten waren er zogenaamde break-out sessies over diverse onderwerpen. Het slechte weer en de erbarmelijke verkeerssituatie in de ochtend zorgde ervoor dat de bezoekersstroom wat later op gang kwam.

Anaconda

De directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), vice-admiraal Arie-Jan de Waard had een drukke dag. Hij nam op de stand van Dutch Military Vehicles 4×4 (DMV4x4, een nieuw bedrijf voortkomend uit Deba Bedrijfswagens) symbolisch veertien nieuwe Anacondas in ontvangst. Mark Scheffers van DMV4x4 deed dat op een typisch militaire manier door zowel De Waard als de commandant van het Korps Mariniers, brigade-generaal der mariniers Jeff Mac Mootry een coin in de hand te drukken.
De veertien Anaconda’s zijn bestemd voor de anti-tank teams van het Korps Mariniers. De voertuigen zijn gebouwd op Iveco Daily chassis. DMV4x4 is verantwoordelijk voor de complete opbouw.

Iveco 12kN

Meteen hierna was het haasten naar de stand van de Italiaanse voertuigbouwer Iveco. Daar werd het contract getekend voor de megaorder van 918 voertuigen in de 12kN klasse en 120 remote weapon stations. De order is de laatste in het grote Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW) project. Vanaf 2022 zal Iveco de voertuigen in twee gevechtsvarianten (hardtop en softtop), een logistieke variant (pick-up), een gewondentransportvariant en een militaire politie variant leveren.

Avon

De naam zal velen niet zoveel zeggen. Toch levert Avon een belangrijk stukje uitrusting dat door de meesten lichtelijk vervloekt wordt. Het FM12 gasmasker is standaarduitrusting binnen defensie. De FM12 is alweer een oud model maar doet nog steeds wat het moet doen. De nieuwe modellen zoals de FM53, in gebruik bij de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Politie, zijn doorontwikkelingen en onderdeel van een systeem. Het CS-PAPR systeem combineert gewone filters met aangedreven filters en perslucht. Afhankelijk van de dreiging kan de drager zelf schakelen tussen de systemen. Ook een variant van dit systeem is bij de DSI in gebruik.

Uitersten

Avon is een bedrijf dat innovatie niet schuwt en als zodanig produceert het op het oog een simpel ontsnappingsmasker maar ook een zeer geavanceerd computergestuurd gesloten duik-systeem. Deze zogenaamde rebreather zorgt dat er geen bellen aan de oppervlakte komen om zo duikers ongezien het doel te laten naderen. Het eerste dat opvalt is dat dit systeem op de rug wordt gedragen en dat er ook een perslucht fles op zit. Het systeem is uitgerust met een speciale display dat op de pols wordt gedragen en een soort head-up display met gekleurde lampjes dat de status van het systeem laat zien. Aan de kleur van de lampjes ziet de duiker of er iets aan de hand is en hij/zij kan dan op het display zien wat er aan de hand is en welke actie is vereist. Elk onderdeel heeft zijn eigen accu’s die ook elk ander onderdeel van het systeem van stroom kunnen voorzien. Door de zelftest kan een duiker volgens de fabrikant al binnen vijf minuten na het inschakelen gaan duiken. Apart is dan wel dat het enige onderdeel dat Avon niet zelf maakt het duikmasker is.

NFP

Op de stand van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) waren de nieuwe vesten, rugzakken en helm te zien. De vesten en rugzakken zijn er al in het nieuwe camouflageschema NFP (Netherlands Fractal Pattern). Het ligt in de bedoeling dat deze items in kwartaal een of twee van 2020 worden uitgeleverd aan de gebruikers. Het uniform in NFP laat nog een jaar op zich wachten.
Binnenkort komen we hier met een uitgebreid artikel over dit grote project.

Uiteraard was er nog veel meer te zien op deze dag. Een groot deel van de deelnemende fabrikanten en leveranciers hadden iets van doen met onderzeeboten. Daar zijn andere websites voor. Wij blijven liever met beide benen op de grond.
Cobbs Industries pakte het dit jaar wel heel apart aan. In plaats van een stand vol met mooie producten hadden ze een open koffie stand. De mannen van Cobbs hebben het naar eigen zeggen nog nooit zo druk gehad met bezoekers en gesprekken. Zal de uitstekende koffie daar iets mee te maken hebben gehad?

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.