Saving Lives at the tip of the SpearFeatured

Saving Lives at the tip of the Spear

Recentelijk hebben een groot aantal SOF-Medics van het Korps Commandotroepen een thematische medic specweek gevolgd volgens een nieuw concept. Het geneeskundig peloton van de staf-stafverzorgingscompagnie zette daarmee de eerste stap in een nieuwe richting om het kennis-en vaardigheidsniveau van de SOF-Medic binnen het keurkorps van de landmacht aan te passen op de operationele uitdagingen van de toekomst.

Gedurende de eerste dagen lag de focus op de bovenste luchtwegen, ademhaling, tropische ziekten en eerstelijns gezondheidszorg (ook wel bekend als ziekenrapport). Deze onderwerpen werden qua anatomie (hoe zit het lichaam in elkaar), fysiologie (hoe werkt het lichaam), pathologie (ziektebeelden) en traumatologie (letsels) aan de hand van theorie en praktijk behandeld.

De SOF (Special Operations Forces) missies van de toekomst zullen beduidend anders zijn dan wat we kennen vanuit Afghanistan, waar een sterk ontwikkeld multinationaal zorgsysteem ontplooid was. Met andere woorden; een slachtoffer kon nagenoeg altijd binnen een uur bij de chirurg op de behandeltafel in de operatiekamer liggen.

DSC01457

Met de verschuiving van de aandacht richting minder ontwikkelde operatiegebieden, hebben SOF eenheden van alle NATO landen onderkend dat er een en ander zal moeten gaan veranderen qua medische training. Daarom zal de SOF-Medic van het Korps Commandotroepen (KCT) beter voorbereid moeten gaan worden op de zogenaamde verlengde zorg. Daarmee wordt al het medisch handelen, langer dan 1 uur, met een onbekende totale duur, bedoeld. Als geen ander zijn NATO SOF eenheden zich bewust van dit feit, en niemand is dan ook beter in staat om op korte termijn, in te spelen op dergelijke situaties. Dit neemt niet weg dat het KCT sterk leunt op de mogelijkheden die conventionele medisch eenheden (naast het eigen geneeskundig peloton) kunnen bieden voor het mogelijk maken van SOF operaties. Hun (soms ad hoc) steun en advies is dan ook door de jaren heen van onschatbare waarde gebleken.

DSC01366

Uitdagingen voor de SOF-Medic van het KCT in deze nieuwe operatiegebieden zijn vooral een onbekende afvoerduur en beperkte middelen. Vaak is er ook zeer beperkt regulier militair zorgsysteem ontplooid. Vanwege de unieke uitdagingen van het SOF optreden, zal die ook nog eens niet altijd daar kunnen gaan waar operators van het KCT wel gaan. De SOF-Medic is daardoor, wellicht meer dan ooit het geval was, op zichzelf aangewezen.

Een van de vele ontwikkelingen die gaande zijn is het opzetten van het Allied Centre for Medical Education (ACME) binnen het NATO Special Forces HeadQuarters (NSHQ) te Mons in België. Voor de oudere jongere cartoon liefhebbers: ACME was de winkel waar “Wiley Coyote” van de serie ‘Roadrunne’ zijn gadgets altijd kocht. De Special Operations Medical Branch (SOMB) heeft ‘Wiley Coyote’ dan ook als logo gekozen. De SOMB heeft als kleine groep een 5-tal cursussen opgezet, in nauwe samenwerking met de University of Nebraska, voor het NATO SOF Medical Development Initiative (NSMDI). Deze zijn bedoeld om de NATO SOF medics handvatten te bieden voor de eerder genoemde uitdagingen. Daarnaast worden er 2 keer per jaar Research Workshops georganiseerd waar vertegenwoordigers van SOF eenheden van de NATO landen input kunnen geven over komende ontwikkelingen op SOF gebied.

Wile-E-Coyote-Tenacious

Er bestaan binnen het NSMDI van de SOMB inmiddels een Medical leaders Course en een Advanced Medical Leaders Course, voor het verbeteren van het tactisch medisch leiderschap. Daarnaast zijn er ook nog een Engagement & Partnering Course, waarin geleerd wordt hoe multinationale samenwerking vanuit medisch oogpunt ontwikkeld kan worden, en hoe daarmee het gezag van lokale autoriteiten kan worden verbeterd, met de nadruk op de zelfredzaamheid van landen. De Medical Simulation Course geeft handen en voeten aan het ontwikkelen van opleiding & training die voldoen aan de eisen van het SOF optreden. Hiervoor heeft het ACME warme banden met de medische simulatie industrie. Daardoor beschikt ACME altijd over het allernieuwste op het gebied van medische high-tech simulatie. Niet alleen ten bate van de SF-Medic, maar ook van de individuele SOF operator. Verdere ontwikkeling vindt ook plaats in de ontwikkeling van Chirurgische team training, gericht op SOF. Het NSHQ is binnen SHAPE een omgeving die uitsluitend is weggelegd voor personeel van SOF eenheden, waardoor trainingen en cursussen zeer goed aansluiten bij de hedendaagse specifieke behoefte. Dit geldt ook voor het SOMB en het bijbehorende ACME.

DSC01362

Gedurende een dag tijdens de specweek trainde de groep SOF-Medics op het ACME in Belgie. Een aardig detail is dat het ACME op 17 oktober formeel en ceremonieel geopend is door een internationale afvaardiging van SOF commandanten en vertegenwoordigers vanuit desimulatie industrie. Daardoor was Nederland het eerste NATO land wat formeel een nationaal training evenement organiseerde. Een spannend moment voor alle partijen. Gedurende deze trainingsdag werden door de collega’s van het SOMB eerst een aantal briefings gegeven over de ontwikkelingen zoals die zojuist zijn beschreven. Na de lunch werd gestart met de praktijk training.

DSC01411

De helft van de groep startte met een TC3 (Tactical Combat Casualty Care) simulatie game. Dit is een soort computerspel waarbij tactische beslissingen dienen te worden genomen en waarbij er ook hulp moet worden verleend aan gewonde teamleden. De deelnemers konden als individu een casus afhandelen, maar er was ook de mogelijkheid om met 4 man een scenario af te werken met meerdere gewonden. Het sterkste punt van deze trainingsvorm bleek voor de SOF-Medics van het KCT een verbetering qua kennis van medische terminologie in het Engels.

DSC01432

De andere helft van de groep startte in de SIM-LABS. Daar wordt met behulp van high tech simulatoren, diverse medische uitdagingen aan de SOF-Medics voorgeschoteld. Zo moesten ze onder moeilijke omstandigheden, zoals beperkt licht, lawaai en rook, ernstige bloedingen door amputaties, verstikking, ademhalingsproblemen en allerlei andere ernstige letsels aanpakken en oplossen bij meerdere slachtoffers. Sommige moesten bij volledige duisternis, met Night Vision Goggles (helderheidsversterkende kijker), een tweetal MATT (Multiple Amputation Trauma Trainers) slachtoffers met ernstig bloedende, dubbele beenamputaties behandelen. Daarnaast kregen ze te maken met noodzaak van het uitvoeren van het openen van een chirurgische ademweg en ernstige ademhalingsbeperkingen. Op zich al een enorme uitdaging, laat staan in die omstandigheden.

DSC01413

Ook werd er op een ander station getraind met de zogenaamde Simman 3g, welke 1 dag voorafgaande aan de training bij het ACME binnen was gekomen. Deze extreme high tech Simulator kan allerlei afwijkingen simuleren, waaronder hart, long en hersenproblemen. Daarnaast is deze Simulator zodanig ‘hufter-proof’ dat deze ook te verslepen is. Met behulp van de Cutsuit speelde roleplay van het geneeskundig peloton een stikkend slachtoffer. Op deze simulator kon de SOF-Medic chirurgische handelingen uitvoeren terwijl hij geconfronteerd wordt met een echt (worstelend) persoon. Al deze handelingen werden gesimuleerd in een omgeving die opgezet was als een C-130 hercules, inclusief motorgeluid. Daardoor was communicatie en het monitoren van de patient een behoorlijke uitdaging.

Na het avondeten kreeg een groep een lezing van het Hoofd van SOMB over het feitelijke ontstaan van de TCCC (Tactical Combat Casualty Care) zoals we die tegenwoordig kennen binnen defensie. Alles wat wij nu doen is geworteld in de slag om Mogadishu uit 1993 zoals we die kennen van de film ‘Blackhawk Down’. De lessen van toen hebben direct geleid tot de huidige kennis, vaardigheden en middelen die aantoonbaar levens hebben gered op het slagveld. Tactische en medische beslissingen van die fatale dag in 1993 passeerden de revue waarbij de soms schokkende realiteit niet geschuwd werd.

De andere groep kreeg een mass casualty (meerdere gewonden) te verwerken, waarbij alle simulatoren en roleplay een uitdagend scenario neerzette. Na de wissel werd het kwalitatieve handelen van de groep en de individuele SOF-Medic, op een open wijze geëvalueerd. Daarbij is het zeer mooi om te zien hoe kritisch de deze SOF-Medics zijn naar zichzelf. Goed is eenvoudig niet goed genoeg!

Het is de hoop van het NSHQ dat NATO SOF eenheden in toenemende mate gebruik gaan maken van de mogelijkheden die zij in internationaal verband bieden. In ieder geval was dit bezoek voor beide zijden een nieuwe stap in het proces. Uiteraard is er nog steeds ruimte voor verbetering, wat de toekomst alleen maar interessanter maakt. Wat niet wegneemt dat de kwaliteit van de training hoogwaardig te noemen is. Het motto van het SOMB is dan ook niet voor niets: ‘Saving Lives at the tip of the Spear’

Dit verhaal is oorspronkelijk geschreven door sergeant-majoor Maurice, Militair verpleegkundige bij het KCT en is eerder gepubliceerd in ‘De Groene Baret’.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.