Unieke waardering uitgereikt aan eerste rotatie TF-55News

Unieke waardering uitgereikt aan eerste rotatie TF-55

Vanwege uitzonderlijk en lovend optreden in Afghanistan heeft 105 Commandotroepencompagnie (Cotrcie) van het Korps Commandotroepen (KCT) op vrijdag 21 maart 2014 uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS) luitenant-generaal Mart de Kruif het Bronzen Schild ontvangen.

De 105 Cotrcie is uitgezonden geweest als eerste rotatie van Special Operations Taskforce 55 (TF-55) te Afghanistan in de periode van 28 april tot augustus 2009. Door een uiterst professioneel optreden van het hoofdkwartier TF-55 en het in korte tijd verrichten van het vereiste stafwerk kon de eenheid in no-time volwaardig opereren naast de andere SOF Task Forces in Zuid-Afghanistan. TF-55 heeft zich in de planning, uitvoering en afwikkeling van operaties niet alleen gericht op de korte termijn, maar juist de effecten op de middellange termijn waren leidend. TF-55 was de insurgency tijdens de uitvoering van de operaties vaak een stap voor en domineerde de gevechten.

Bronzen-Schild3

Zware omstandigheden

De Kruif: “In combinatie met het hoge operationele tempo van de operators kon de insurgency worden onderdrukt en werd de druk op de TFU Uruzgan verminderd. En laten we wel wezen; er zijn ook zware gevechten gevoerd. Operatie LEWE moet daar natuurlijk bij vernoemd worden. Al op voorhand zou de opdracht niet eenvoudig zijn; De omstandigheden, de beperkingen en de tegenstander vormden een uitdaging. Door de nachtelijke inzet, ‘Full Combat Loaded’, met de parachute door een van de ploegen en door slim onconventioneel optreden van het aanvalselement kon er succes worden geboekt.” Klik HIER voor het gedetailleerde verhaal over deze operatie

Natuurlijk waren er veel meer operaties. Maar zonder die allemaal te noemen of op details in te gaan, het succes van deze operaties draait uiteindelijk in de kern om een viertal zaken: getraindheid, professionaliteit, effectiviteit en vastberadenheid. De Kruif: “Dit bent u, dit was u en dit heeft u zeker laten zien.”

Bronzen-Schild

Bronzen Schild

Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de Commandant Landstrijdkrachten kan verlenen en wordt alleen bij hoge uitzondering uitgereikt. Tot nu toe is de groepswaardering 8 keer eerder uitgereikt. Al eerder in 2009 ontving 108 Cotrcie het Bronzen Schild voor hun optreden in de provincie Uruzgan tijdens DTF in 2006. De laatste uitreiking vond plaats in 2012. De Kruif reikte het Bronzen Schild, 50 jaar na opheffing, alsnog uit aan 6 Infanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland voor hun dienst in Nieuw-Guinea van 1960 tot en met 1962.

Teamprestatie

De unieke teamprestatie krijgt nu ook zichtbaar waardering dankzij de eenheidsonderscheiding in de vorm van het Bronzen Schild. De toekenning van het schild gaat vergezeld van een individuele draagspeld voor de militairen van de eenheid en een op naam gestelde oorkonde met de motivering. De Kruif: “Uw individuele inspanning als schakel in het gehele team is met deze draagspeld zichtbaar.”

Factbook2014

Factbook KCT

Aansluitend aan de uitreikingsceremonie van het Bronzen Schild is door Commandant KCT, kolonel Jan Swillens, een eerste exemplaar van het ‘Factbook’ KCT overhandigd aan C-LAS. Dit ‘feitenboek’ geeft toegankelijk en beknopt alle relevante informatie die iedereen zou moeten weten over het verleden, heden en de toekomst van het KCT. In de maart uitgave van ‘De Groene Baret’ zit alvast een exemplaar ingebonden. Binnenkort komt er ook een digitale versie online.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.