Rheinmetall tekent raamcontract ter waarde van circa 2 miljard euro: 4.000 militaire vrachtwagens voor de BundeswehrNews

Rheinmetall tekent raamcontract ter waarde van circa 2 miljard euro: 4.000 militaire vrachtwagens voor de Bundeswehr

Persbericht 18 juni 2020 | automatisch vertaald

Rheinmetall heeft weer een grote order voor logistieke voertuigen binnengehaald. Het Duitse Federale Bureau voor Bundeswehr-apparatuur, informatietechnologie en in-service-ondersteuning (BAAINBw) heeft een raamcontract gesloten met Rheinmetall MAN Militaire Voertuigen (RMMV) voor de levering van maximaal 4.000 wissellaadbakken, waarvan vele met gepantserde bestuurderscabines. Het raamcontract loopt van 2021 tot 2027 voor Rheinmetall en vertegenwoordigt een totaal verkoopvolume van ongeveer € 2 miljard. Om te beginnen zal de Groep de Bundeswehr een initiële tranche van 540 voertuigen leveren. Met een waarde van ongeveer 348 miljoen euro inclusief btw zijn ze nu onder contract genomen.

Van deze 540 voertuigen worden er 230 beschermd. De levering begint begin volgend jaar en zorgt ervoor dat de Bundeswehr in 2023 over voldoende voertuigen beschikt wanneer Duitsland het leiderschap van de NAVO overneemt: de Very High Readiness Joint Task Force of VJTF.

De beschermde wissellaadsystemen verbeteren de overlevingskansen en het houdingsvermogen van het Logistiek Korps en versterken tevens de tactische flexibiliteit. In tegenstelling tot het Unprotected Transport Vehicle (UTF), eveneens geleverd door RMMV, zullen deze systemen voornamelijk worden ingezet in voorwaarts gerichte gebieden, waar ze bijvoorbeeld zullen worden gebruikt voor het leveren van munitie aan frontlinie-gevechtseenheden, b.v. artillerie batterijen.

De robuuste, terreinvriendelijke HX 8×8-voertuigen van RMMV zorgen voor uitstekende offroad-mobiliteit en kunnen optioneel worden uitgerust met een beveiligde cabine. Standaardfuncties omvatten een door het bedrijf Hiab ontwikkelde haaklader, die de bijbehorende flatracks snel kan optillen en neerzetten. Bovendien kunnen de voertuigen via de gestandaardiseerde 20-voet ISO-interfaces een uitwisselbaar platform of een container huisvesten. Identieke operatorinterfaces en een hoge mate van gemeenschappelijkheid en uniformiteit van componenten met de UTF-voertuigfamilie vergemakkelijken training, operaties en logistiek. Door de aanzienlijke verkorting van de trainingstijd voor bemanningsleden en onderhoudspersoneel en de uitgebreide gemeenschappelijkheid van reserveonderdelen en speciaal gereedschap, kan het volledige gebruik sneller worden bereikt – in combinatie met een grotere economische efficiëntie voor zowel de aanbestedende diensten als de gebruiker.

Deze nieuwe order vergroot de voorsprong van Rheinmetall als een van ‘s werelds meest vooraanstaande fabrikanten van logistieke systemen en voertuigen. Sinds de toekenning van het 7-jarige UTF-raamwerk door BAAINBw op 5 juli 2017, zijn er al 1.250 van de in totaal 2271 voertuigen verscheept. De meeste hoofdcomponenten – de motoren, assen, transmissies en build-ons – worden in Duitsland gemaakt; de montage van de voertuigen vindt plaats in de RMMV-fabriek in Wenen.

Vooral als het gaat om multinationale operaties, biedt de uitgebreide wereldwijde aanwezigheid van RMMV-voertuigen grote voordelen met betrekking tot interoperabiliteit en logistiek. De huidige kring van gebruikerslanden omvat onder meer het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Denemarken. Noorwegen en Zweden hebben ook aanzienlijke vrachtwagenorders geplaatst bij Rheinmetall.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.