Persoonlijk Opleidingsbudget? Procentrum!Industry

Persoonlijk Opleidingsbudget? Procentrum!

Werk je bij Defensie en heb je een Persoonlijk Opleidingsbudget? En wil je niet nog een computercursus doen maar echt iets zinvols. Wel eens gedacht aan een rijopleiding bij Procentrum? “Maar ik heb al een rijbewijs”, hoor ik je zeggen. Maar je bent toch nooit te oud om te leren? En wie wil er nu niet leren van instructeurs met bakken ervaring in het rijden onder extreme omstandigheden.

“Mooi hè.” Uit de manier waarop het wordt uitgesproken blijkt een enorme passie voor het werk. Voor ons hebben twee rijen auto’s, die voor rode verkeerslichten stonden te wachten, een doorgang gemaakt. Hierdoor kunnen wij zonder veel oponthoud door. Toegegeven, de zwaailichten en sirene op onze opvallende gele bus doen hun werk.

OGS

Ik hoor de uitspraak diverse keren uit de mond van mijn instructeur van Procentrum, Ger Jacobs.  Twee vrijdagen zijn wij samen op pad door Noord-Brabant en Limburg waarbij we aardig wat kilometers afleggen in diverse voertuigen. Ik mag zelf ondervinden hoe het is om met optische- en geluidssignalen (OGS) te rijden. Maar ook hoe het is om onopvallend, met vrijstelling, snel en veilig door het verkeer te rijden. Vrijstelling betekent dat we ons niet aan de verkeersregels hoeven te houden maar voor de veiligheid van ons en andere weggebruikers wel diverse regels moeten naleven.

360 graden video van mijn eerste OGS-rit. Voor PC, gebruik je muis om rond te kijken. Kijk je op je telefoon, beweeg dan je telefoon om rond te kijken.

Maar dat is niet alles. Ik heb best wel veel rijervaring. Ik heb al 40 jaar mijn rijbewijs. De laatste 20 jaar reed ik tussen de 40 duizend en 60 duizend kilometer per jaar. Schadevrij! Maar toch heeft Ger nog wel wat opmerkingen en tips voor mij in de twee dagen. Die zijn niet alleen bruikbaar onder extremere omstandigheden maar zeker ook in het normale verkeer. Niet nog remmend een rotonde oprijden is er een. “Zorg dat je klaar bent vóórdat je de rotonde oprijdt of een bocht neemt”, tipt Ger. “Dus in de juiste versnelling en met de juiste snelheid.” En kijken. Vooral eerder kijken is een tip van Ger. “Niet pas kijken als je al bij de kruising bent. Zeker buiten de bebouwde kom kan je veel verder kijken en zie je al veel eerder of er mogelijk ‘problemen’ komen.” Alles is er op gericht zo veilig mogelijk deel te nemen aan het verkeer.

Geduld

“Geduld hebben en de overige weggebruikers voor jouw een oplossing laten bedenken, dat is belangrijk”, legt Ger uit. “Opjagen heeft geen zin. Dan raken mensen alleen maar in paniek en gebeuren er ongelukken. En dat is nu wat we juist niet willen.” De sirene en zwaailichten kunnen behoorlijk intimiderend zijn merk ik. Bestuurders die hun voertuig hard remmend de berm insturen. Maar ook die blijkbaar niets merken van onze aanwezigheid.

© Procentrum. We rijden mee met een colonne lesvoertuigen van Procentrum bestuurd door chauffeurs van een overheidsinstelling in opleiding. Het radioverkeer is verwijderd.

Ger laat mij kennis maken met T.O.N. Tegengesteld Opvallend Naderen. Deze rijmethode is een tijd geleden ingevoerd bij de politie. Zodra het kan moet ik van Ger op de baan van het tegemoetkomend verkeer gaan rijden. Maar ik mag niet vol gas langs de weggebruikers voor mij scheuren. “Wacht tot de bestuurders voor je reageren”, klinkt het rechts van mij. “Pas dan ga je er langs met gepaste snelheid. Je hebt zelf beter zicht maar bent nu ook beter zichtbaar voor het verkeer voor ons en dat ons van de andere kant nadert. Die kunnen dus ook bepalen wat ze gaan doen. En als ze je geen ruimte kunnen geven blijf je op afstand. Jij bent nog altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen. ”

Ger is hoofdinstructeur bij Procentrum en een van de oprichters van het bedrijf. Hij heeft als oud-politieman meer dan veertig jaar ervaring in het rijden met vrijstelling en OGS. Meer dan zevenentwintig jaar zorgde hij in de videosurveillance voor veiligheid op onze wegen. Hij was meer dan eens te zien in programma’s als Blik op de Weg en Wegmisbruikers. Hij zou rustig van zijn pensioen kunnen genieten maar hij geniet ook nog van mensen opleiden in veilig weggedrag. “Zeker als het druk is heb je weinig tijdwinst als je met OGS rijdt. Door jouw plek op de weg geef je aan de overige weggebruikers aan wat je wilt. Maar vaak is geduld het enige dat telt.”

Professioneel

©Procentrum

Procentrum is een van de weinige opleidingsinstituten die gespecialiseerd is in dit soort rijopleidingen. Onder hun klanten zijn diverse overheidsinstellingen als politie, ambulancediensten en Rijkswaterstaat. Met een groot wagenpark van opvallende en onopvallende lesvoertuigen kunnen ze elk type rijopleiding geven. De instructeurs zijn allemaal zeer ervaren in deze specialistische opleidingen en komen vrijwel allemaal uit het werkveld van politie en overheid.

Naast de professionele opleidingen voor (semi)overheidsinstanties biedt Procentrum ook diverse rijtrainingen aan voor particulieren. Daar zit wel een voorbehoud aan vast. “Het moet werk gerelateerd zijn en een link hebben met de overheid”, legt Eric Sanders, directeur van Procentrum uit. “De cursist is of in dienst van de overheid of wil in dienst bij een (semi)overheidsinstantie waarbij rijden een belangrijk onderdeel is van het werk.”

Ambulance

Om even een voorbeeld te geven, als je solliciteert als ambulancechauffeur moet je ook een rijtest afleggen. Die gaat verder dan een stukje rijden van A naar B en daar vallen nogal wat mensen op af. Bij Procentrum weten ze precies aan welke eisen je moet voldoen om die test met goed gevolg af te leggen. Een ervaren instructeur kan je in een dag voldoende voorbereiden op de test. Ze laten je ook proeven aan het rijden met zwaailicht en sirene en vrijstelling, ook onderdeel van de testeisen. Je bent niet alleen beter voorbereid maar je laat ook zien dat je zelf energie in je sollicitatie hebt gestoken.

Ook als je militair bent en je weet niet precies waar je jou Persoonlijk Opleidingsbudget (POB) aan kunt uitgeven. De rijopleidingen van Procentrum mogen ook. Misschien wil je, omdat je veel rijdt voor de baas, een bijscholing op het gebied van veilig rijden. Misschien wil je wel een cursus off-road rijden.  Het kan ook zijn dat je elke dag op de motor van huis naar de kazerne en terug rijdt. Er valt altijd bij te leren met een rijvaardigheidstraining voor motor of auto bij Procentrum.

Adjudant Arnold staat op het punt de dienst te verlaten. Recent heeft hij een rijvaardigheidstraining voor de auto gevolgd. “Ik heb spijt dat ik mijn POB niet eerder heb gebruikt voor deze rijtrainingen. Ik heb gereden in uitzendgebieden dus heb aardig wat ervaring. Toch wilde ik mijn vaardigheden uitbreiden. De manier van lesgeven is heel plezierig. De ervaring druipt van de instructeurs af. Ik heb daar meer geleerd in een dag dan in alle rijopleidingen ervoor. Ze staan daar echt voor kwaliteit. Niet alleen de instructeurs maar ook het voertuigenpark. Ze hebben de juiste voertuigen, auto’s en motoren, voor dit soort opleidingen.”

© Procentrum

Huisartsen

Procentrum is opgericht in 2004 door Eric en Ger. Beiden gaven naast hun functies bij de politie al rijtrainingen aan nieuwe collega’s. In 2006 gingen ze full-time met het bedrijf aan de gang. Hun missie was en is alle soorten rijopleidingen geven aan overheid, semi-overheid en instellingen van maatschappelijk belang. “In Limburg maken huisartsen gebruik van volledig OGS uitgeruste auto’s om in geval van nood snel bij patiënten te kunnen komen. Die worden bestuurd door part-timers die elk een paar dagen per week op standby staan. Die moeten wel de juiste papieren hebben om met OGS te mogen rijden. Wij verzorgen de opleiding en de examens. Elke twee jaar moeten deze chauffeurs een herhalingsdag volgen. Het is mooi om te zien hoe het enthousiasme bij deze mensen er vanaf druipt”, verteld Eric.

Overheid

Procentrum is zoals ze dat noemen ‘preferred suplier’ voor rijopleidingen bij de Politieacademie. Dat houdt in dat ze diverse opleidingen en trainingen geven aan politieagenten. Van basisrijopleidingen tot speciale opleidingen voor leden van observatie- en arrestatieteams. Niet alleen voor auto maar ook voor motor. Andere overheidsdiensten, zoals een overheidsinstantie die met de beveiliging voor voornamelijk overheidsdienaren is belast, maken ook gebruik van de diensten van Procentrum. “Rijden met passagiers is toch weer net even wat anders”, vertelt Ger. “Hoe rijdt je vlot en veilig door het verkeer, maar ook comfortabel voor de mensen op de achterbank. Dat is vaak nog het moeilijkst. Dat geeft een extra dimensie aan het rijden.” Ook alle weginspecteurs van Rijkswaterstaat volgen een OGS cursus bij Procentrum.

Antwerpen

© Procentrum

Sinds 2016 heeft Procentrum een groot contract met de politie van Antwerpen in België. Tot die tijd kregen agenten daar totaal geen rijopleiding, laat staan dat ze verantwoord leerden rijden met zwaailicht en sirene. Er werd daar behoorlijk wat schade gereden maar er werd niets geregistreerd. Dat veranderde toen Procentrum de rijopleidingen ging verzorgen. “Er werd meteen begonnen met registreren zodat we door de tijd een goed beeld konden krijgen van het schadebeeld”, verteld Eric Sanders.

“In 2020 werd er een rapport gemaakt dat een overzicht gaf van vier jaar rijopleidingen. Het aantal gereden kilometers was in die vier jaar verdubbeld maar het aantal schades was verminderd met zeventig procent. Er was geen enkel voertuig total-loss gereden. Voorheen waren dat er tien per jaar met een schadepost van bijna acht ton in euro’s. Naast beter en veiliger rijgedrag, met een voorbeeldfunctie naar het burgerverkeer, worden politieagenten nu door collega’s op hun rijgedrag aangesproken. Er heeft echt een cultuur-verandering plaatsgevonden.” Eric is daar uiteraard zeer trots op. “Met dit rapport kunnen wij ook aantonen dat onze rijopleidingen werken. Dat heeft geresulteerd in een contract met de politie van Londen sinds eind 2020.”

© Procentrum

Procentrum is de grootste gespecialiseerde rijopleider in Nederland. Met instructeurs die meestal zelf uit de wereld komen van hun klanten, maar altijd met heel veel ervaring. Je POB inzetten voor een specialistische opleiding zou een prima aanvulling kunnen zijn voor een verdere stap.  

Voor meer informatie ga je naar de website van Procentrum.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.