Saab onthult en demonstreert nieuwe geleide multifunctionele munitieNews

Saab onthult en demonstreert nieuwe geleide multifunctionele munitie

Persbericht | automatisch vertaald

Saab heeft, in samenwerking met het Amerikaanse leger en Raytheon Missiles & Defense, met succes de nieuwe Guided Multipurpose Munition (GMM) gedemonstreerd. De GMM System Capability Demonstration was een gezamenlijke activiteit van Saab en Raytheon Missiles & Defense, gefinancierd in het kader van een Rapid Innovation Funding (RIF)-inspanning van de Amerikaanse overheid, toegekend door het Amerikaanse leger. Deze driejarige contractinspanning culmineerde in een live-firedemonstratie in november 2020. De RIF-inspanningen zijn bedoeld om de ontwikkeling van veelbelovende technologieën te ondersteunen die gericht zijn op militaire capaciteit om te voorzien in een operationele of nationale behoefte.

Op 5 november 2020 vuurde Saab op de Yuma Proving Ground, Arizona, in samenwerking met het Amerikaanse leger en Raytheon Missiles & Defense, voor het eerst Guided Multipurpose Munitions af met scherpe koppen. GMM werd afgevuurd vanuit zowel het Carl-Gustaf terugstootloze vuurmond als een aangepaste AT4. De munitie werd naar hun doel geleid met behulp van een semi-actief lasergeleidingssysteem en een doelaanwijzer.

Door middel van een reeks live-fire testen werden meerdere doelen aangevallen en vernietigd op afstanden van 1550 tot 2500 meter. De doelen waren een driedubbele bakstenen muur, een dubbel versterkte betonnen muur en een voertuig met extra bepantsering, wat de verwoestende combinatie demonstreert van een krachtige inbraaklading en een vervolglading die is ontworpen om zelfs in geharde doelen effecten te garanderen. Het grotere bereik, in combinatie met een beperkte ruimte, biedt troepen meer tactische flexibiliteit bij het selecteren van een schietpositie.

GMM vertegenwoordigt de volgende stap in zowel de evolutie van geleide man-draagbare munitie in de Saab-Raytheon-samenwerking, en breidt de op de schouder gelanceerde geleide capaciteit uit naar de AT4. GMM heeft ook de mogelijkheid voor toekomstige toepassingen op afgelegen wapenstations, bemande en onbemande lucht- en grondsystemen en indirect vuur.

“GMM markeert de volgende stap in de evolutie van onze op de schouder gelanceerde systemen. Het is de meest geavanceerde munitie tot nu toe en biedt meer precisie, uitstekende prestaties met uiterste nauwkeurigheid en multi-target-mogelijkheden”, zegt Görgen Johansson, hoofd van Saab Business Area Dynamics.

“Raytheon en Saab hebben samengewerkt aan de GMM en zijn trots op het feit dat ze het leger kunnen voorzien van standaard geleide munitie die ze kunnen afvuren vanuit productieve door soldaten gedragen lanceerinrichtingen, maar ook vanuit wapenstations en onbemande voertuigen. Deze universele munitie zal de algehele dodelijkheid verhogen en helpen bij de voorbereiding op elk denkbaar conflict in het spectrum”, zegt Tom Laliberty, vice-president van Land Warfare & Air Defense, een Raytheon Missiles & Defense-missiegebied.

Het eerste werk aan GMM begon in 2017, wat resulteerde in het concept van de Guided Carl-Gustaf Munition die in september 2019 werd gedemonstreerd.

De wapensystemen Carl-Gustaf en AT4 van Saab worden gebruikt door zowel de Amerikaanse strijdkrachten als de grondtroepen van meer dan 40 andere landen.

Voor meer informatie, ga naar de website van Saab.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.