Commando’s beloond voor operationele parachutesprongenNews

Commando’s beloond voor operationele parachutesprongen

Nieuwsbericht | 20-12-2016 | 16:27 bron Ministerie van Defensie

In het donker met een zuurstofmasker op van 8.000 meter hoogte uit een vliegtuig springen. Na de landing ongezien een gebied in Mali binnengaan, daar informatie verzamelen en veilig terugkeren. Hiervoor werden vandaag 32 commando’s beloond met de operationele wing. Dat gebeurde op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

De commando’s zijn klaar voor de parachutesprong.

Een C-130-transportvliegtuig dropte een ploeg van het Korps Commandotroepen boven de Malinese woestijn. Voor hun HAHO-parachutesprongen (high altitude, high opening) openden ze vrijwel direct hun scherm en zweefden geruisloos naar hun doel zo’n 30 kilometer verderop. “We gingen per parachute omdat dat tactisch het beste inzetmiddel was voor deze opdracht”, zegt sergeant Jim over de actie.

Ongezien observeren

Om ongezien informatie te verzamelen richtten de commando’s voor het licht werd een observatiepost in. Jim: “De omgeving was woestijnachtig: zand, grof grind, rotsen en hier en daar een boompje. Niet gemakkelijk om je te verstoppen.” Om aan water en proviand te komen werden ze voor het eerst tijdens een dergelijke missie bevoorraad met autonome valschermen. Waar die onbemande parachutes moesten landen bepaalden de commando’s zelf door de juiste coördinaten te bepalen in de voorbereiding.

Opdracht geslaagd

Na 2 dagen volledig op zichzelf aangewezen te zijn wisten de commando’s het gebied veilig te verlaten. “We hebben aan de opdracht voldaan”, vertelt Jim. “We zijn veilig teruggekeerd met de informatie die we wilden hebben. We hadden een erg goede voorbereiding. Dat gaf zelfvertrouwen. Alles liep zoals we het hadden gepland.” De commando’s werden ingezet als Special Operations Land Task Group voor de VN-missie Minusma.

De vorige keer dat Nederlandse militairen een operationele sprong maakten was in juli 2009. Toen sprongen 9 commando’s boven Afghanistan voor ISAF.

Voor een uitgebreid artikel over de sprong boven Afghanistan lees ons artikel http://dutchdefencepress.com/vallende-nederlandse-sterren-boven-afghanistan/

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.