Videoserie over zware training aspirant commando’sFeatured

Videoserie over zware training aspirant commando’s

In Roosendaal is een nieuwe Elementaire Commando Opleiding (ECO) gestart. Het is de cruciale fase in de 16 tot 20 maanden durende opleiding die elke commando Speciale Operaties ondergaat. De ECO geldt als zwaarste binnen de Defensieorganisatie. In verschillende video’s kan de bezoeker van deze website de mannen de komende weken volgen.

kct_01_tcm46-161428

De video’s geven inzicht in deze zware opleiding: het afzien, het ‘bikkelen’ en het verleggen van ieders grenzen. Deze aspecten van de opleiding vormen de basis voor de bijzondere kameraadschap en het esprit de corps van deze elite-eenheid van de Koninklijke Landmacht.

kct_02_tcm46-161429

Trainingen

De fysieke en mentale trainingen tijdens de ECO vinden plaats vanuit een tentenkamp bij Roosendaal. Deze periodes worden afgewisseld met lessen op de kazerne of grensverleggende oefeningen elders. In een tactische eindoefening worden alle onderwerpen, zoals commandovoering, voorbereiding, infiltratie, verkenningen en exfiltratie, in de praktijk getes

Groene baret

Traditiegetrouw eindigt de ECO met de zogenoemde ‘afmatting’, waarin de militairen in 5 dagen ruim 200 kilometer, hoofdzakelijk te voet, afleggen. De ‘commandantenmars’ van 25 kilometer met verzwaarde bepakking vormt daarvan het sluitstuk. Wie de ECO met goed gevolg afrondt, krijgt de groene baret en mag zich commando noemen.

Vooropleiding

Zowel militairen in werkelijke dienst als burgerkandidaten kunnen solliciteren bij de Special Forces. De laatsten moeten wel eerst de Algemene Militaire Opleiding (AMO) volgen. Daarna volgt, net als voor de militairen in werkelijke dienst, de 8 weken durende Vooropleiding (VO) die voorbereidt op de ECO. Aansluitend specialiseren de nieuwe commando’s zich in een circa 12 maanden durende Voortgezette Commando-opleiding.

Deel 1: instructeursuurtje

Deel 2: Mentale beproeving bij commando-opleiding

In het tweede deel van de videoserie over de Elementaire Commando Opleiding (ECO) wordt duidelijk dat leden van het Korps Commandotroepen niet alleen fysiek hun mannetje moeten staan maar ook mentaal. In Roosendaal is een groep militairen enkele weken geleden met de ECO gestart. Het is de cruciale fase in de 16 tot 20 maanden durende opleiding die elke commando ondergaat. Het deelnemersveld aan de zwaarste opleiding van Defensie is inmiddels al geslonken.

Marche-les-Dames

In de derde video over de Elementaire Commando Opleiding is te zien hoe de aspirant commando’s afzien in de Belgische Ardennen. Ze moeten zich onder meer op verschillende manieren over steile wanden verplaatsen. Een van de intensiefste momenten is de speedmars. In deze ware uitputtingsslag leggen de commando’s-in-spé met bepakking 7 kilometer door het heuvelachtige terrein af.

De Afmatting

Het vierde deel van de videoserie over de Elementaire Commando Opleiding gaat over ‘de afmatting.’ Dit laatste gedeelte van de opleiding lopen de aspirant commando’s in 4 dagen ongeveer 300 km en worden ze getest op alle opgedane commandovaardigheden.

De Groene Baret

Het vijfde en laatste deel van de videoserie over de Elementaire Commando Opleiding toont het einddoel: het in ontvangst nemen van de groene baret. Na een zware opleiding zijn de militairen van het Korps Commandotroepen klaar om als Special Forces Operators op te treden.

Related Posts

5 Comments

 1. Wesley W
  23 mei 2010 at 16:44

  Vette artikel! Ik hoop dat deel 2 gauw uitkomt!

 2. Daniel
  28 mei 2010 at 09:20

  Er wordt tegenwoordig wel heel veel inf. gegeven over de KCT en nu zelfs een soort real life show…

  OK ?

  Grtjes

 3. Tim
  29 mei 2010 at 09:07

  Goed dat dit er is, ben benieuwd naar deel 2 enz, hoop dat het een goed en eerlijk beeld geeft over het KCT

 4. Jasper H
  16 juni 2010 at 11:49

  Deel 2 staat op het Kanaal van het Ministerie van Defensie op Youtube:
  http://www.youtube.com/user/defensie?blend=1&ob=4#p/u/11/gmXccMYFVoQ

 5. Mark
  24 juli 2010 at 15:13

  Hele mooie reportage. Hoop dat er meer volgen.
  In de video (de 2de) waarin de aspirant-commando zegt bij het eten van zijn prakkie “het is wel een beetje flauwig” kon ik een grinnik niet onderdrukken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.