Het langverwachte boek over de Nederlandse commando-opleiding en het tentenkampReview

Het langverwachte boek over de Nederlandse commando-opleiding en het tentenkamp

Dit meer dan 300 pagina’s tellende unieke boek, of beter gezegd naslagwerk – met als titel ‘Commando. Achnacarry 1942 – Roosendaal 2014. Historie en opleiding van Nederlandse commando’s’ – is niet alleen maar bedoeld voor de militair, (oud)-commando en/of veteraan. Het is daarnaast ook geschreven en samengesteld voor iedereen die graag meer wil weten over de oorsprong van het Korps Commandotroepen (KCT) en de opleiding van de Nederlandse Commando’s in het bijzonder. Want ondanks dat je geen militaire achtergrond hebt of alleen maar van (Nederlandse) militaire historie houdt, is dit boek een absolute must-have. Het verteld het complete verhaal over de opleiding van de Nederlandse commando’s. Van Achnacarry in oorlogstijd tot de huidige opleiding in 2014! Het is een boek dat pure nostalgie, herinneringen en gevoel bij het KCT uitademt en (terug) brengt bij de lezer.

De auteurs

Het boek is geschreven en wordt geheel in eigen beheer uitgegeven door twee gepassioneerde oud-commando’s, Hans van de Wall en Rien Stegman. In het najaar van 1974 hebben beide de Elementaire Commando Opleiding, ofwel de ECO van het KCT te Roosendaal met succes volbracht. Wat ze tot het jaar 2010 niet van elkaar wisten is dat beiden, ten tijden van de opleiding, een dagboek bijhielden. Het is ze overigens nog steeds een raadsel waar ze de tijd en energie vandaan haalden om dit dagboek bij te houden. Hans had in 1975 al het idee om een boek te schrijven en heeft dit ook voorgelegd aan de toenmalige commandant van het Korps, kolonel b.d. Jaap Constandse. Helaas is dat er toen niet van gekomen.

Reünie

Gelukkig, tijdens een kleine reünie van hun peloton in 2010 spraken ze elkaar weer sinds lange tijd: “Zonde om daar niets mee te doen! Er is al veel geschreven over het KCT maar nog nooit een ‘inside story’ over de ECO. Ja, natuurlijk, stukken in de Groene Baret maar nergens gebundeld. Geen historisch overzicht en ontwikkeling. Zonde als die informatie verloren zou gaan”, zo dachten ze. Dus: “Een boek schrijven over de geschiedenis van deze roemruchte opleiding, het tentenkamp, dat bijzondere onderdeel van het cultureel erfgoed van het KCT. Het herbeleven, dat gevoel van”, dát was hun motivatie om de pen op te pakken en het op papier te zetten. Het boek is tot stand gekomen met de medewerking van veel (oud) commando’s. Cursisten, instructeurs en commandanten! Jaren van intensieve research, interviews afnemen en in de archieven duiken volgden. Maar het eindresultaat mag er wezen.

commando-memorial

Bijvoorbeeld: Nunc aut nunquam (‘nu of nooit’), de Latijnse lijfspreuk van het KCT, roept wat dat betreft voor velen nostalgie, herinneringen en emoties op. Van de ongeveer tienduizend mannen die in de afgelopen 72 jaar uitverkoren zijn geweest om bij dit keurkorps te mogen dienen staat er een veelvoud daarvan tegenover die zich daartoe geroepen hebben gevoeld. Commando worden is een droom die heden ten dagen nog steeds door velen wordt gekoesterd. Maar het is een droom die daarentegen voor slechts weinigen uitkomt. Honderden mannen doen jaarlijks nog een poging om deel uit te maken van deze elite. Letterlijk een innerlijke strijd om de felbegeerde groene baret.

Achnacarry 1942 – Roosendaal 2014

Maar waarom? Wie is de commando? Waar is hij ontstaan en hoe is hij geworden tot wat hij nu is? Het antwoord op deze vragen vind je in ‘Commando, Historie en opleiding van Nederlandse Commando’s’. Dit boek vertelt over het ontstaan van de groene baret, de rol van de geestelijke verzorging en het glorificerende onderscheid tussen de commando en marinier. Het wijst je de weg door het tentenkamp, verklaart het personage van ‘de instructeur’ en zorgt voor een herbeleving van ‘de afmatting’, met bloed zweet en tranen. ‘Last but not least’ kijk je door de ogen van de commando in spé door het afsluitend hoofdstuk: ‘dagboek van een cursist’.

Wat commando’s echt vormt en bindt is de gezamenlijke soortgelijke opleiding, al 72 jaar lang. Het tentenkamp ofwel de ECO, loopt dan ook als een rode draad door dit boek. Het beschrijft de geschiedenis van de ECO en haar ontwikkeling door de jaren heen. De daar gecreëerde broederschap, waarden en normen worden nog steeds van generatie op generatie overgedragen en zijn nu nog steeds dezelfde. De ECO is als het ware de ziel en identiteit van het KCT. De jonge Special Force Operator van nu en de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij No.2 Dutch Troop zijn opleiding kreeg, herkennen deze bij elkaar. Dat maakt het Korps uniek!

7

Van Rome tot Roosendaal

Het boek gaat dieper dan ooit in op de ontstaansgeschiedenis van dé speciale eenheden zoals we die heden ten dage kennen. Dit begint al bij de romeinen en gaat van de Roger Rangers ten tijden van de Amerikaanse koloniale oorlog, de Boeren-kommando’s in Zuid-Afrika, de Duitse ‘Sturmabteilung Calsow’ in de Eerste Wereldoorlog en de Britse Independent Companies, de voorlopers van de Speciale Eenheden in de Tweede Wereldoorlog die Churchill voor ogen had of de Duitse SS-eenheid ‘Friedenthal’ tot uiteindelijk de Special Operation Forces van het KCT in Roosendaal. In de tussentijd worden allerlei vragen beantwoord, zoals: Wie was Charles Vaughan? Of waarom werden in 1945 de ‘Army Commandos’ opgeheven? En wat gebeurt er met de Nederlandse commando’s in die tijd? En hoe zijn de vele tradities ontstaan die nog tot op heden binnen korps worden gekoesterd? De Esprit de Corps krijgt tegelijkertijd ook de nodige aandacht.

generaalsturgescup02

Ook wordt in dit boek het ontstaan van de Stormschool Bloemendaal en de Stormschool Roosendaal geïllustreerd. De eerste tentenkampen, de ‘vecht’ commando’s als voorlopers van de waarnemer-verkenners, de overgang van dienstplichtig naar beroepsmilitair. Het boek beschrijft het ‘waarom’ van de bijna-opheffingen van het KCT. Het verhaal van korpsmascotte Snedder en de rol van de instructeur. Maar ook de psychologie in het tentenkamp, de medische verzorging en de afmatting worden in geuren en kleuren beschreven. Dit boek vertelt vooral het verhaal van de Nederlandse commando, beginnend in de Schotse hooglanden: Achnacarry, waar de roots van het Korps Commando Troepen liggen. Maar ook de roadmap van het Korps via India, Ceylon, Hollandia, (voormalig) Nederlands-Indië en dan weer terug naar Nederland wordt uitgebreid verkent en beschreven.

D120624JH198

Feiten en fictie

Het boek kent een uitgebalanceerde samenstelling van feiten, verhalen en anekdotes, verslagen van ooggetuigen, unieke foto’s, tekeningen en documenten. Naast de meer serieuze verhalen is er voldoende om met een glimlach op het gezicht verder te lezen. Je kunt ook simpel even door het boek bladeren tot je iets tegen komt wat je interesseert. Het boek heeft voor iedereen die bij dit elitekorps heeft gediend en zij die er nog steeds dienen wel een aantal verhalen die herkenning oproepen. De honderden verhalen geven een goed sfeerbeeld van de afgelopen 72 jaar.

DSC_3872

Zo heeft het boek voor iedereen die bij het KCT heeft gediend of nog steeds dient wel een aantal verhalen die herkenning oproepen, of weer andere mooie verhalen. Maar zoals eerder aangegeven is het ook voor niet commando’s een meer dan interessant leesboek en naslagwerk. Het mag daarom niet in uw persoonlijke bibliotheekverzameling ontbreken. Niet in de laatste plaats omdat Dutch Defence Press er geheel belangeloos een kleine bijdrage aan heeft geleverd… ;-)

BOEK-AFBEELDING-VOOR-OP-WEBSITE

Prachtige aanbieding in de voorverkoop!

Bestel het boek daarom nu, dan weet u zeker dat u in het bezit komt van een exemplaar uit de beperkte oplage. Het boek kost normaal €32,95 en voor (oud-) commando’s €29,90 (beide excl. verzendkosten). Desalniettemin, voor iedereen die zich via voorinschrijving aanmeldt is een aantrekkelijke korting op de prijs van toepassing. Door je voor 16 mei 2014 geldt eenmalig een speciale prijs van van €19,95 (excl. verzendkosten). Wilt u ook genieten van deze korting, ga dan naar de website www.boekcommando.nl

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.