Eerste editie KD-KCT van 2013 zit er opFeatured

Eerste editie KD-KCT van 2013 zit er op

Voor het eerst sinds twee jaar staan er op woensdag 20 februari naast vijftien militairen in alle vroegte weer een twintigtal ‘spijkerbroeken’, ofwel burgerkandidaten, aan de poort te rammelen van de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Hun ambitie? Operator worden bij de Special Forces van de Koninklijke Landmacht (KL). Ondanks het zonnetje staan ze in een gevoelstemperatuur van min tien te popelen om tijdens de eerste editie van de Kennismakingsdagen van het Korps Commandotroepen (KD-KCT) in 2013 te laten zien dat ze aan het selectieprofiel voldoen van een operator, de internationale benaming voor een commando.

De drie dagen durende KD-KCT is een van de eerst te nemen obstakels in een ellenlange weg naar uiteindelijk een job als operator bij de Special Forces van de KL. Zowel kandidaten uit de burgermaatschappij als actief dienende militairen, ook wel doorstromers genoemd, zijn verplicht hier aan deel te nemen. Enerzijds krijgt de kandidaat tijdens deze dagen de mogelijkheid om zelf een unieke blik te werpen in de keuken van Nederlands meest/best getrainde eenheid en het militaire leven bij het KCT.

Op deze manier kan men zelf ervaren of een baan bij de Special Forces voor hem is weggelegd. De realiteit blijkt dan voor velen plots een stuk minder idyllisch dan de mythe die vaak gevormd is door allerlei spannende spookverhalen omtrent het heroïsche leven als operator in de diverse media of in de kroeg. Maar dat is nu ook juist de bedoeling. Want pas nadat iemand (vooral de burgerkandidaat) aan de levende lijve heeft ervaren hoe het is om lange, vermoeiende dagen te maken en dingen te doen onder de meest uiteenlopende omstandigheden op tijdstippen die eigenlijk niet uitkomen, kan hij voor zichzelf daarover een juist oordeel vellen. Mits ze aan het selectieprofiel voldoen mogen naast mannen overigens ook vrouwen solliciteren op de functie van operator bij het KCT.

Anderzijds kan men bij het KCT gedurende deze dagen kijken of een kandidaat wel uit het juiste hout is gesneden en voldoet aan de eisen die het aan aspirant-operators stelt bij aanvang van de commando-opleiding. Overigens een opleiding die in totaal ruim zestien maanden in beslag zal nemen. En dan is de operator ondanks dat hij dan zonder enig probleem kan worden uitgezonden, eigenlijk nog maar basis opgeleid. Aangezien de KD-KCT niet bedoeld is als snoepreisje voor de kandidaten mag je gerust stellen dat ze vanuit het oogpunt van het KCT primair worden gezien als selectiedagen. Door de deelnemers te testen op hun fysieke en mentale vermogen wordt immers bepaald of hij aan het selectieprofiel van een operator voldoet.

Gelijk na de administratieve kennismakingsronde met een kop koffie wordt al direct gekeken naar de fysieke gesteldheid van de kandidaten. De minimum eisen die daarbij aan ze gesteld worden zijn geen geheim. Iedereen die zich aanmeldt voor de KD-KCT krijgt niet alleen inzicht in de fysieke eisen, op de website krijgt men ook tips over trainen en te volgen schema’s voorgeschoteld. Sterker nog, de kandidaten moeten zelfs voordat ze überhaupt verder kunnen gaan met de aanmeldingsprocedure eerst verklaren dat ze aan de gestelde eisen voldoen. Blijkt desondanks tijdens de individuele fysieke testen dat een kandidaat hier toch niet aan voldoet dan wordt enkele uren na binnenkomst zonder pardon direct afscheid van elkaar genomen. Met als gevolg dat de betrokken kandidaat zich daarna een jaar lang niet meer kan aanmelden voor de KD-KCT.

Na een drietal dagen vol fysieke en psychologische testen en uitdagingen hebben uiteindelijk alle overgebleven kandidaten op vrijdagmiddag 22 februari een persoonlijk eindgesprek gekregen. Daarin krijgt ieder op basis van de beoordeelde prestaties een matig, positief of een negatief sollicitatieadvies mee. Bij zowel een matig- als positief advies mag de sollicitatieprocedure worden voortgezet. In geval van een negatief advies kan de kandidaat, afhankelijk van de reden, het wellicht over een jaar nog een keer proberen. Of misschien moet hij alleen fysiek nog iets sterker worden en wordt die nieuwe kans al over een paar maanden geboden.

Vermoeid en ongetwijfeld ook sommigen met een illusie armer, een ding moet ze allemaal worden nagegeven. Ze hebben allemaal hun knakmomentje meegekregen. Toch zijn ze er allemaal van overtuigd dat je beter spijt kunt hebben van de dingen die je doet, dan van de dingen die je eigenlijk had willen doen. De KD-KCT zijn er dan ook niet voor niets. Meld je aan, ervaar het en laat je voorlichten.

D130231LW147

Voor meer informatie en/of aanmelden:
Inschrijven voor de KD-KCT voor spijkerbroeken kan via Aanmelden Burgerkandidaten
Militairen die zich aan willen melden voor de KD-KCT moeten contact opnemen met bureau Werving, Selectie & Communicatie van het Korps Commandotroepen. Dit kan tijdens kantooruren op 0165-358021 of 0165-358022. Of door een e-mail te sturen naar [email protected], o.v.v. aanmelding KD-KCT

Er wordt ondertussen hard gewerkt aan de mogelijkheid om ook voor militairen de mogelijkheid te bieden om via de website www.werkenbijdefensie.nl aan te melden voor de KDKCT. Dit kan dan via Aanmelden militairen

Foto-impressie van de eerste KD-KCT van 2013

Related Posts

4 Comments

 1. GJ
  1 maart 2013 at 12:02

  waren mooie dagen, aan te raden voor iedereen die interesse heeft in een baan bij het KCT.
  je krijgt echt een heel duidelijk beeld hoe het in elkaar steekt, en wat je kan verwachten.

 2. Jan
  13 maart 2013 at 13:25

  Wat een helden. Kudo’s dat zij het proberen en die stap nemen in ieder geval. Het was volgens mij echt keihard afzien als ik die foto’s zie.

  Leuk inzicht in deze wereld. Bedankt voor het plaatsen!

 3. Woutje
  23 oktober 2013 at 23:04

  Leuke foto’s. Vreemd dat veel van de commando’s die bij de testen aanwezig zijn met hun handen in de zakken staan. Er gaat een zekere arrogantie, ongeïnteresseerdheid van uit. In mijn tijd mochten we nooit in uniform met onze handen in de zakken staan.

 4. Rob
  11 december 2013 at 20:05

  @ Woutje,

  waarschijnlijk was je geen commando dan had je geweten dat die mannen niet arrogant zijn. Vroeger deed je niks zonder orders deze mannen worden geacht zelf na te denken. Dus het zal wel koud geweest zijn haha groot gelijk dat je dan je handen in je zakken steekt.

  deze mannen hebben genoeg gezien en meegemaakt dus lekker boeiend.En ga gerrust mee met je tijd en blijf niet in vroeger hangen want tegenwoordige moeten deze mannen een klein beetje meer kunnen en kennen dan vroeger, klein beetje maar hoor;) ahum ahum.

  Al dat gevroeger altijd ook… want oh wat was het toen zwaar ik hoor het je denken….

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.