Certifex 12Featured

Certifex 12

In week 25 heeft het Eerste Mariniersbataljon (1MARNSBAT) de oefening Certifex 12 uitgevoerd. Deze terugkerende oefening zorgt ervoor dat het bataljon en ondersteunende eenheden weer een jaar volledig gecertificeerd zijn voor operationele inzet overal ter wereld. De week begon met amfibische operaties vanaf het Britse schip RFA Mounts Bay op de Tweede Maasvlakte. Er werden een amfibische Direct Action en een amfibische Raid uitgevoerd waarbij de eenheden na afloop weer terug keerden naar het schip. Daarnaast werden de eenheden van 1MARNSBAT getest met diverse uitdagende en realistische scenario’s in de omgeving van de Maasvlakte en Budel.

Als sluitstuk moet er in het door eigen troepen bezette binnenland een vijandelijke gewapende groepering worden uitgeschakeld en de kopstukken worden aangehouden. De kazerne in Budel vormt het toneel voor deze finale.

Een SOTG (Special Operations Task Group), samengesteld uit een SOC (Special Operations Capable) peloton van de 11e marinierscompagnie en twee ploegen van de Unit Interventie Mariniers (UIM) en ondersteund door Chinooks van de koninklijke Luchtmacht, moest de klus gaan klaren.

De mannen van het 10e VIKING peloton zorgen met hun BV S10 Vikings rupsvoertuigen dat het gebouw compleet van de buitenwereld wordt afgesloten en dan niemand van buiten het gebouw kan naderen en betreden. Op hetzelfde moment dat de Vikings hun ‘blocking positions’ innemen, landt een Chinook met de leden van de UIM en een groep mariniers naast het gebouw. De mariniers nemen posities in rond het pand om er voor te zorgen dat niemand het pand zou kunnen verlaten. De mannen van de UIM hebben tot taak het gebouw in te gaan en de zogenaamde High Value Targets (HVT) aan te houden en spoeden zich naar het entry point.

Enkele minuten na het beginnen van de actie gaat met een harde knal de voordeur eruit. Meteen daarna stormen de ploegen van de UIM het pand binnen en stuiten ze op gewapende weerstand. Met flashbangs worden de tegenstanders zo veel mogelijk gedesoriënteerd, teruggedreven en ontwapend. Wie zich gewapend blijft verzetten wordt uitgeschakeld met precisievuur.

De mariniers in de binnenring krijgen te maken met een uitbraak van enkele terroristen. Na een zeer korte en hevige schotenwisseling is er een gewond en de ander uitgeschakeld.

Ondertussen klinken binnen het gebouw nog steeds de scherpe knallen van de flashbangs en sporadisch geweervuur als de UIM zich een weg baant door het pand op zoek naar de beide HVT’s.

Na een goede drie kwartier en nog een uitbraakpoging met een auto die verhinderd wordt door de ‘blocking force’ keert de rust terug. De actie in het gebouw is voorbij en de UIM maakt zich op om zich met de HVT’s’ te laten afvoeren. Terwijl een tweede Chinook rondcirkelt landt zijn wingman weer naast het pand. De mannen van de UIM, enkele mariniers en de HVT’s verdwijnen in de Chinook. Als deze is vertrokken blijft alleen de ‘blocking force’ met de Vikings achter. De tegenstander geeft zich echter nog niet gewonnen en probeert met geweld het gebouw te bereiken. Deze acties worden verijdelt maar niet zonder schade aan de zijde van de mariniers. Enkelen raken hierbij gewond en de medics moeten in actie komen om de gewonden te stabiliseren en te laten afvoeren. Twee uur na aanvang van de operatie verdwijnen ook de Vikings het bos in en lijkt het alsof er niets is gebeurd. Alleen de opgeblazen deur, lege hulzen en sporen van de Viking rupsvoertuigen zijn de stille getuigen van wat er eerder is gebeurd.

Related Posts

4 Comments

 1. Rinus
  11 juli 2012 at 23:01

  DDP, mooi stukje werk, jammer dat ik al met FLO ben mooie oefening.

  Groet Rinus.

 2. rob putman
  16 juli 2012 at 19:38

  was er bij mooie oefening! rob

 3. Pieter Ros
  16 juli 2012 at 21:04

  Rob, heb jij mijn filmpje Certifex 12 ontvangen?

 4. Marcel Keijzer
  6 augustus 2012 at 00:59

  zeer goed omschreven mooi stukje tekst en foto’s om het geheel weer te geven. als oefen vijand weinig van buiten mee gekregen. het was zeer top hieraan een bijdrage te hebben kunnen leveren.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.