De Keten (deel 2) Wintertraining

De Keten (deel 2) Wintertraining

Een kleine driehonderd kilometer boven de poolcirkel verschijnt een lang lint van militairen op ski’s in de koplampenvan onze BeeVee (BV-206). Het is nog donker als we de mariniers tegenkomen in het oefenterrein nabij Harstad. Ski’s, BeeVee’s en Skidoo’s zijn de enige manieren om je hier voort te bewegen. De sneeuw komt tot onze heupen als we richting de mariniers waden. Deze hebben intussen halt gehouden om te eten en drinken. Ze zijn al enkele uren onderweg door het onherbergzame gebied. Het is een hele groep zogenaamde ‘novices’, mariniers die voor de eerste keer de wintertraining in Noorwegen ondergaan.

Uitleg

Allereerst een kleine uitleg. In 2015 zijn we begonnen met deze serie artikelen over de Keten. De wintertraining was toen we deze bezochten in 2016 daar nog onderdeel van. Sinds dit jaar is de wintertraining geen onderdeel meer van de Keten. Dit geeft de mariniers wat meer rust in het toch al drukke jaar dat hun Raiding Squadron (RSQN) in de Keten zit. Nu gaat het RSQN een jaar later, in het zogenaamde bestendigingsjaar, naar Noorwegen.

Mountain Leaders

Elke winter vertrekt er een grote club mariniers naar Noorwegen voor wat in de volksmond de wintertraining wordt genoemd De bulk wordt gevormd door de twee Raidingsquadrons die dus nu in het bestendigingsjaar zitten. Daarnaast gaat er nog een gedeelte staf van een van de twee MCG’s  (Marine Combat Group) mee, ondersteunende eenheden van andere krijgsmachtdelen en een fikse club instructeurs. De kern van de instructeurs wordt gevormd door Mountain Leaders (ML) van het MTC (Mariniers Training Command) en MOC (Mariners Opleidingscentrum). Binnen de Nederlandse krijgsmacht zijn dit dé specialisten voor optreden onder arctische omstandigheden en in bergachtig terrein.

Military Ski Instructors

De eersten die aan de beurt zijn voor opleiding en training zijn de kersverse MSI’s, de Military Ski Instructors. Ook hier weer een verandering. Tegenwoordig wordt elke korporaal opgeleid tot MSI. Om ze klaar te stomen om tijdens de grote wintertraining hun nieuwe werk te gaan doen is de opleiding al in november en duurt drie weken. Ze krijgen training in skivaardigheid en de zogenaamde tentroutine. In de wintertraining zullen zij die kennis dan moeten overdragen aan de novices, mariniers die voor de eerste keer de wintertraining doen. Elke MSI krijgt dan tien novices onder zijn hoede en fungeert dan als tentcommandant. Boven elke tien MSI’s en 100 novices staan twee Mountain Leaders. De ML’ers zorgen ervoor dat alle trainingen worden gegeven. De MSI opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.

AIC

Veiligheid staat hoog in het vaandel. De omstandigheden in noord Noorwegen zijn zeer wisselvallig en het gebied waar getraind wordt is niet echt dik bevolkt. Hulp kan dan soms lang op zich laten wachten. Daarom begint de wintertraining met een vierdaagse Arctic Introduction Course, AIC. Deze is voor alle ondersteunende militairen die zich moeten verplaatsen in Noorwegen. Denk hierbij aan de chauffeurs die personen of goederen moeten verplaatsen maar ook de militairen van de Koninklijke Marechaussee van de militaire politiedienst. Zij moeten zichzelf kunnen redden en in leven houden als hulp niet mogelijk is. Om de kansen te vergroten is elk voertuig ook voorzien van een grote rugzak met alle middelen die daarvoor nodig kunnen zijn.

Skidoo

Daarna zijn de Skidoo chauffeurs aan de beurt voor hun training. In het onherbergzame trainingsgebied is de sneeuwscooter vaak het enige gemotoriseerde vervoersmiddel dat ingezet kan worden. De chauffeurs leren daarom ook omgaan met een slee of brancard achter de Skidoo.

Pre-AMSC

In de derde week van de wintertraining barst de training pas echt los voor de grote groep Novices. In de pre-AMSC (Arctic Movement and Survival Course) beginnen ze met een week theorie over overleven onder arctische omstandigheden. Zaken als kleding, voeding, leven in en buiten de tent en navigeren komen aan de orde.

Skiles

In week vier worden dan de trainingsgroepen gevormd als de MSI’s de leiding nemen over hun teams. Elke trainingsgroep bestaat uit honderd novices in teams van tien en geleid door een MSI. Elke groep staat onder leiding van twee ML’ers. Er volgen dan drie weken van skilessen op de piste en in het veld.

AMSC

In de AMSC leren de novices zich op ski’s te verplaatsen door het terrein. Ze leren leven in diverse onderkomens, van tent tot noodonderkomens zoals een sneeuwhol. Ze leren niet alleen leven in de arctic maar ook overleven in de arctic. “Wij zijn niet gebouwd om langdurig in die omstandigheden te leven”, aldus de Senior trainer mountain and arctic van het Korps Mariniers. “Wij moeten dus altijd terug kunnen vallen op een onderkomen ter bescherming tegen de arctische elementen, voor wat betreft voeding, recuperatie en planning. We leven vanuit de rugzak”.

Veiligheid

In dezelfde periode komt ook het kader (sergeanten en hoger) aan in Noorwegen. Zij beginnen met diverse opfris- en verdiepingscursussen. Zij zijn tenslotte al meerdere malen in Noorwegen geweest voor trainingen en oefeningen. Daar horen ook veiligheidslessen bij met als belangrijk aandachtspunt CO-awareness. Het gevaar van koolmonoxidevergiftiging in tenten en sneeuwholen en de maatregelen die een ieder kan treffen om dit te voorkomen worden zeer serieus genomen. Zorgen voor frisse lucht en goede ventilatie in welk onderkomen dan ook wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door de MSI’s en de ML’ers.

TEWT

De kadertraining omvat verder schiettrainingen en het 7 Question Planning Proces gevolgd door een Tactical Exercise Without Troops (TEWT). Daarbij doorlopen ze het planningsproces en gaan ze daarna het veld in om te kijken of de door hun bedachte routes en acties wel uitvoerbaar zijn in het werkelijke terrein. Deze exercitie lijkt op een Battlefield Tour.

AWT

Uiteindelijk worden de organieke eenheden van de Raiding Squadrons weer samengevoegd en begint de vijfdaagse Arctic Warfare Training (AWT). In fase 1 volgen de eenheden op Troopviveau  in een carroussel (round robin heet dat in militair jargon) diverse events. Elke dag volgt de Troop dan een training met een ander onderwerp. Deze zijn patrolling, medical emergency, hasty attack, standing patrol en ambush.

FTX

In fase 2 wordt als compleet Raiding Squadron geopereerd. Er wordt een scenario geschetst door de oefenleiding waarop het kader in het planningsproces een plan maakt en die dan ook met het complete RS moet uitvoeren in een Field Training Exercise (FTX).  Fase 2 duurt acht dagen en vormt ook de laatste stap in de wintertraining. In de FTX kunnen alle mariniers, van Novice tot ervaren rot, laten zien dat ze het geleerde in de praktijk kunnen brengen.

Hijgend Hert

De novice wordt beoordeeld gedurende de pre AMSC/AMSC en de AWT-1, doorloopt hij deze fases met goed gevolg en heeft hij de bergtraining ook met goed gevolg doorlopen, ontvangt hij zijn Hijgend Hert. Dit schildje, gedragen op het barathea, geeft aan dat de marinier zowel berg als arctisch getraind is.

Korps

Al met al is de jaarlijkse wintertraining van het Korps Mariniers een hele operatie waarbij een groot deel van het Korps zich in noord Noorwegen bevindt. De instructeurs zijn het langst van huis, negen weken. De MSI’s zijn acht weken in het hoge noorden en de novices zeven. Het kader van de Raiding Squadrons en het MCG zijn in totaal toch nog zes weken van huis. Van de ondersteunende eenheden verschilt de verblijfsduur.
De organisatie is een geoliede machine door alle ervaring die er is binnen het Korps Mariniers. Tenslotte wordt de wintertraining als sinds mensenheugenis gehouden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Related Posts

1 Comment

  1. Wintertraining Korps Mariniers - Gerard van Oosbree Fotografie
    2 september 2017 at 14:29

    […] I was on assignment for Dutch Defence Press and you can read the story here. […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.