Nederlandse mariniers gesneuveld in UruzganNews

Nederlandse mariniers gesneuveld in Uruzgan

korporaal van de mariniers jeroen houweling en marinier marc harders_tcm46-155061

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn op zaterdag 17-04-2010 in Uruzgan 2 Nederlandse militairen gesneuveld. Het gaat om de 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders. Een 21-jarige marinier raakte gewond. Zijn toestand is stabiel. Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, maakte dit bekend.

De twee gesneuvelden en de gewonde militair zijn leden van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers, gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

Operatie in Deh Reshan

De gesneuvelden en gewonde waren onderweg in een Viking-rupsvoertuig toen de aanslag plaatsvond. Zij maakten deel uit van een eenheid die momenteel bezig is met een operatie in het westelijke Deh Reshangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt. Het ongeluk gebeurde om 15.00 uur Afghaanse tijd en vond plaats bij de patrouillebasis Tahbar, op ongeveer negen kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. De militairen waren bezig met het opsporen van zogenoemde IED’s, geïmproviseerde explosieven.

Archief_foto_Viking_BV_S10_Afghanistan

De operatie is bedoeld om de zichtbare aanwezigheid in het gebied te vergroten en actief te speuren naar verborgen componenten voor geïmproviseerde explosieven (IED’s) en wapens. Het betreft een middelgrote operatie waaraan naast de mariniers ook Afghaanse eenheden van politie en leger en coalitiepartners deelnemen. De operatie heeft er toe geleid dat de eerste stappen voor ontwikkeling kunnen worden gezet. Er is bijvoorbeeld met de lokale bevolking gesproken over oplossing van de waterproblematiek.

Ministersverklaring
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop liet in een verklaring weten ‘diep getroffen’ te zijn. “Het sneuvelen van deze jonge mariniers maakt ons erg verdrietig. Zij zetten zich onbaatzuchtig in voor een betere wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs,” aldus de minister.

“Onze gedachten gaan uit naar de ouders, echtgenote, kinderen, naaste familie, vrienden, collega’s en allen die hen dierbaar waren. Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.”

Tijdens een bijzondere alle hens op de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn hebben marinemilitiaren met een minuut stilte hun gesneuvelde collega’s, korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders herdacht. Ook op andere Defensielocaties stonden militairen stil bij het verlies.

Op 19 april om 07.45 uur stonden de troepen aangetreden op het exercitieterrein van de kazerne te Doorn. “Jeroen en Marc brachten het hoogste offer voor een beter Afghanistan, een zaak waarvoor zij zich onbaatzuchtig en gemotiveerd hebben ingezet…”, sprak de commandant van het Mariniers Training Commando, kolonel der mariniers Rolf Springer. “Vanaf deze positie wil ik namens de mariniers uit Doorn mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van Jeroen Houweling en Marc Harders. Ik wens hen veel sterkte in deze moeilijke tijd.” Ook de gewonde marinier en diens familie wenste Springer veel sterkte toe.

Missie vordert

De Commandant der Strijdkrachten wees er op dat, terwijl eenheden zich in Nederland voorbereiden op de terugtrekking, er in Uruzgan nog continu vooruitgang wordt geboekt. Van Uhm: “Het sneuvelen van deze 2 militairen herinnert ons echter op tragische wijze dat het werk in Uruzgan nog lang niet klaar is.”

Condoleanceregister

In het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie op haar website heeft geopend, laten demissionair minister Eimert van Middelkoop, demissionair staatssecretaris Jack de Vries en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm weten diep getroffen, en in gedachten bij de nabestaanden te zijn. “Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.”

Kamp Holland

Commandant Task Force Uruzgan, brigade-generaal Kees van den Heuvel, sprak tijdens een bijzonder appel zijn troepen toe. Tegelijkertijd sprak de commandant van de Battle Group, luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg in besloten kring de Battle Group toe.

Luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg vertelt in zijn toespraak: “Het is triest dat we twee maten verliezen. We moeten elkaar steunen en zo goed mogelijk verder gaan. We zullen op gepaste wijze afscheid van hen nemen.” Hij benadrukte dat we ook moeten stilstaan bij het thuisfront; zij verliezen een echtgenoot, vader, zoon en vriend.

d100418dv2025_tcm46-155077

Generaal Kees van den Heuvel: “Het is natuurlijk vreselijk om dit bericht thuis te moeten ontvangen als partner, kind, vriend of familie. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de hen, voor wie dit verdriet enorm moet zijn. Ook leven we mee met de getroffen eenheid, de Battle Group.” Nadat alle militairen een minuut stilte in acht namen voor de gesneuvelde militairen, kunnen zij het bezinningsmoment bijwonen en het condoleanceregister in de kapel van Kamp Holland tekenen.

d100418dv1021_tcm46-155078

Kandahar Airfield

Op Kandahar Airfield (KAF) is geschokt gereageerd op het overlijden vande militairen. De contingentscommandant Henk Itzig Heine heeft tijdens een eerste bijzonder appel de Nederlandse militaire gemeenschap op KAF op de hoogte gebracht van het trieste nieuws. Tijdens dit appel werd bij de Nederlandse vlag ceremonieel een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de omgekomen collega’s en hun nabestaanden.

Tevens is er een condoleanceregister op KAF geopend in de Churchroom van de Echos. Contigentscommandant Henk Itzig Heine en commandant Air Task Force kolonel-vlieger Jos Leenders hebben als eersten hun medeleven betuigd aan de nabestaanden: Met ontsteltenis hebben wij kennis genomen van de IED aanslag gisteren op Jeroen en Marc. Zij hebben het hoogste offer gegeven voor vrede en veiligheid in dit verscheurde land dat hunkert naar vrede.

d100418dv2035_tcm46-155079

Wij willen mede namens alle Nederlandse militairen op Kandahar Air Field en in Kabul ons medeleven betuigen met dit grote verlies. Onze gedachten gaan uit naar het gezin, familie en vrienden van Jeroen en van Marc. Wij wensen u allen heel veel sterkte de komende dagen en bij het verwerken van dit grote verlies. Weet dat de hele gemeenschap hier op KAF en in Kabul intens met u mee leeft.”

d100419rm1036_tcm46-155325

Uruzgan neemt afscheid van gesneuvelde collega’s

19 april 2010

Collega’s begeleiden Jeroen Houweling en Marc Harders naar het gereedstaande vliegtuig. Militairen en burgers van Task Force Uruzgan hebben vandaag afscheid genomen van de zaterdag gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders. Na een waardige afscheidsdienst en rampceremonie vertrokken ze vandaag met het vliegtuig op weg naar Nederland, waar ze later deze week aankomen op Vliegbasis Eindhoven.

De C-130 Hercules van de luchtmacht maakte een tussenstop in Kandahar, waar het na een eresaluut van de militairen daar doorvloog naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Kamp Holland

Op Kamp Holland maakten veel collega’s de herdenkingsceremonie mee in de Apache-onderhoudshangaar, waar foto’s, muziek en typerende toespraken van kameraden herinnerden aan de omgekomen militairen.

Echte mariniers
dsc_0180_tcm46-155600

“Zaterdagmiddag 17 april 2010 zullen wij nooit meer vergeten”, spreekt Commandant Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Kees van den Heuvel. “De dag dat een laffe aanslag met een geïmproviseerd explosief een einde maakte aan het leven van Jeroen en Marc. Van hen nemen wij nu afscheid. Jeroen en Marc hebben de hoogste prijs moeten betalen voor hun moed en bereidheid zich in te zetten voor een betere toekomst van de bevolking in Uruzgan. Bewaar Jeroen en Marc in jullie herinnering als gewaardeerde en moedige collega’s, als echte mariniers.”

Goede maten

dsc_0152_tcm46-155599
Battlegroup-commandant luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg gaf aan dat de militairen daar moeten zijn waar de bevolking is. “Alleen dan kunnen we wat betekenen voor dit land en nog veel belangrijker voor de bewoners”, aldus Klein Schaarsberg. “Kortom buiten de poort, in het volle besef dat we daardoor risico’s, noodzakelijke risico’s, moeten nemen. Die wetenschap is echter wat anders dan geconfronteerd worden met de keiharde werkelijkheid op 17 april, de dag dat we 2 goede maten verloren. Ik wens Jeroen en Marc een goede laatste thuisreis. Wij gaan verder met de missie die voor hen abrupt is geëindigd. We gaan ze missen, maar zeker niet vergeten.”

Laatste groet

Ramp Ceremonie
De met de Nederlandse vlag bedekte kisten met de lichamen van de militairen werden na de afscheidsdienst met een Landrover naar het gereedstaande vliegtuig vervoerd. Voorafgegaan door een Canadese doedelzakspeler, begeleidden 2 draagploegen van naaste collega’s de voertuigen met de kisten. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland vormden honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen een erehaag. Zij brachten de gesneuvelde militairen een laatste groet en de laatste eer. Terwijl de draagploegen de kisten naar een Nederlandse C-130 Hercules droegen, vuurde een Pantserhouwitser een saluutschot af voor beide gesneuvelden. 2 Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force vlogen een flyby over de aangetreden militairen.

Buitenpost Tabar

Als allerlaatste groet vloog de Hercules over het kamp weg via buitenpost Tabar, de locatie waar de aanslag van zaterdag plaatsvond. Veel collega-mariniers waren daar nog aanwezig en konden zo afscheid nemen van Jeroen en Marc.

Gesneuvelde mariniers terug in Nederland

Afgelopen maandag namen in Afghanistan collega´s van verschillende nationaliteiten met een erehaag afscheid van beide mariniers. Bij hun aankomst op Vliegbasis Eindhoven werd een erehaag gevormd door 100 militairen van het Eerste Mariniersbataljon uit Doorn en het Mariniers Opleidingscentrum uit Rotterdam. De gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders zijn woensdag 21 april 2010 rond het middaguur aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Daar werden zij met een korte ceremonie overgedragen aan hun nabestaanden.

Laatste reis

Collega's op Kamp Holland begeleiden Jeroen Houweling en Marc  Harders naar het gereedstaande vliegtuig. - Foto: ministerie van  Defensie

Met de traditionele erehaag, die start in het inzetgebied en eindigt bij de nabestaanden, wordt afscheid genomen van de gesneuvelde collega’s en worden zij symbolisch op hun laatste reis begeleid en beschermd. Enkele collega’s uit Uruzgan maakten deel uit van de erehaag en zijn samen met Jeroen en Marc teruggevlogen uit Afghanistan. Na de uitvaartplechtigheden keren deze collega’s terug naar het missiegebied.

Collega mariniers dragen de kisten van Jeroen Houweling en Marc  Harders vanuit het vliegtuig naar de nabestaanden. - Foto: ministerie  van Defensie

Bij de aankomst van het vliegtuig in Eindhoven waren familie en dierbaren aanwezig, evenals Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en Commandant Korps Mariniers brigadegeneraal Rob Verkerk.

Laatste afscheid marinier Marc Harders

27 april 2010

Familie, vrienden en collega’s hebben vandaag afscheid genomen van de vorige week in Uruzgan gesneuvelde marinier der eerste klasse Marc Harders. De uitvaartplechtigheid vond plaats in zijn woonplaats Westerbork.

Mariniers, begeleid door een tamboer, droegen de kist met het lichaam van Marc door een erehaag van militairen naar de begraafplaats. Bij het graf brachten 8 mariniers een eresaluut, waarna de dierbaren voor het laatst afscheid namen.
Onder de vele aanwezigen waren ook de commandant van het Korps Mariniers, de commandant van de Van Braam Houckgeestkazerne en de commandant van het Eerste Mariniersbataljon.

Uitvaart korporaal van de mariniers Jeroen Houweling

28 april 2010

In Zaandam is vanmiddag de op 17 april in Uruzgan gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling gecremeerd. De uitvaartplechtigheid vond plaats onder grote belangstelling van familie, vrienden en collega’s.

Collega’s droegen de kist door een erehaag van 80 mariniers van het Eerste Mariniersbataljon uit Doorn. Een tamboer begeleidde de draagploeg. Voorafgaand aan de plechtigheid in het uitvaartcentrum bracht een vuurpeloton een eresaluut voor Jeroen.
Onder de vele aanwezigen waren ook de commandant van het Korps Mariniers, de commandant van de Van Braam Houckgeestkazerne en de commandant van het Eerste Mariniersbataljon.
Het condoleanceregister voor Jeroen Houweling en Marc Harders op de website van het ministerie van Defensie is gesloten. Ruim 4.200 mensen betuigden hun medeleven aan de nabestaanden van de 2 omgekomen mariniers.

Bron: Ministerie van Defensie

Related Posts

1 Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.