Falcon Autumn – SOTGFeatured

Falcon Autumn – SOTG

Met het beëindigen van de gijzeling in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren testte Defensie op grote schaal een nieuw concept, de Special Operations Task Group (SOTG). Hierbij wordt onder leiding van het Korps Commandotroepen nauw samengewerkt met andere eenheden, in dit geval 11 Air Manoeuvre Brigade. In het scenario dat deze woensdag werd opgespeeld hadden opstandelingen in het fictieve Redland Nederlandse staatsburgers gegijzeld in een groot complex. Contra terreur/Hostage Release Operations (CT/HRO) operaties in het buitenland vallen onder het takenpakket van het KCT en daarom werden de commando’s ingezet om hier een einde aan te maken.

Operaties in vijandelijk gebied zijn geen makkelijke opgave. Voor de eigen veiligheid zal er ook een verdediging moeten worden ingericht om een eventuele tegenaanval af te kunnen slaan. Hier komt de het SOTG concept om de hoek kijken. Terwijl commando’s de gijzelaars daadwerkelijk  zullen bevrijden, bemannen luchtmobiele soldaten van 11 Luchtmobiele Brigade (LMB) twee beveiligingsringen. Zodoende kunnen ze opponenten het vluchten beletten alsmede versterkingen van de tegenstander op afstand houden. Gevechtshelikopters van het Defensie Helicopter Commando (DHC) zorgen voor de nodige vuurkracht terwijl de transportheli’s voor het vervoer zorgen.

En zo werd het vredige Zuidlaren het toneel van een grootschalige actie van het SOTG. Vier Chinooks, drie Cougars en vijf Apache’s van het Defensie Helikopter Commando werden samen met meer dan honderd militairen van KCT en 11 LMB ingezet bij de bestorming van de Prins Bernhardhoeve, aan de rand van het dorp.
Met aardig wat kabaal landden de vier Chinooks gelijktijdig dicht bij het gebouw om de aanvalsploegen en beveiligingsteams af te zetten. Van afstand hielden de Apache’s de omgeving en het pand nauwlettend in de gaten. Een Cougar met aan boord een scherpschuttersteam cirkelde tijdens de actie boven het gebouw. Een andere Cougar werd op afstand gereed gehouden met een zogenaamde QRF aand boord, een Quick Reaction Force die waar nodig snel kon worden ingezet. De derde Cougar was ingericht als vliegende ambulance voor de zogeheten Medevac.

Alle ingezette militairen kwamen aan hun trekken. De aanvalsteams van het KCT kregen te maken met geduchte tegenstand in het gebouw en een nogal boze eigenaar. John Franken werkte graag mee aan de oefening maar wilde dan ook wel een rol in het scenario. Dat kwam hem te staan op een aantal uren geblinddoekt en geboeid doorbrengen en een enkele reis per helikopter naar de basis op Deelen. Opstandelingen probeerden er ook vandoor te gaan met een gestolen schilderij maar kwamen niet door het luchtmobiele cordon. De QRF moest ingrijpen nadat een aantal bewapende voertuigen, op weg naar de locatie, waren aangevallen door de Apache’s en luchtmobielers in de buitenste beveiligingsring.

Nadat de rust weer was teruggekeerd konden de bevrijdde gegijzelden, de gewonden en de gevangenen samen met de militairen worden opgepikt. Met veel lawaai en wind keerden de Chinooks terug op de parkeerterreinen rondom het gebouw. Een colonne zwaarbewapende MB-terreinwagens van de Luchtmobiele Brigade was ondertussen bij de Prins Bernhardhoeve aangekomen om de terugtocht te dekken vanaf de grond. Zo plotseling als de actie was begonnen was het geheel achter de rug.

SOTG heeft zijn waarde al in Afghanistan al bewezen in de afgelopen jaren. Deze wijze van trainen is wel nieuw. De kern van de operatie wordt gevormd door operators van het KCT, aangevuld met eenheden en materieel van eenheden uit de krijgsmacht om zo een effectieve en uiterst efficënte eenheid te formeren, geheel afgestemd op de voorhanden zijnde operatie.

Related Posts

2 Comments

  1. Niels
    12 september 2012 at 22:49

    Dus LMB vervult precies dezelfde rol als de US Army Rangers?

  2. Rendal
    29 juni 2015 at 02:57

    Nog niet misschien… LMB is een reguliere infanterie net zoals de rest van de infanterie binnen de kl

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.