11Bevo “Laborandum Est”Featured

11Bevo “Laborandum Est”

De regen komt met bakken uit de hemel. In een veld aan de rand van het dorp staat drie militairen en een vorkheftruck. Even verderop staan een aantal kratten. Boven het geluid van de stortregen klinkt het opvallende bonkende gedreun van een Chinook. Pas als de grote helikopter het veld tot op een paar honderd meter is genaderd wordt deze zichtbaar voor de militairen. Onder de Chinook hangt een groot net met daarin goederen. De regen en wind veranderen onder de nu stil hangende Chinook in een striemende orkaan. Twee militairen moeten die trotseren om de lading los te koppelen.  De luchtmobiele bevoorraders van 11 Bevoorradingscompagnie (11Bevo) laten zich niet wegblazen en doen ook onder deze zware omstandigheden hun werk.

Regelgeving

De bevoorradingscompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade (11LMB)doet hetzelfde wat alle bevoorradingscompagnieën doen.  Zorgen dat de eenheden van hun brigade alle spullen krijgen die ze nodig hebben. Tot zover geen bijzonderheden. Dat verandert als je kijkt naar de transportmiddelen die de brigade gebruikt. Voor 11LMB zijn dat regelmatig helikopters en vliegtuigen. Iedereen die werkt of wel eens gewerkt heeft met deze transportmiddelen weet dat er dan een extra component bijkomt, regelgeving. Je hangt niet zomaar wat onder een helikopter en gooit het uit een vliegtuig. Hier onderscheidt 11Bevo zich van de andere bevoorraders van de krijgsmacht.

Taak

Majoor Nol, commandant van 11 Bevo legt uit wat zijn mannen en vrouwen doen. “Onze taak is het wereldwijd ondersteunen van het KCT (Korps Commandotroepen, red) en 11 Luchtmobiele Brigade op korte termijn. Dat doen we vooral over de weg, maar ook via de lucht. Daar zijn we in gespecialiseerd”, legt de majoor uit. “We bevoorraden eenheden door het droppen van ladingen aan parachutes. Of […] met ladingen onder een helikopter….en brengen het naar de eenheden die in het gevecht zijn.” De mannen en vrouwen van 11 Bevo worden dan zelf eerst ingevlogen, eventueel met materieel om voorraden te verplaatsen, om die voorraden dan af te leveren bij de gevechtseenheden. Dat gebeurt zo dicht mogelijk bij de eenheden zelf om daar de gevechtskracht niet aan te tasten.

Specialiteiten

“We zijn een zelfstandige eenheid onder de Luchtmobiele Brigade” gaat de majoor verder. “Dus naast de drie infanteriebataljons bestaat de Luchtmobiele Brigade uit een verkenningseskadron, een geniecompagnie, herstelcompagnie, geneeskundige compagnie, een stafcompagnie en ons als bevoorradingscompagnie. Wij ‘hangen’ direct onder de commandant van de Brigade.”
De compagnie heeft drie pelotons die: “elk in staat zijn zowel tactisch over de weg, met helikopers en vliegtuigen door de lucht eenheden te bevoorraden. Je vindt in ieder peloton een aantal airdrop-riggers die ladingen kunnen klaarmaken om door de Luchtmacht te worden afgeworpen, rigger/marchallers en helikopters-handlers om met helikopters [met sling-loads, dus onder de heli’s, red] te kunnen werken.”

Opleidingen

“Het grond-taktisch optreden is misschien wel de langste opleiding omdat daar het C-rijbewijs bij zit met alle rijvaardigheidstrainingen die daar bij komen kijken. In het heliwerk zit een bepaalde gradatie. Na een week opleiding ben je rigger/marchaller en kun  je zelfstandig pakketten bouwen die onder een helikopter gaan. Als je wat verder komt leer je ook het uitzetten van helikopter-velden, communicatie met de heli’s. Dat zijn gestapelde opleidingen die iedere keer een week of iets langer in beslag nemen”, verteld de majoor. “De opleiding tot airdrop-rigger die doen we in Italië en die duurt drie weken. Daar leren de militairen niet alleen het maken van de bundels tot duizend kilo die uit een vliegtuig worden gedropt maar ook het vouwen van de parachutes.”

Departing Airfield

Rond de feestelijkheden van 75 jaar Market Garden speelde 11Bevo ook een belangrijke rol. Het begon met oefening Falcon Leap. De airdrop-riggers konden vol aan de bak met het bouwen van bijna zevertig pakketten die dan door 306 Squadron vanuit hun C-130 Herculessen werden gedropt. In het kader van vliegveiligheid worden die pakketten zeer zorgvuldig in elkaar gezet. Elke knoop, elke bevestiging moet precies volgens de voorschriften worden aangebracht. Om niets aan het toeval over te laten wordt dat zeer nauwkeurig gecontroleerd, tot wel drie keer. De laatste keer samen met een loadmaster die verantwoordelijk is voor het uiteindelijke afwerpen.
In de week van Market Garden waren de parachutisten aan de beurt. Ook hier speelden de mannen en vrouwen van 11Bevo een sleutelrol. Ze draaiden toen op Vliegbasis Eindhoven ‘Departure Airfield’ (DAF). Dat hield in dat zij op de grond alles organiseerden dat met de para’s van doen had. Van initiële registratie van alle deelnemers tot het maken van passagierslijsten voor elke dropping. Enkele leden van de compagnie hebben ook mee gesprongen.

Bevo Seal

Vrijwel aansluitend mocht de compagnie aan de bak met de volgende oefening. Tijdens Bevo Seal “is het doel van deze oefening eigenlijk het trainen van alle bevoorradingsprincipes die we in huis hebben”, verteld majoor Nol. “We hebben hem aangelopen als een snelle deployment naar een missiegebied toe”. Na een verplaatsing naar Den Helder en slapen op de Zr.Ms. Rotterdam zijn ze de volgende dag naar het missiegebied in midden Nederland verplaatst. “Het uiteindelijke doel van deze oefening is een aantal disciplines te laten zien.” Tegelijk met airdrops op het ASK (Artillerie Schiet Kamp in Oldenbroek) gingen twee pelotons aan de slag met bevoorrading van eenheden in een gevechtszone. Hiervoor werden transporthelikopters ingezet die de mannen, hun materieel en de voorraden tot vlakbij de gevechtseenheden brachten. Het derde peloton deed een ondertussen een bevooradingskonvooi via de weg. Tijdens de oefening roteerden de pelotons tussen de verschillende taken.

De laatste maanden van 2019 waren erg druk voor 11Bevo. Konvooi-rijden in Schotland en mee met de jaarlijkse grote oefening Desert Bull van 336 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Daarvoor verhuizen de drie C-130 Hercules toestellen naar Yuma in de Amerikaanse staat Utah. Hier kan door de bemanningen ongehinderd alles getraind worden wat in Europa niet mogelijk is. Parachutespringen van grote hoogte, afwerpen van GPS gestuurde pakketten aan speciale parachutes, vliegen op geïmproviseerde airstrips. Hiervoor is dan wel ondersteuning nodig van bijvoorbeeld de Nederlandse Special Forces, Pathfinders maar ook van 11 Bevo. Het mes snijdt dus bij dit soort grote oefeningen aan twee kanten.

Historie*

11 Bevoorradingscompagnie Luchtmobiel heeft een lange historie. Oorspronkelijk is de compagnie opgericht in 1965 bij de verzelfstandiging van de logistieke eenheden. In dat jaar werd besloten om de logistiek van divisieniveau naar brigadeniveau te brengen. 11 Pantserinfanteriebrigade (11 painfbrig) kreeg zo hun eigen logistieke eenheden in de vorm van 11 bevoorradingscompagnie, 11 Herstelcompagnie en 11 Geneeskundige compagnie. Deze eenheden werden ondergebracht in 11 Treinenbataljon. In 1884 werd dit bataljon opgeheven en vanaf dat moment vielen de logistieke compagnieën rechtstreeks onder de commandant van 11 Painfbrig. In 1993 vormde de brigade om naar 11 Luchtmobiele Brigade.
Rond 2005-2007 werd het fysieke distributieproces binnen de landmacht ingevoerd. Hiermee verdwenen ok de zelfstandige bevoorradingscompagnieën binnen de brigades, behalve bij 11 LMB. 11 Bevoorradingscompagnie AASLT (air assault) is de enige nog bestaande zelfstandige bevocie binnen de KL. Niet verwonderlijk als je naar het specialisme kijkt binnen de club.

*
(bron https://www.regimentbent.nl/11-bevoorradingscompagnie-luchtmobiel/)

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.