Nieuwe wervingscampagne Korps Commandotroepen gelanceerd
dinsdag, 19 augustus 2014 – 20:33 | No Comment

Op maandag 18 augustus is de nieuwe wervingscampagne voor de ‘Commando Speciale Operaties’ bij het keurkorps van de Koninklijke Landmacht op vele fronten van start gegaan. Met korte videofilmpjes, (4 min.), TV-commercials (15-30 sec.) en …

Read the full story »
Headline

Assignment

Featured

Gallery

Review

Home » Featured

Scorpions slijpen de scharen en angels in Bergen-Hohne

Submitted by on dinsdag, 18 maart 2014 – 23:065 Comments

D1430312LW0655

Negen weken van intensief opwerken voor de uitzending naar Mali zitten er op voor de eerste Special Operations Land Task Group “Scorpion”. Een Live Fire Exercise (LFX), ofwel een weekje serieuze ‘core kinetische business’ in het Duitse Bergen-Hohne vormde het sluitstuk. Gedurende deze finale zijn de diverse specialismen binnen de taakeenheid met elkaar gecombineerd in een tactische setting, waarbij de kogels, mortieren en granaten ze langs de oren vliegen. Ze bereiken op de gevechtsbaan hun schiet-technisch hoog(s)te punt en zijn klaar om welke dreiging dan ook het hoofd te bieden.

D1430312LW0165

De Special Operations Land Task Group (SOLTG) moet immers ook in het hoogste geweldsspectrum kunnen optreden. Als ‘boots on the ground’ staan ze letterlijk vooraan als een grondgevecht uitbreekt. Ondanks dat de taakeenheid zich in Mali primair zal richten op geavanceerd speurwerk kan er namelijk altijd iets misgaan waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Er zijn genoeg factoren en actoren in het noordoosten van het land die de situatie er onveilig maken. Zo kunnen ze in de vaak afgelegen woestijngebieden in een hinderlaag lopen of stuiten op andere, onverwachte tegenstand van gewapende groeperingen. In dat geval mag de taakeenheid alle vormen van geweld gebruiken die het dan noodzakelijk acht om te de-escaleren of om zich eruit te knokken. Het mandaat is er robuust genoeg voor. De Rules Of Engagement (ROE) zijn duidelijk, VN hoofdstuk 7: “Alle middelen zijn toegestaan, als de opdracht dat vereist”. Dit geeft aan dat er voor de militairen geen beperkingen zijn om de missie zo goed mogelijk uit te voeren.Toch zal de commandant van het Korps Commandotroepen, kolonel Jan Swillens, “meer dan happy” zijn als zijn mannen in Mali geen schot hoeven te lossen, omdat ze er vooral heengaan om informatie te verzamelen voor de VN-missie.

D1430312LW0011

Dat deze LFX een unieke gebeurtenis is, is geen alleenstaand feit. Het is ook pionieren voor de “Scorpions” van de SOLTG. Ondanks dat commandotroepencompagnieën met enige regelmaat op de diverse gevechtsbanen in Bergen-Hohne te vinden zijn, is het voor de eerste keer dat een LFX oefening met de complete taakeenheid wordt gehouden. Bij deze LFX wordt iedereen in hun eigen specialisme getraind om op de juiste manier te reageren en te anticiperen in een samengestelde eenheid. Met scherp schieten terwijl de maten in hetzelfde terrein staan, brengt gevaren met zich mee. Om die reden is extra spanning meer dan normaal. Het is een intensieve samenwerking waarbij geen tijd of ruimte is voor miscommunicatie. Vandaar moet het optreden van de diverse spelers naadloos op elkaar aansluiten. Niet in de laatste plaats om ‘blue on blue’, ofwel fratricide, het onder vuur nemen van eigen troepen in het veld te voorkomen.

D1430312LW0037

Primaire trainingsdoelen zijn dan ook onder meer communiceren, integreren en het afstemmen naar elkaar voor wat betreft de schietprocedures. Ofwel ervaren hoe het nu eigenlijk werkelijk is om op te treden als een ‘Combined Arms Team’ (CAT), terwijl er met scherp wordt geschoten. In een CAT worden als het ware alle enablers, voertuigen, wapen- en informatiesystemen tot één geheel gesmeed. Deze benadering heeft tot doel het creëren van synergie, ofwel het geheel is meer dan de optelsom van de verschillende eenheden en specialismen. Zelfs de zogenoemde ‘Smallest Unit of Action’ (SUA) treedt in Mali op in deze gecombineerde samenstelling. De SUA is de kleinst mogelijke, zelfstandig buiten de poort van de compound in Gao optredende verkenningseenheid.

D1430312LW0054

Op basis daarvan is in samenwerking met SICT, het ‘Schiet Instructie en Coördinatie Team’ een scenario ontwikkeld om zowel overdag als bij duisternis een LFX uit te voeren op een gevechtsbaan van het uitgestrekt Duitse oefen- en schietterrein. Een dynamische omgeving, waarin alle doctrinair, ingedeelde wapens en wapensystemen samenkomen. Voor de ploegen staat een infiltratie en punt-, route- en gebiedsverkenningen in de opdracht. Het einddoel bestaat uit een in elkaar gezet dorp. Het ligt op een fictieve belangrijke kruising waar de tegenstander naar meerdere windrichtingen kan uitwijken. Een groot gebied van gevechtsbaan 9 is hiervoor vrijgemaakt, waardoor aan één stuk kan worden opgetreden. Volledig ‘combat loaded’ met scherpe munitie zonder de oefenbeperkingen, die de beleving enigszins kunnen ontnemen.

D1430312LW0316

Zodra het teken wordt gegeven dat oefening kan beginnen gaan de JISTARC-verkenners in hun Fenneks en de sniperduo’s op hun quads als eerste op pad. Even later vertrekt ook de rest van het grondelement in zwaar bewapende open MB’s en Bushmasters richting het doel. Plotseling wordt het geluid van rijdende voertuigen vervaagd door harde knallen. De 81mm vuursteunsectie heeft mortierengranaten afgevuurd. Hierop stijgt een gedeelte van de verkenningseenheid uit de voertuigen om te voet verder te gaan. Even later barst de hel los en start het grondgevecht. Meerdere vijandelijke doelpresentaties uit verschillende sectoren komen tevoorschijn en alle wapensystemen komen aan bod. Van HK-416, HK-417 en Minimi bij het uitgestegen deel en van 7.62mm MAG, 12,7mm ofwel M2 .50 QCB tot 40 mm AGL (Automatic Grenade Launcher) op de voertuigen. De nu twee vechtende elementen staan ondertussen nauw met elkaar in contact. Daar waar vroeger het voertuig achterbleef, zorgt het nu voor een krachtige ondersteuning. Naast de antitankwapens Panzerfaust en Gill is ook de Raven, de mini-UAV en het verkenningsmiddel door de lucht van de SOLTG, met succes tijdens het scenario ingezet. Na een aantal uren hevig vechten en een slinkende munitievoorraad komt de melding om af te breken en nieuwe opstellingen te betrekken. Naast de unieke kinetische gebeurtenissen in deze LFX zijn ook de normale vaardigheden niet vergeten. Zaken, zoals het betrekken van een waarneming- en vuuropstelling, het tactisch verplaatsen en verblijven gedurende een Rest-Over-Night, ofwel een RON.

1796009_10151952222711244_1942557533_o

Het is nu echt aftellen geblazen voor iedereen van de eerste voor de VN-missie in Mali geformeerde SOLTG ‘Scorpion’. Daarentegen is er ook de onzekerheid bij zowel de militairen als ook hun thuisfront. Het is immers nog niet bekend wanneer de SOLTG precies naar Mali vertrekt. Dit is afhankelijk van wanneer al het benodigde materiaal van de taakeenheid in Mali arriveert. De hoeveelheid materieel die zijn weg naar Mali moet vinden is enorm. Al het materieel zit, voorzien van een zogeheten RFID (Radio Frequency Identification)-tag en de juiste documenten, in containers voor vervoer over de weg en via de zee, of in afsluitbare boxpallets voor transport per vliegtuig. Aan de hand van de RFID-tags kan men controleren of de inhoud van de pallets overeenkomt met de vrachtbrieven. Daarnaast kan er op elk tijdstip van de dag worden nagegaan waar ter wereld de lading zich bevindt. Het soort materieel bepaalt uiteindelijk de vervoermodaliteit. Gevoelig en essentieel materieel gaat door de lucht. Denk hierbij aan geclassificeerde systemen zoals wapens en munitie, radarsystemen, verbindingsapparatuur, optische waarnemingsmiddelen en crypto-materiaal. Net zoals de Apache gevechtshelikopters, met de rotorbladen eraf, op enig moment met behulp van een reusachtige Antonov An-124 vrachtvliegtuig worden getransporteerd. Het overige materieel – zo’n 140 voertuigen en 230 tot de nok toe gevulde zeecontainers – zal met behulp van een door de Verenigde Naties ingehuurd transportschip vanuit de Groningse Eemshaven naar Abidjan in Ivoorkust worden verscheept. Het schip zal daar naar verwachting eind april aankomen. Van daar is het nog circa 2500 kilometer over vaak zeer slechte wegen naar kamp Castor in Gao, het basiskamp van de SOLTG in Mali.

Ondanks dat het tijdstip van vertrek nog niet vaststaat, zijn de mannen en vrouwen van SOLTG Scorpion klaar voor het echte werk in het snikhete Afrikaanse land als straks wordt geroepen dat ze op datum X die kant op gaan.

Foto-Impressie van de LFX:

5 Comments »

 • Furious zegt:

  He mooi man echt aparte foto’s.
  Aangezien u telkens zulke mooie foto’s van deze pracht eenheden maakt.
  Hoop ik hierbij misschien een voorstel te kunnen doen voor een toekomstig artikel. Zou het geen idee zijn om een stukje te maken over het Arrestatieteam???? Zou me geweldig lijken!!
  Maar nogmaals complimenten heel mooi werk.
  Geniet er enorm van !!

  Vriendelijke groet

 • Alex zegt:

  geweldige foto’s!!

 • Gerard van Oosbree zegt:

  Goed voorstel. Als je ons ermee in contact kunt brengen…

 • Mark zegt:

  Zo als altijd… weer prachtige plaatjes!

  Ook zoals altijd heb ik weer een vraag :)

  Want is de (ik denk nieuwe) plate carrier niet wat ‘open’ aan de zijkanten? Of worden die stukken er zo opgezet? Het verschil is makkelijk te zien tussen image 31 en 56.

  Mooi dat het KCT weer eens is een missie ‘mediabekend’ uitvoert.
  Het SAS en de Navy SEALs die kennen we allemaal inmiddels wel, ons KCT wordt nu ook eens een beetje op de kaart gezet. (denk ik)

  p.s In reactie op Furious…. deze mannen hier maken foto’s van eenheden waarbij het gevoelig ligt in de politiek en u vraagt naar wat foto’s van ‘het’ Arrestatieteam…

  Tip : Neem uw smartphone en rij naar A’dam Zuid-Oost en wacht uw kansen af.

  Alsnog, weer een mooi stuk, goed gedaan. Het zal vast niet het laatste zijn. Laat ze allen weer heel thuis komen, echt respect voor deze mensen.

 • Furious zegt:

  Mark het KCT en NLMARSOF zijn instrumenten van de Nederlandse politiek en het ligt helemaal niet gevoelig. Het is deze keer juist een robuust mandaat dat men heeft gekregen van de politiek.
  De Nederlandse politiek is allang blij dat deze mannen een Nederlandse bijdragen gaan leveren. En zo de Nederlandse belangen in financieel en militair opzicht veilig gaan stellen. Het AT moet toestemming krijgen van de officier van justitie voordat zij uberhaupt mogen worden ingezet omdat het een dusdanig zwaar geweldsmiddel is. Het uiterste geweldsmiddel van Politie is.

  En vergeet niet het Arrestatieteam maakt sinds 2013 deel uit van het DSI stelsel. En ver daarvoor al sinds het begin eigenlijk kennen zij zeer zware fysieke en mentale eisen. De opleiding is dusdanig zwaar dat menig fysiek en mentaal ”harde” man die intest/opleiding niet haalt. Ook is er veel meer over het KCT en MARSOF bekent dan dat er over een Arrestatieteam te vinden is. En dan bedoel ik niet stoere foto’s vanuit google en informatie vanuit Wikipedia. Maar ik bedoel ga een kijken hoe ze worden opgeleid en hoe ze trainen. Ze zitten fysiek en mentaal op de zelfde niveau als bijv. UIM/BBE/m-squadron.

  Dan piep je wel anders !! Deze gasten worden ingezet voor zo een beetje alles wat onder het kopje levensgevaarlijk en tactisch moeilijk word gezien. Van het aanhouden van vuurwapengevaarlijke terroristen tot het overmeesteren van een springer (iemand die zelfmoord wil plegen) en die op een hijskraan staat met een gasfles.

  Er zijn meerdere teams zo 6 maar de BSB een militaire organisatie kent er ook een. En ik heb hier al eerder met veel plezier een artikel over de BSB gelezen dus zo dat ik dacht die link is er wel. Een team moet uit 28 man bestaan gemiddeld telt zo een team 20 man door de strenge selectie en opleidingseisen waar ook sf operators zich mogen aanmelden na een aantal jaren operationeel te hebben gezeten.

  PS Ik heb respect voor alle NLD militaire eenheden of politie/brandweer/ambulance.
  Dus zo minachtend over het AT hoeft het ook niet. Het Arrestatieteam heeft al meerdere leden verloren tijdens oefeningen en inzet. Ze liegen er echt niet om.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.