Nieuwe operators opgenomen binnen de elite van de KLFeatured

Nieuwe operators opgenomen binnen de elite van de KL

Op woensdag 13 juli 2011, op tentenkamp Noord, verwelkomde onder meer majoor Daan zeventien nieuwe operators. Ze zullen immers allemaal na het zomerverlof instromen bij 103 Commandotroepencompagnie, de eenheid waar Daan het bevel over voert. Alle zeventien commando’s in opleiding hebben op die dag succesvol de eindoefening afgesloten en daarmee de Voortgezette Commando-opleiding. Het tijdelijke draagrecht van de groene baret die ze hadden is bijkomstig nu permanent geworden. Ze behoren nu echt tot de elite en mogen met recht ‘operator’ genoemd worden bij het keurkorps van de Koninklijke Landmacht, het Korps Commandotroepen.

Iedere aspirant operator wordt in de Voortgezette Commando-opleiding (VCO) tactisch en technisch klaargestoomd om uiteindelijk als sniper, medic, demolitie- of communicatiespecialist geplaatst te worden in een ploeg van een van de vier Commandotroepencompagnieën (Cotrcie’n) van het Korps Commandotroepen (KCT). Twaalf maanden lang moeten ze behoorlijk aanpoten om deze eindstreep uberhaupt te kunnen halen. Wordt er in de Elementaire Commando Opleiding (ECO) voornamelijk bekeken of de mannen fysiek en mentaal geschikt zijn voor de zware functie. In de VCO wordt pas echt begonnen met de opleiding tot commando speciale operaties, of te wel operator. In de VCO wordt hij verder opgeleid voor het complete scala aan mogelijke taken. Naast het bijhouden, uitbouwen van de reeds aangeleerde vaardigheden komen een groot aantal onderwerpen in aparte cursussen aan bod. Tijdens dat jaar opleiding wordt er ontzettend veel energie gestoken in instructie, training en begeleiding, met als enig doel een ‘all-round’ operator af te leveren die volledig is berekend op zijn moeilijke taken.

De VCO is dan ook niet voor niets een veeleisend opleidingstraject met een uitgebreid palet aan leer- en vormingsdoelen, die alleen voor de allerbeste haalbaar is. Operationele ervaringen en kennis worden continue ‘near-real-time’ geïmplementeerd om de VCO te verbeteren. Deze combinatie zorgt voor een bijzonder steile leercurve. Iets wat overigens niet ophoudt na de VCO. In de operationele Cotrcie zal deze leercurve zich zelfs als een raket in een nog hoger tempo doortrekken. De VCO is in deze dan ook de ideale ‘Stepping-Stone’.

Gedurende een tactische eindoefening op het eind van de VCO vindt een integratie van alle aangeleerde vaardigheden en leerdoelen plaats. Deze climax is vooral met ‘Special Reconnaisance’ en ‘Direct Action’ scenario’s doorspekt. Hierin moet de toekomstig operator uiteindelijk alles laten zien wat hij daarvoor geleerd heeft. De hele cyclus van het Military Decision Making Proces (MDMP), of te wel de isolatiefase, tot de uitvoering van de opdracht en de (hot)debrief bij terugkomst komt hierbij in verschillende scenario’s uitgebreid aan bod. Alle individuele specialisaties komen daarin volledig aan hun trekken. Voor het eerst tijdens een eindoefening worden de mannen aangevoerd door twee ploegcommandanten en een plaatsvervanger, alle drie afkomstig van 103 Cotrcie, hun toekomstige eenheid. Beide groepen bouwen vanaf nu meteen een band op.

Met het succesvol afsluiten van de VCO hebben de zeventien mannen wederom een mijlpaal bereikt. Hierbij zijn ze zowel fysiek als mentaal letterlijk diepe dalen en hoge bergen tegengekomen. Maar de illusie dat ze er nu al zijn hebben ze allerminst. Ze hebben immers, met alle respect, slechts aan de opleidingsdoelstellingen voldaan en zijn goed genoeg bevonden om in 103 Cotrcie in te stromen. Tegelijkertijd dringt, vooral na de toespraak van majoor Daan, het besef tot ze door dat ze nu pas aan het prille begin van hun SF carriëre staan. Na een welverdiend zomerverlof moeten ze gewoon weer vol en keihard aan de bak. Immers wie stopt met beter te worden houdt op met goed te zijn.

Hieronder volgt een uitgebreide foto-impressie van deze dynamische eindoefening. Overigens al de foto’s zijn bewerkt naar een soort ‘vintage’ achtige look. Enerzijds heb ik dit gedaan om de onherkenbaarheid van deze operators te waarborgen. Anderzijds heeft het mijn inziens ook wel iets. Ik ben benieuwd naar de reacties er op.

Related Posts

11 Comments

 1. Frank
  20 juli 2011 at 17:08

  Erg mooie foto’s. En het effect heeft inderdaad ook wel iets.
  Proficiat voor deze nieuwe operators, erg veel respect.

  Groeten,

  Frank

 2. jeannot
  20 juli 2011 at 18:13

  Hele mooie foto’s
  respect voor de nieuwe
  operators.

 3. Tom
  20 juli 2011 at 23:26

  Erg mooie repo! Vintage look is erg gaaf.

  Is het ook mogelijk om de foto’s op te slaan?

 4. Gerard van Oosbree
  21 juli 2011 at 00:15

  Ja hoor, rechtsklikken op de thumbnail afbeelding en klikken op “doel op slaan als..” of “koppeling opslaan als…”

 5. Sven
  23 juli 2011 at 12:14

  Wederom een prachtig artikel!! Er had alleen naar mijn inziens meer aandacht aan het onherkenbaar in beeld brengen van deze mannen mogen worden gestoken.

  Keep up the good work!

 6. Gerard van Oosbree
  23 juli 2011 at 12:31

  Sven, geloof me als ik zeg dat we bij DDP weten wat we doen en dat we daarover met het KCT goede afspraken hebben.
  Hieronder het antwoord dat Leo heeft gegeven in een forum hierover.

  “Zou jij zo’n operator, zonder camo, bril, helm, baard en als vreemde kunnen herkennen als je hem ergens in zijn burgerkloffie terloops tegen zou komen? Mensen die hem na staan en al lange tijd kennen zullen hem altijd kunnen herkennen. Het gaat om het feit of iemand hem weer zou herkennen als hij de operator nog nooit face-to-face gezien heeft, anders dan van 1 van deze foto’s, en hem terloops in de toekomst tegen zou komen. Staat de operator wel te herkenbaar in beeld dan wordt hij vanzelfsprekend geblurred. Wat ook gebeurt.”

  Gerard

 7. Timothy .S
  24 juli 2011 at 16:39

  Briljante fotoreportage. Vintagelook doet totaal niks af van de foto’s, sterker nog het voegt alleen maar iets toe.

  Erg mooi!

  Helaas dat er geen high-def fotos opstaan ;-)

  groet

 8. Gerard van Oosbree
  24 juli 2011 at 16:48

  Hoi Timothy,

  Bedankt voor je complimenten.
  High-def is gereserveerd voor printpublicaties die daarvoor betalen. Voor persoonlijk gebruik is low-res meer dan voldoende vinden wij en voorkomen wij misbruik.

  Groet, Gerard

 9. Remon
  24 juli 2011 at 19:50

  Geweldige foto’s, mooi dat je zo is wat van deze ‘jongens’ te zien krijgt, moet het artikel nog lezen, maar weer een geweldig staaltje werk DDP, net als de andere artikelen. Dit is een van de weinige sites waarbij buitenstaanders wat meer te zien krijgen, en dus ook jongens/jongeren zoals ik, die er van dromen ooit onderdeel uit te mogen maken van defensie.

  keep up the good work

 10. G76.2
  28 juli 2011 at 11:11

  Niet alleen wederom een schitterend geschreven stuk ,maar het effect met de foto’s zijn voor herhaling vatbaar en onderstrepen tevens het karakter van de VCO met de diverse gezichtsexpressies.

  Als het aan mij ligt mag dit in het vervolg standaard beeldmateriaal worden voor het verslag van de ECO en de VCO!

 11. Enno
  2 december 2011 at 11:58

  Dit vind ik één van de mooiste reportages op DDP! Complimenten.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.