Korps Commandotroepen krijgt hoog bezoekFeatured

Korps Commandotroepen krijgt hoog bezoek

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee heeft op woensdag 17 februari een werkbezoek gebracht aan het Korps Commandotroepen (KCT) in Roosendaal. De generaal werd hierbij vergezeld door zijn Duitse collega luitenant-generaal Hans-Otto Budde, Inspekteur des Heeres (commandant Duitse Landstrijdkrachten).

Recentelijk heeft generaal Bertholee daarentegen ook een bezoek gebracht aan de Duitse collega’s van de Nederlandse commando’s speciale operaties: het Kommando Spezialkräfte, kortweg de KSK. Dit tegenbezoek past dan ook tegelijkertijd prima in de afscheidstour die generaal Budde momenteel maakt. Na bijna zes jaar draagt hij namelijk binnenkort het commando over de Duitse Landstrijdkrachten over aan generaal-majoor Werner Freers.

Hoofddoel van het bezoek was om een kijkje te nemen in de keuken van het KCT. Beide generaals werden hierbij naast een briefing over het KCT en de Defensie Paraschool ook getrakteerd op een spectaculaire demonstratie ‘Heli Vehicle Intercept’, een offensieve actie. Het oppakken van zeer belangrijke personen (High Value Targets), valt namelijk onder dezelfde noemer. “Bij voorkeur vindt deze actie plaats buiten de natuurlijke (woning) omgeving plaats,” vertelt majoor Ger, hoofd Grond Lucht Operatieën en Trainingen (GLOT) bij het KCT. “Op deze manier wordt het risico op zogenoemd onnodig ‘collateral damage’ tot een absoluut minimum beperkt.”

Decor voor deze ‘Heli Vehicle Intercept’ demo was ergens op de Rucphense heide in de buurt van de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de thuisbasis van het KCT.

Beide generaals waren getuige hoe één van de twee Apache AH-64D gevechtsheli’s het rijdende voertuig, waarin de High Value targets zich bevonden, door middel van een waarschuwingssalvo met het 30mm boordkanon tot stoppen tracht te manen. De pyrotechnische effecten bij deze demo gaven een levendig beeld, zowel in audio als visueel opzicht, hoe dit er in het eggie uit zou kunnen zien. “Normaal gesproken is zo’n salvo voldoende om het voertuig te stoppen,” zegt Ger. “Maar als hier, zoals vandaag,  geen gehoor aan gegeven wordt zijn enkele gerichte schoten door de motor voldoende om de bestuurder toch op andere gedachte te brengen.” Tegelijkertijd Fast Ropen meerdere operators uit een boven de locatie hooverende Cougar transportheli. Dit gebeurt onder het constant wakende oog van AH-64D gevechtsheli’s. Bij het Fastrope principe dalen de operators af met behulp van een polsdik touw, waarbij slechts de handen en voeten als rem worden gebruikt. In een oogwenk is de belangrijke persoon levend en wel ingerekend. “Het levend in handen krijgen geniet uiteraard de voorkeur boven het uitschakelen ervan,” vertelt Ger. “Vaak dragen die personen zeer waardevolle informatie bij zich. De kans dat je die te weten komt is… juist, alleen als ze in leven zijn.”

Het duurt dan ook niet lang voordat de operators en High Value Target in een Cougar stappen om het strijdtoneel te verlaten.

Beide generaals toonde zich na afloop bijzonder onder de indruk van het door de operators van het KCT en vliegers van het Defensie Helikopter Commando (DHC) getoonde demo. “Wanneer je mensen op uitzending stuurt dan wil je, voor het geval dat het nodig is, dat iedereen alles perfect onder de knie heeft,” besluit Ger. In de praktijk van Afghanistan hebben de operators van het KCT dat keer op keer bewezen. Task Force 55, dat uit operators van het KCT en speciale eenheden van het Korps Mariniers bestaat, wordt momenteel nog steeds in Afghanistan ingezet om onder andere ‘High vallue Targets’ op te sporen en aan te houden of in het uiterste geval uit te schakelen.

Related Posts

1 Comment

  1. Alex van Etten
    17 augustus 2010 at 15:59

    When you stop the video at 0:50 you see 7 operators “on target” and at the same moment they are a target all together.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.