Zebra Sword – OldebroekFeatured

Zebra Sword – Oldebroek

Het was een prachtige dag om af te reizen naar het Artillerie Schietkamp (ASK) Oldebroek aan de noordkant van de Veluwe. De zware jongens van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), 41 Afdeling Artillerie, zaten in het veld. De kanonnen en mortieren zouden doelen onder vuur nemen. Helaas lag er zware mist over een groot gedeelte van het schieterrein.

41-afda-oldenbroek

Vooral het zicht in het doelgebied van het ASK was slecht. Vanaf de Bult, waar de veiligheidsmensen van het ASK zitten, waren de doelen niet zichtbaar. Maar ook de Fire Support Teams in het voorterrein hadden geen zicht. Hierdoor kon er niet geschoten worden. Dan maar onderhoud en oefenen.

41-afda-oldenbroek

VustCo

De zware jongens van OOCL zijn ondergebracht in het Vuursteun Commando (VustCo) en behoren tot 41 Afdeling Artillerie (41 AfdA). In 2013 zijn de 14e Afdeling Veldartillerie en de 11e Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) samengevoegd in het 41e. De Staf- en Charlie-batterijen zetten de historie van het Korps Rijdende Artillerie, de Gele Rijders, voort. Alfa en Bravo doen datzelfde voor het Korps Veldartillerie

41-afda-oldenbroek

De Alfa-batterij (Wolven) en Bravo-batterij (Longhorns) zijn uitgerust met de PZH-2000NL. De Panzerhaubitze is een 155mm zelfrijdend, gepantserd geschut. De Charlie-batterij (Vikingen) gebruikt het zware 120mm mortier. Bijzonder is dat bij de 120mm mortieren een aantal mariniers zijn geplaatst. Zo blijft ook bij het Korps Mariniers de kennis over de inzet van de 120mm mortieren bewaard. In de huidige organisatie zorgt het VustCo voor vuursteun voor alle krijgsmachtdelen.

Er werd dus helaas niet gevuurd. Wij willen u toch een aantal foto’s laten zien van het bezoek. Volgende keer beter zullen we maar zeggen.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.