Op 15 februari stelde de Koninklijke Landmacht haar nieuwste aanwinst voor, de Thales Ground Master 200 Multi Mission Radar. Een internationaal militair gezelschap kreeg uitleg over de werking van het radarsysteem en de capaciteiten. Een dag eerder was door fabrikant Thales de technische- en ontwikkelingskant van het systeem geïntroduceerd aan een breed scala aan gasten.
In 2011 is bij Thales begonnen met de ontwikkeling van de radar. Die bleek zo goed te zijn dat alles boven het maaiveld gezien werd, van vogels tot windmolens. De uitdaging was vervolgens om met geavanceerde software filters te bouwen die de verschillende ‘targets’ kon herkennen en de onbelangrijke uit het beeld van de operator kon filteren als die dat wenste.
De landmacht neemt in eerste instantie negen systemen af van Thales. Deze worden ondergebracht bij het Vuursteun Commando. Zes worden er in gebruik genomen bij de afdeling veldartillerie en drie bij de luchtverdediging. Op termijn zullen daar nog eens negen systemen bijkomen. Met de komst van een tweede afdeling veldartillerie zal deze ook zes radars krijgen en tegelijkertijd wordt ook het aantal bij de luchtverdediging verdubbeld.
Bij de veldartillerie zal de radar voornamelijk worden gebruikt om afgevuurde, vijandelijke raketten en (mortier)granaten op te sporen. Binnen een paar seconden kan van de gespotte raket of granaat de baan worden bepaald en kan het afvuurpunt worden berekend. Door dit punt door te geven aan de eigen artillerie kan daar in zeer korte tijd counter-battery vuur op worden uitgebracht. Om niet zelf te prooi te vallen aan vijandelijk vuur werken de radars met twee systemen op verschillende locaties.
Kort
De kracht van het systeem is de bijzonder korte tijd die nodig is om baan, inslag- en afvuurpunt te berekenen. Deze informatie kan dan snel aan de andere radar, artillerie en het hogere echelon worden doorgegeven. Hierdoor hoeft de radar maar kort aan te staan en is de kans op detectie het kleinst. Net als de kanonnen zal ook de radar zich onmiddellijk verplaatsen nadat deze aan heeft gestaan.
Bij het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) wordt de radar gebruikt voor het opsporen van alles wat vliegt. Niet alleen vliegtuigen maar ook kleine drones worden feilloos gezien en gevolgd. De software ‘herkend’ de kenmerken van bijvoorbeeld drones om deze niet te verwarren met vogels.
Mobiliteit
Om de mobiliteit te garanderen van het systeem, wordt het vervoerd op het Scania Gryphus 8×8 platform. Gezien de gevaarsetting zal gebruik worden gemaakt van een gepantserde cabine. De radar zelf en de benodigde hulpsystemen zoals de generator voor de energie, zijn geplaatst op een palet die eenvoudig kan worden geplaatst op een ander voertuig.
Naast Nederland hebben ook Noorwegen, Denemarken en Litouwen het radarsysteem aangekocht.
Voor meer informatie over de voorgangers van de MMR en de loop van het veeljarige project verwijzen we je graag naar de collega’s van Defensiefotografie Nederland. Met dank aan Martin Bos van DFN voor de extra informatie.
1 Comment
Martin
1 maart 2024 at 19:24Mooie repo. Fijn samenwerken. Tot volgende keer.