Saab levert oplossingen voor gevechtstraining aan NederlandNews

Saab levert oplossingen voor gevechtstraining aan Nederland

Persbericht | 21 juni 2021

Saab heeft een contract getekend voor de levering van live trainingssystemen en -services aan de Nederlandse strijdkrachten. De order omvat de levering van nieuwe apparatuur en functionaliteiten ter waarde van 71 miljoen Euro met een 10-jarig ondersteuningscontract met een jaarlijkse waarde van 6,5 miljoen Euro. De totale order over de periode van tien jaar heeft een waarde van ongeveer 135 miljoen Euro. Het contract heeft ook een optie voor vijf jaar extra ondersteuning na de initiële periode van 10 jaar.

In een aparte persbriefing vanmiddag ging Hans Lindgren, Head of Business Development T&S bij Saab, in op het feit dat Nederland ‘launching customer’ is van het nieuwe systeem voor mortieren en Forward Observers. Die worden zo totaal geïntegreerd in het Mobile Combat Training System (MCTC). Bij de mortieren worden de munitie en de buis vervangen door sensor-modules die de effecten van het uitgebrachte vuur kunnen simuleren. De Forward Observers worden uitgerust met speciale apparatuur om zo ook gesimuleerd vuursteun te kunnen inzetten.
Het nieuwe systeem zal grotendeels het nu gebruikte vervangen. Er komen nieuwe sensoren op de soldaten, kleiner en lichter, en voertuigen. Sommige elementen zullen blijven. Dat kan omdat volgens Hans de Saab-systemen altijd terugwaardse compatibiliteit hebben.

SAAB MCTC
© Saab

De order omvat de levering van een geüpgraded Mobile Combat Training Centre (MCTC) en is een toonbeeld van Saabs nieuwste marktaanbod met nieuwe en verbeterde functies, zoals de “Mortar and Forward Observer”, die een combinatie van live en virtuele training mogelijk maakt, ook bekend als blended training.

Blended training biedt nieuwe mogelijkheden voor het monitoren van oefeningen, waarbij het hele oefenterrein, maar ook specifieke soldaten in augmented reality gemonitord kunnen worden. Bovendien is het uitgerust met een voertuigsimulatieplatform van de nieuwste generatie. Het supportgedeelte bestaat uit implementeerbare, geïntegreerde logistieke en operationele ondersteuning van de Nederlandse strijdkrachten.

“Deze order zal ervoor zorgen dat de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers worden uitgerust met innovatieve, flexibele trainingsoplossingen en de nodige trainingscapaciteit ter beschikking hebben. Hiermee kunnen ze trainen waar dat nodig is en op een zo realistisch mogelijke manier. Tegelijkertijd blijven ze volledig interoperabel met de NAVO en andere geallieerde landen,” zegt Åsa Thegström, hoofd van Saab’s business unit Training & Simulation.

SAAB MCTC
© Saab

 “Dit is een lange termijnoplossing die onze trainingscapaciteit verhoogt en garandeert dat we onze strijdkrachten zowel in eigen land als samen met onze internationale partners kunnen trainen. Met deze upgrade verhogen we de realistische aanpak en flexibiliteit van onze trainingen en verbeteren we de interoperabiliteit met onze partners”, aldus luitenant-generaal M. Wijnen, commandant van de Koninklijke Landmacht.

In 2000 kreeg Saab de eerste order voor het MCTC voor de Nederlandse strijdkrachten en leverde sindsdien continu upgrades en support services voor dat programma. Deze order zal de inzetbaarheid van de trainingsmogelijkheden met maximaal 15 jaar verlengen. Het contract omvat ook upgrades van de faciliteit Military Operations Urban Terrain die sinds 2004 wordt gebruikt.

Voor meer informatie bezoek de website van Saab.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.