Realistisch trainen met autonome robotsIndustry

Realistisch trainen met autonome robots

Marathon Targets

“Zo, wat zijn die dingen snel”. Het team van C (para) compagnie heeft zojuist een aanval afgeslagen tijdens een voetpatrouille door Marnehuizen. Die “dingen” zijn autonome robot doelen van Marathon Targets uit Australië. De Nederlandse distributeur COBBS Industries BVverzorgde onlangs een demonstratie voor genodigden vanuit de hele krijgsmacht.

Iedereen die met vuurwapens heeft getraind kent het wel. Je begint op de schietbaan met papieren doelen of in de schietsimulator zoals de Sim/KKW bij defensie. Het blijft een redelijk statisch geheel, prima om de beginselen te leren en te oefenen. Daarna begint het echte werk in het veld. Het wordt dan wel dynamisch voor de schutters maar dan zijn de doelen weer statisch. Om echt dynamisch te kunnen oefenen is een oefenvijand nodig maar dan kan er weer niet met scherp worden geschoten en om met Simunition/FX te kunnen oefenen met force-on-force zijn er weer een hele hoop persoonlijke beschermingsmiddelen nodig die het realisme onderuit halen. En dan is er nu Marathon Targets met hun Autonomous Robotic Targets.

Overal
Oefenen met de robots is vrij simpel en het kan werkelijk overal. Om te beginnen moet het oefengebied in kaart gebracht worden. Dat gebeurd letterlijk door een van de robots met een laptop (Getac) door het gebied te sturen. De robot scant dan de omgeving met de ingebouwde laser. Deze kaart kan dan op een computer worden verfijnt en kunnen door de operator bijvoorbeeld obstakels worden ingegeven. Het kaartbestand wordt dan vervolgens naar alle robots gestuurd. En de kaart kan ook bij volgende oefeningen worden gebruik. De operator hoeft dan alleen de kaart weer actueel te maken als er zaken zijn veranderd in het oefengebied, kaarten uploaden naar de robots en er kan weer geoefend worden. De robots kunnen naast de kaart ook gebruik maken van GPS en WIFI. Het gehele systeem opzetten is niet omslachtig. Mocht je dit toch vinden, besef dan dat RBS schijven (Radiografisch Bedienbare Schietschijven) ook neergezet en ingegraven moeten worden en niet makkelijk te verplaatsen zijn. Dan zijn de Marathon Targets toch een stuk flexibeler.

Scenario
Met hetzelfde bestand kan de operator vervolgens de robots programmeren en scenario’s inladen. Niet alleen routes kunnen worden ingesteld, zelfs “gedrag” kan naar wens worden aangepast. Bijvoorbeeld wanneer de robot in actie komt. Is dat nadat er een schot is gelost, nadat de robot is geraakt of als de sensoren de aanwezigheid opmerken van personen. Er is een heel scala mogelijk waardoor het voor de oefenende eenheid of enkele man een geheel onvoorspelbaar iets wordt. En dat maakt oefenen met deze robots zo mooi, de onvoorspelbaarheid en de onzekerheid van wat er gaat gebeuren. Dat betekend ook dat een scenario een ander verloop kan hebben afhankelijk van de acties van de oefenende personen.
Tijdens het scenario kan de operator nog aanpassingen doorvoeren, uploaden en uitvoeren. Dat alles zonder onderbreking. Instructeurs en operator kunnen de robots indien nodig door middel van een “killswitch” onmiddellijk stilleggen, bijvoorbeeld bij een calamiteit.

Vijand
Er gaat natuurlijk niets boven trainen met “echte” tegenstanders. Een oefenvijand die getraind is in het neerzetten van een authentieke tegenstander met de juiste bewapening en tactieken. Het liefst ook nog in een omgeving waar het gewone leven in het vermoedelijke uitzendgebied wordt nagebootst. Nadeel is dan dat er weer niet met scherp kan worden geschoten. Iedere wapendragende, wetsdienaar of militair, zal toegeven dat het schieten met echte munitie toch een extra dimensie toevoegt aan de training. De oplossing ligt dan bij de inzet van Marathon Targets. Met de juiste aankleding, geprogrammeerd gedrag en kunstmatige intelligentie kunnen ze naast “combattants” ook gewone burgers nabootsen. De “vijandelijke elementen” kunnen zich dan verstoppen tussen de andere robots en in actie komen op het juiste moment.

Staal
De robots van Marathon Targets zijn speciaal ontwikkeld om als doel te dienen voor scherpe munitie. Ze bestaan feitelijk uit twee delen. Een zwaar gepantserd onderstel waar alle technologie in zit en een scoringseenheid met daarover een menselijke vorm gemaakt van kunststof.
In het onderstel zit alle elektronica om de robot te besturen, te communiceren met andere robots en de operator,  de omgeving af te tasten en treffers te registreren. Het pantserstaal kan treffers van .338 munitie weerstaan. Die laten niet meer dan een klein deukje achter. Niet geheel onbelangrijk, het moet de gevoelige elektronica beschermen. De enige opening in het pantser is een sleuf voor  de laser die gebruikt wordt bij het in kaart brengen en de plaatsbepaling. Op het onderstel zit een speaker gemonteerd waardoor geluidseffecten kunnen worden afgespeeld, zoals praten, schreeuwen bij een treffer en geweervuur voor een realistischer effect.
De wielen worden door elektromotoren aangedreven en zijn gevuld met schuim om geen last te hebben van treffers. Bij de versie die speciaal is ontwikkeld voor binnenlocaties, de T10, is het onderstel kleiner en zijn de wielen in de kast verborgen om zo de oppervlakte kleiner te maken. Het bovendeel heeft een dubbele scharnier waardoor deze makkelijker in kleine ruimtes kan worden verstopt. Bij de buitenversie, de T40/T50 klapt het bovendeel naar achter als het doel is uitgeschakeld. Door de electroaandrijving op de wielen zijn de robot niet alleen snel maar ook enorm wendbaar.
De kunststof torso met hoofd kan vervangen worden en is waarschijnlijk het goedkoopste onderdeel van de robot. Na ongeveer 7000 treffers is deze wel aan vervanging toe. In de torso zit een buis die luchtdruk registreert om te bepalen of het een dodelijke of niet-dodelijke treffer is. Voor FX is er een nieuw systeem ingebouwd dat werkt met geluid.

Historie
De ontstaansgeschiedenis van Marathon Targets is wel een bijzondere. Waar verreweg de meeste bedrijven beginnen als een idee van de oprichter, begon dit avontuur als een idee van een majoor van het Australische leger, werd voortgezet als afstudeerproject van drie studenten aan de Sidney University in Australië en eindigde als een succesvol wereldwijd opererend bedrijf.
In 2004 kwam een majoor van het Australische Special Operations Command (SOCOM) met een voorstel naar de universiteit van Sidney. Hij was bezig met de ontwikkeling van autonome robotdoelen. Hij wilde de training van zijn Speciale Eenheden meer realisme geven door gevechtsacties zo goed mogelijk na te bootsen. Gevechtsacties in oorlogsgebied waren volgens hem geen goede training-on-the-job.
Na een tijdlang zelf experimenteren was hij aan het einde van zijn kunnen gekomen op het terrein van autonome robotdoelen. Zijn idee was om zijn project door een paar knappe koppen als eindexamenproject over te laten nemen. Drie studenten grepen deze kans aan en studeerden alle drie daadwerkelijk af met de ontwikkeling van deze robotdoelen. Dat was in 2004 en drie jaar later richtten deze drie mannen Marathon Targets op. Een jaar later werd het eerste systeem uitgerold.
Twee jaar later volgde de eerste buitenlandse klant en nu, tien jaar later is het een wereldwijd export succes. Er werken nu 240 mensen met kantoren in Sidney in Australië, Abu Dhabi en Columbus in de Amerikaanse staat Georgia. Marathon maakt alles in eigen beheer. De hardware, de software en de bouw en ontwikkeling.

Ondertussen is er veel ervaring opgedaan met de Marathon Targets robots en gaat de ontwikkeling door. Het Amerikaanse USMC (US Marine Corps) traint al jaren met de robots en heeft enkele honderden van deze robots draaien op verschillende locaties in de USA. Ook de mogelijkheden van de robots in het realistisch trainen worden steeds groter. En daar gaat het uiteindelijk om. De militairen en wetshandhavers zoveel mogelijk ervaring meegeven zodat de overlevingskansen op het slagveld en tijdens de dienst zo hoog mogelijk zijn nog voordat ze daadwerkelijk daar zijn.
Deze manier van trainen is niet alleen voorbehouden aan SF, maar juist voor geheel Defensie (CLAS) + Marine (CZSK) breed.
COBBS Industries BV voorziet in de behoefte van Smart Targets in geheel Europa.

Related Posts

1 Comment

 1. hadeir
  8 september 2020 at 16:37

  1 Each
  Smart Target System
  FFP
  Smart Targets
  – Minimum of 10 mobile/motorized human-like targets (3D mannequintype target)
  – Reinforced base to protect motor/electronics from stray rounds (capable of
  withstanding up to and including a 7.62mm round)
  – Off-road capable; can be operated on rough/uneven terrain
  – Off-road and puncture-proof wheels/tires
  – Targets can move at human running speeds (approx. 10 mph)
  – Targets provide clear feedback of a “hit” (i.e. target folds down), and can
  return to the “standing” position either automatically or on command
  – Targets are made of a durable/regenerative material
  – Targets capable of withstanding at least 2000 rounds before needing to be
  replaced
  – Targets can be controlled using the “command and control system” or preprogrammed with a route so the target can move autonomously
  – Targets should be built so that operators/maintenance personnel can easily
  repair commonly-replaced items
  Command and Control System
  – Used to control the movement of the targets
  – Can control targets individually or as a group
  – Rugged and mobile, allowing for use out in the field
  Communication Range Extension Kit
  – Allows Command and Control system to be used from a safe distance
  Trailers/CONNEX Container
  – Trailer(s) capable of holding all [10] smart targets
  – Includes charging stations that smart targets can dock into

  Spare Parts and Consumables :- Contractor shall provide spare parts and
  consumables enough for two years. Refer PWS section 4.2 for detailed requirement
  of spare parts and consumables

  Torsos/targets marathon-targets
  – Fasteners: 150 per year
  – Sonar: 5 per year
  – Camera: 2 per year
  – Motor: 10 per year
  – Tire: 20 per year
  – Patch Kit: 1 Kit f/ 2 years
  – Radio Antenna: 480 per year
  – GPS Antenna: 480 per year
  – Bullet Antenna: 480 per year
  – Actuator Arm: 2 per year (if applicable)

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.