NIO, opmaat tot de UIMFeatured

NIO, opmaat tot de UIM

Op papier ziet het er niet echt indrukwekkend uit. Van de veertien weken die de opleiding duurt staat er bij minimaal 12 weken alleen maar schieten, tactiek en MZV (Militaire Zelf Verdediging). Dat lijkt saai. Toch moeten de operators van NLMARSOF van het Korps Mariniers die deze opleiding volgen vol aan de bak. De nieuwe opzet van de Nationale Interventie Opleiding (NIO) maakt het er zeker niet gemakkelijker op. De NIO is de opleiding die toegang geeft tot Nederlands best getrainde anti terreur eenheid, de Unit Interventie Mariniers, kortweg UIM genaamd. Voorheen was de UIM beter bekend als de BBE-M, de Bijzondere Bijstands Eenheid-Mariniers.

Deze speciale groep mariniers was onder andere verantwoordelijk voor het bevrijden van de gijzelaars uit de trein bij De Punt in 1977. Na de reorganisatie van de speciale eenheden binnen het Korps Mariniers zal de eenheid straks als M-Squadron NLMARSOF door het leven gaan. De kikvorsmannen (KVM) en mountain leaders (ML) zullen tot  C-squadron gaan behoren. Maar voordat het zover is moeten ze eerst langs bij T-squadron, dat verantwoordelijk is voor de NIO en de MSOF opleiding.

Dit jaar was er een nieuwe opzet voor de NIO en een verkorting van de opleidingsduur van 17 naar 14 weken. Natuurlijk gebeurd dat niet zomaar en komt het niveau van de opleiding niet in het geding. Voorheen was het voor elke actief dienende marinier mogelijk om te solliciteren bij de UIM. Na een zware selectie en een zo mogelijk nog zwaardere opleiding kon de marinier na het behalen van de certificaat deel gaan uitmaken van een van de teams van de UIM. Sinds dit jaar is die weg niet meer mogelijk. Wil je bij de UIM, zal je er eerst voor moeten zorgen dat je operator bij NLMARSOF wordt. En die weg is lang. Na de selectie, de Aptitude, van drie weken moet de cursist eerst de MSOF opleiding doorstaan. Deze duurt in zijn geheel twintig weken. Alleen als de marinier deze opleiding met goed gevolg afmaakt, kan hij vervolgens de NIO van 14 weken volgen om dan toe te treden tot M-squadron. Ook mariniers die willen doorstromen naar de KVM of ML volgen deze route, inclusief de NIO. Op deze manier kan het Korps Mariniers flexibeler omgaan met de schaarse SOF (Special Operations Forces) operators die het binnen zijn gelederen heeft.

Deze zware vooropleiding zorgt ervoor dat de NIO met een aantal weken kon worden ingekort. Tijdens de MSOF opleiding wordt er al veel geschoten en ook de drills uit de SOUT fase (Special Operations in Urban Terrain) zorgen voor een gedegen basis voor de NIO. Sergeant der mariniers Jeroen, een van de instructeurs, is daar duidelijk over. “Met deze opzet merken we wel dat het niveau hoger is”. Instructeur korporaal der mariniers Thijs vult aan: “Nu zaten er elf man vanuit de MSOF opleiding in de NIO en ook nog zes operators die al bij de MSO (Maritieme Speciale Operaties compagnie) dienen. Die zes hebben door meer ervaring ook alweer een bredere kijk op de zaak”. Ervaring telt dus wel degelijk.

De NIO-weken die zijn ingeruimd voor schieten, tactiek en MZV zijn allemaal hetzelfde opgebouwd. Eerst twee dagen schieten, dan twee dagen tactiek en weer een dag schieten. MZV zit daar tussendoor verweven. Dat er veel geschoten wordt blijkt wel uit de verbruikte munitie, 75000 kogels voor de P90, het standaardwapen, en 65000 kogels voor de Glock 17. Dat lijkt excessief, maar bedenk wel dat deze mannen Nederlands laatste redmiddel zijn bij gijzelingen en andere terreurdreiging. Het is dan wel gewenst dat als er gebruik moet worden gemaakt van de vuurwapens, elk schot doel moet raken. Alleen door echt heel veel te oefenen onder allerlei omstandigheden wordt er bereikt dat elk schot ook daadwerkelijk doel treft.

“We leren ze alles, van de basis tot alle procedures”, vertelt sergeant Jeroen. “In het begin is alles heel zwart-wit. Daar moeten de cursisten dan wat van maken. Dan moeten ze al snel ‘out of the box’ gaan werken en denken. Ze moeten gaan afwijken van wat ze hebben geleerd. Hiermee ontwikkelen ze actie-intelligentie. Als ze dat hebben kunnen ze werkelijk adequaat reageren op elke situatie”.

Naast het schieten met scherp op diverse schietbanen n Nederland en Duitsland wordt er ook veel getraind met Simunition. Deze speciale verfmunitie maakt het oefenen een stuk realistischer en sluit uit dat treffers worden genegeerd. Vooral tijdens de tactiek oefeningen wordt feilloos vastgelegd waar de treffers zijn gemaakt. In de diverse scenario’s wordt de actie-intelligentie getraind door de cursisten met diverse tegenstanders te confronteren. Aangezien de eenheid in Nederland wordt ingezet door de minister van Justitie, gelden er strenge regels wanneer er gebruik mag worden gemaakt van vuurwapens. Wanneer tijdens de scenario’s blijkt (onomstotelijk vastgelegd door de verfspatten op het slachtoffer) dat een cursist een niet schietwaardige tegenstander toch heeft geraakt, kost hem dat gebak voor de cursisten en instructeurs. Naarmate de weken vorderen, neemt het aantal gebakmomenten zienderogen af.

Verweven met de standaard weken leren de cursisten ook het zogenaamde breachen, het zich met o.a. explosieven toegang verschaffen. Dat begint met een week basiskennis. Ook hier hebben ze al in de MSOF mee leren werken. Een aantal weken later gaan ze dieper in op de materie. “Ieder lid van het team moet kunnen breachen zodat er geen tijd verloren gaat tijdens een actie”, vertelt Jeroen.

Naast het opereren in gebouwen leren de NIO cursisten in de tweede helft van de opleiding ook alles over het optreden met gasmaskers en nachtzicht apparatuur. Het innemen van vliegtuigen en treinen vormt dan ook een welkome afwisseling van de overige weken. “We leren ze hier de basis procedures. Later in de teams leren ze de fijne kneepjes”, gaat Jeroen verder.

Hoogtepunt van de opleiding is een alarmoefening samen met operationele teams van de UIM. Na de alarmering maken ze zo het hele planningsproces mee en gaan ze daarna werkelijk geïntegreerd in de teams de operatie in. Na de oefening waren ze cursisten vooral onder de indruk van de snelheid waarbij het gebouw werd ingenomen en werd gereageerd op dreigingen.

Een van de laatste oefenweken op een schietbaan in Duitsland is ook meteen de proef van bekwaamheid. Hier moeten de mariniers laten zien dat ze alles wat ze de voorgaande weken hebben geleerd ook daadwerkelijk beheersen.

Op de allerlaatste dag van de opleiding leggen de mannen nog een MZV parcours af waarbij ze het in diverse vechtdisciplines moeten opnemen tegen hun toekomstige teammaten van de eenheid. Dat het hier niet zachtzinnig aan toe gaat bleek wel aan de score. Vrijwel alle cursisten hadden een bloedneus en/of verwondingen aan het gezicht. Een cursist had zelfs zijn hand gebroken. Hij was nog net op tijd terug van het ziekenhuis om met een arm in het gips samen met de andere cursisten in de middag het certificaat in ontvangst te mogen nemen.

Klaar zijn de mannen zeker nog niet. Bij de eenheid zullen ze de puntjes op de i moeten zetten. In ieder geval heeft het Korps Mariniers, en NLMARSOF in het bijzonder, er weer een aantal zeer gespecialiseerde kerels bij.

Related Posts

12 Comments

 1. NIO, opmaat tot de UIM | Algemene Vereniging van Reserve Militairen
  15 juli 2013 at 12:47

  […] via Dutch Defence Press » NIO, opmaat tot de UIM. […]

 2. Marten Slump
  15 juli 2013 at 12:56

  Mooie foto’s weer Gerard ;)

 3. Floris
  16 juli 2013 at 02:52

  En mijn motivatie om de EVO in ieder geval te halen is wederom weer gestegen met 100%.

 4. Martijn
  27 juli 2013 at 10:35

  inderdaad floris, mooie foto’s altijd!!

 5. hans
  4 augustus 2013 at 23:37

  stelt allemaal niet zoveel voor.

 6. ricardo
  5 augustus 2013 at 00:03

  Maatje van me zit erbij. opzich wel lachen, worden nogal veel fuckups gemaakt bij die lui. vandaar die gebakken.

 7. marcel
  19 augustus 2013 at 21:51

  Well equiped but entry points so messy…What are those guys :/?

 8. Mark
  2 november 2013 at 19:22

  Wauw wat een fantastische stukken op deze site, ik had dit veel eerder moeten ontdekken, ik heb me kapot gelezen..
  Fantastische fotos die nergens anders te vinden zijn, heel erg goede informatie die nergens anders te vinden is.

  Heeft u ooit een award gekregen ofso,

  in ieder geval,
  Dank u wel voor deze mooie stukken.

  P.S Komt er ook nog misschien een stuk over de opleiding tot KVM, dat zou het voor mij helemaal compleet maken :) Of mag u dat niet zeggen, blijft dat een verassing en is het afwachten wat erop komt.

 9. Gerard van Oosbree
  2 november 2013 at 22:00

  Mark, dank je voor je complimenten. Zeg het voort want hier vindt je idd artikelen en foto’s die je nergens anders aantreft.
  Een artikel over KVM zit er zeker aan te komen.

 10. De kikkeropleiding, heimelijk leren opereren op de grens van land en water | Dutch Defence Press
  2 maart 2016 at 21:53

  […] van de Raiding Squadrons van het Korps Mariniers, moeten ook de Aptitude, NLMARSOF opleiding en de Nationale Interventie Opleiding behaald worden. Bij elkaar ben je dan al gauw een aantal jaren bij het Korps aan het werk. En dan […]

 11. Julian
  15 juli 2016 at 15:11

  ik kan niet wachten . Dit is toch echt wel een droom voor mij . Top informatie en prachtige foto’s heb me nu echt voor kunnen stellen wat het nou inhoud !

 12. De kikkeropleiding, heimelijk leren opereren op de grens van land en water - Dutch Defence Press
  18 september 2018 at 21:23

  […] van de Raiding Squadrons van het Korps Mariniers, moeten ook de Aptitude, NLMARSOF opleiding en de Nationale Interventie Opleiding behaald worden. Bij elkaar ben je dan al gauw een aantal jaren bij het Korps aan het werk. En dan […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.