Dapperheidsonderscheidingen uitgereiktNews

Dapperheidsonderscheidingen uitgereikt

Op woensdagmiddag 14 mei 2014 heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vier zogenoemde dapperheidsonderscheidingen uitgereikt. Dit gebeurde op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Driemaal heeft de minister daar het Bronzen Kruis opgespeld en eenmaal het Kruis van Verdienste. De decorandi zijn vier Afghanistanveteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden. De uitreikingsceremonie had een besloten karakter vanwege de bijzondere missies van de militairen. Omwille van de vertrouwelijkheid die geldt voor Special Forces operators, worden de decorandi niet met achternaam vermeld en niet herkenbaar in beeld gebracht.

De Bronzen Kruizen zijn vanmiddag voor majoor der mariniers Christian, infanterie-kapitein Erik en sergeant 1 van de genie Minze. Het Kruis van Verdienste krijgt sergeant-majoor van de mariniers Pascal. De twee mariniers afkomstig van Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers en de twee landmachters van het Korps Commandotroepen (KCT) en 11 Luchtmobiele Brigade maakten in 2009 en 2010 deel uit van Special operations Task Force 55. Dit was een Special Operations Forces, ofwel SOF-eenheid in het zuiden van Afghanistan die in de kern bestond uit operators van het KCT en NLMARSOF. Deze operators ondernamen – aangevuld met enablers, ofwel andere specialisten – vaak bij nacht en ontij in kleine groepen gedurfde acties om tegenstanders aan te grijpen of te ontregelen.

D140514HH0008

De vier onderscheiden militairen, die verschillende functies binnen TF 55 vervulden, hebben veel fysiek zware en levensgevaarlijke missies uitgevoerd. Ze reageerden in 2009 en 2010 moedig en doortastend tijdens zeer gevaarlijke en stressvolle situaties. Bij veel krachtmetingen bleken de decorandi en hun collega’s veruit in de minderheid. In plaats van terug te deinzen, schroomden de militairen niet om het gevecht aan te gaan. Ze gingen daarbij als leidinggevenden voorop in de strijd.

D140514HH0006

Ze vervulden hun taak onder hoge druk tijdens vijandelijk vuur en/of onder een hoge dreiging van IED’s (Improvised Explosive Devices), klein kaliber-wapens en antitankgranaten. Dat deden zij zo goed, dat zij een voorbeeld zijn voor anderen.

D140514HH0005

Minister Hennis-Plasschaert benadrukte voor de uitreiking nog eens dat de vier militairen wat zij deden als vanzelfsprekend bestempelen, maar dat het dat niet is. “Met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, hun Afghaanse collega’s, de Afghaanse bevolking en de Nederlandse missie in Afghanistan.” De minister bracht de vele meerdaagse patrouilles in herinnering en met name de 3 weken durende operatie naar de Kajaki-vallei in de provincie Helmand. Daarbij werd zwaar gevochten. “Door insurgents buiten het operatiegebied van de Task Force Uruzgan aan te pakken, zorgde u – met uw operaties – ervoor dat er in Uruzgan minder IED- en zelfmoordaanslagen plaatsvonden.”

D140514HH0003

Een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering. Nederland kent verschillende dapperheidsonderscheidingen. De hoogste onderscheiding is de Militaire Willems-Orde. Daarna volgen De Bronzen Leeuw, Het Bronzen Kruis (voor moedig of ‘beleidvol’ optreden tegenover de vijand) en Het Kruis van Verdienste (voor een militair die in verband met een vijandelijke actie moedig heeft gehandeld).

D140514HH0011

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.