Falcon Autumn, de aftrapFeatured

Falcon Autumn, de aftrap

Met twee klappen verzorgde het Korps Commandotroepen op maandagavond 26 september de aftrap van Falcon Autumn, de grootste oefening in Nederland sinds tijden. Het centrum van Havelte rond het oude gemeentehuis was speciaal voor de actie afgezet en een behoorlijk aantal inwoners was komen kijken, inclusief de burgemeester van de gemeente Westerveld, de heer Jager. Aan de zijde van Overste Vlijm, plaatsvervangend commandant KCT, had de burgemeester goed zicht op de gecoördineerde actie van operators van 105 Commandotroepencompagnie.

De oefening Falcon Autumn is opgezet om het nieuwe luchtmobiele concept van 11 Air Manoeuvre Brigade te testen. 11 AMB is samengesteld uit 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando (DHC). Een van de nieuwe concepten van het KCT is het formeren van een Special Operations Task Group (SOTG), waarbij een KCT kern aangevuld wordt met elementen van onder andere 11 AMB. In het scenario van de oefening moet 11 AMB een gebied terug veroveren op vijandelijke eenheden. Zij zal dat stapsgewijs doen over een periode van twee weken. Het gemeentehuis van Havelte was de eerste in een lange reeks operaties die zullen worden uitgevoerd.

De operators voerden een zogeheten ‘shaping’ operatie uit om het gevechtsveld te vormen. Het oude gemeentehuis was een belangrijk communicatie en controle bolwerk van de tegenstander en er hielden zich belangrijke personen op. Door deze in een vroeg stadium uit te schakelen en gevangen te nemen wordt de weg geëffend voor verdere operaties.

Om een goed beeld te krijgen van het object en de aanwezige personen werd het gebouw al de hele dag vanaf de grond en vanuit de lucht geobserveerd. Dit gebeurde met een speciaal bemand vliegtuig boven het gebied. Toen eenmaal bekend was dat de gezochte personen zich in het pand bevonden kreeg het team van het KCT opdracht in te grijpen.

In twee totaal verduisterde Chinook helikopters van het DHC werden de operators afgezet aan twee kanten van het gemeentehuis. Met explosieven (de twee klappen uit de inleiding) verschaften de twee ploegen zich een weg naar binnen waarbij een ploeg meteen werd geconfronteerd met een (oefen)gewonde aan de zijde van de tegenstander. Onder vuur moest de ploeg zich langs de gewonde door de smalle gangen van het gebouw vechten. Bij de aanval liep ook een operator een verwonding aan zijn oog op waardoor de medics het aardig druk kregen. Binnen korte tijd hadden de ploegen de controle over het gebouw, waren de gewapende tegenstanders uitgeschakeld en de gezochte personen aangehouden. Vervolgens werd het gebouw minutieus uitgekamd op belangrijke informatie en apparatuur. Alles werd netjes gedocumenteerd en meegenomen. De gewonden werden verzorgt en klaar gemaakt voor transport. Geen makkelijke opgave in het donkere gebouw.

Net als een uur eerder verschenen de twee verduisterde Chinooks weer op het grasveld voor het oude gemeentehuis om de ploegen en hun kostbare lading op te pikken.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.