“Port Aventura” in de KempenFeatured

“Port Aventura” in de Kempen

De Open Dagen Koninklijke Landmacht (ODKL) 2004 op 14, 15 en 16 mei waren een daverend succes. Gekoesterd door het zonnetje keken ruim 85.000 bezoekers niet alleen passief toe, maar deden ze ook vooral veel zelf. Wat direct opviel was dat de Generaal-majoor De Ruijter van  Steveninckkazerne in Oirschot was omgetoverd tot een heus attractiepark. Deze was onderverdeeld in zes thema’s, “lands” genoemde sectoren. In Technoland toonde men technische hoogstandjes zoals hypermoderne communicatie- en informatiesystemen. Protectionland gaf de bezoekers zicht op het internationale en nationale optreden zoals Korps Nationale Reserve, het noodhulpverkenningsteam en de Explosieven Opruimingsdienst. Puzzleland had betrekking op het verzamelen en verwerken van inlichtingen. Adventureland had betrekking op militaire ‘sporten’ als de hindernisbaan, klimtoren en verdedigingssport. Land in Motion ging over vervoer, bevoorrading, herstel van materieel en geneeskundige verzorging. In Land of the Warriors ten slotte stond gevechtskracht centraal. Iedereen kon hier wel iets van zijn gading vinden. Van oud militair materieel tot het hightech materieel van heden en de toekomst. Ook het traditionele bakkie snert ontbrak niet.

Onvermoeid renden kinderen van de ene naar de andere doeactiviteit. Vaak waren hun gezichten gecamoufleerd en droegen ze ruimzittende soldatenkledij. De uitspraak ‘meedoen is beleven’ was zeker op hen van toepassing. Maar er was ook genoeg te zien. Tal van spectaculaire demonstraties gaven een ‘kijkje’ in het nationale en internationale werkterrein van de KL. Zoals een contraterreuractie van het Korps Commandotroepen, waarbij ‘een kijkje nemen’ letterlijk werd genomen. Drie jongedames uit het publiek spelen even voor gijzelaars, totdat ze door een ploeg van contraterreur specialisten op explosieve wijze worden bevrijd van hun ontvoerders. Oordopjes waren bij de demo gemechaniseerd optreden zeker geen overbodige luxe.

Hierbij werd, door 13 Gemechaniseerde brigade, alle registers opengetrokken. Tijdens een schouwspel van ‘Vuur, Beweging & Stof’ op de Oirschotse Heide, vertoonden – nadat een tankgracht gedicht was – YPR’en en uitgestegen infanteristen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’ en Leopard gevechtstanks van 11 Tankbataljon Huzaren van Sytszama hun kunsten aan het publiek. Hierbij vurig gesteund door 120mm mortieren, enkele ‘Gele Rijders’ met M109 155mm houwitsers van 11 Afdeling Veldartillerie en een dubbelloops 35mm geschut tegen luchtdoelen van 13 Pantserluchtdoelartilleriebatterij ‘Ypenburg’. De dichtbij het publiek gesimuleerde explosies waren niet alleen te zien, maar door de luchtdruk vooral ook te voelen. Het Air Manoeuvre optreden, van de “Red Devils” van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutz, een mortierpeloton en de Tactische Helikopter Groep, op het terrein grenzend aan de Strijpse Kampen was als klapstuk een ware publiekstrekker. Het is dan ook een spectaculair gezicht als ze met behulp van vier Apache gevechtshelikopters, twee Cougars en een Chinook voor de tribune een vijandelijke stelling overmeesteren en zeker stellen. Deze demo werd opgedragen aan sergeant 1 Dave Steensma, een bataljonsgenoot die een week eerder in Irak tijdens een granaataanval is omgekomen en op die dag (15 mei, red) met militaire eer werd begraven.

Tegen vieren lopen de meeste bezoekers weer naar de poort, terugkijkend op een uitermate geslaagde dag. Jong en oud waren geboeid door het indrukwekkende materieel en al wat er verder komt kijken in het rijk geschakeerde militaire bedrijf dat de KL heet. Dit alles is vooral mogelijk gemaakt door de tomeloze en enthousiaste inzet van al het militaire personeel. Een groot compliment waard!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.