Een enorme sprong voorwaarts in force protectionNews

Een enorme sprong voorwaarts in force protection

Persbericht 11 mei 2020 | automatisch vertaald

Rheinmetall voorziet de Bundeswehr van gepantserde Fuchs / Fox-transportvoertuigen die zijn geconfigureerd voor EOD-rol.

Niet-ontplofte munitie, mijnen en geïmproviseerde explosieven vormen een ernstige bedreiging voor troepen die op een gevaarlijke manier zijn ingezet. De Duitse Bundeswehr ontvangt momenteel een nieuw ontwikkeld, krachtig systeem om deze bedreigingen het hoofd te bieden. Deze nieuwe variant van het gepantserde Fuchs / Fox 1A8-transportvoertuig – bekend als de KAI – is speciaal geconfigureerd voor een EOD-rol en vertegenwoordigt een enorme sprong voorwaarts in het vermogen van het Duitse leger om niet-ontplofte munitie en soortgelijke slagveldgevaren te detecteren en te identificeren. Dankzij de hoogwaardige elektronica en een nauwkeurige, multi-jointed, veelzijdige manipulatorarm met ultramoderne sensoren, kunnen experts van de Bundeswehr-bomverwijdering nu verdachte objecten vanaf een veilige afstand verkennen, markeren, blootleggen en identificeren. . De levering van deze in serie geproduceerde systemen is al aan de gang en zal naar verwachting in 2020 voltooid zijn. De bestelling is een cijfer waard in het midden van de dubbele dubbele-miljoen-euro-range.

De Fuchs / Fox KAI versterkt de reeks zware EOD-voertuigen van de Bundeswehr en is ontworpen om kwetsbare punten te onderzoeken die het Route Clearance System – ook gedeeltelijk geleverd door Rheinmetall – niet kan bereiken. Verder is de KAI bedoeld om te dienen als een stand-alone systeem dat kan werken zonder het Route Clearance System in een konvooi-ondersteunende rol.

Het draagvoertuig voor de KAI is de nieuwste versie van de 1A8-versie van dit beproefde gepantserde transportvoertuig. Uiterst goed beschermd tegen mijnen en IED-explosies, is het uitgerust met geavanceerde krachtbeschermingselementen en mijnbestendige stoelen die de voeten van de bemanning veilig van de vloer van de romp houden. Het meest in het oog springende kenmerk van de Fuchs / Fox KAI is de eerder genoemde multi-jointed, zeer nauwkeurige manipulatorarm, met een maximaal werkbereik van meer dan tien meter en een draagvermogen van 400 kg. Dit stelt EOD-personeel dat actief is in het Fuchs / Fox-gevechtscompartiment in staat om verdachte locaties te onderzoeken en om munitie- en boobytraps met grote precisie te onderzoeken en te identificeren vanuit een veilige afstand.

Naast het basishulpmiddel kan de manipulator nog twee andere gereedschappen bevatten. Een daarvan is een dubbele sensor, de 80 centimeter variant die wordt gebruikt door het Route Clearance System. Het kan worden gebruikt voor het onderzoeken van verdachte plekken en om te bepalen of de artillerie daar is begraven. Daarnaast is er ook een toolcamera. Dit apparaat is gemonteerd op een kantelbare kop en kan optisch moeilijk zichtbare plaatsen onderzoeken, zoals drainagebuizen, de zijkanten en onderkant van bruggen of locaties achter muren, om bijvoorbeeld de aanwezigheid van een explosief te detecteren. Om visuele verkenning mogelijk te maken, beschikt het systeem over hoogwaardige optronische technologie. Een optronisch veeg- en wassysteem maakt het mogelijk om de verkenningscamera snel schoon te maken tijdens een lopende operatie. Dit verhoogt de tactische flexibiliteit van het systeem aanzienlijk.

Andere kernelementen van de KAI zijn het water-lucht-spadesysteem, met een maximale werkdruk van 400 bar, en een ripperbeitel. Hierdoor kan de EOD-crew verdachte objecten ontdekken die niet duidelijk te identificeren zijn. Markering kan digitaal in het systeem worden gedaan door middel van exacte GPS-coördinaten, of met een optische markeerinrichting voor de gedemonteerde bomopruimingsingenieur.

Bovendien kan de manipulatorarm worden gemonteerd met een ophaalsysteem om personen uit een gevarenzone te verwijderen.

Rheinmetall is de favoriete partner van het Duitse leger voor gevechtsuitrusting. Andere producten in dit segment zijn onder meer een aandeel in het reeds genoemde Route Clearance System, het Dachs / Badger Armored Engineering Vehicle 2, het Keiler gepantserde mijnopruimingsvoertuig en meerdere varianten van het Fuchs / Fox gepantserde transportvoertuig.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.