Commando’s beëindigen gijzeling in Den BoschFeatured

Commando’s beëindigen gijzeling in Den Bosch

De Brabantse hoofdstad Den Bosch werd zaterdagmiddag 12 mei 2012 plotseling opgeschrikt door een zeer sterke militaire aanwezigheid. Zo verscheen er klokslag drie uur ineens een AH-64D ‘Apache’ gevechtshelikopter boven het Noord-Brabantse provinciehuis.
De in grote aantallen toegestroomde inwoners van Den Bosch vroegen zich af wat er aan de hand was. Een kwartier eerder namelijk hadden gepantserde CV90 infanteriegevechtsvoertuigen en Fennek verkenningsvoertuigen van 17 Pantserinfanteriebataljon ‘Garderegiment Fuseliers Prinses Irene’ de toegangswegen naar het provinciehuis hermetisch afgesloten. Tegelijkertijd hadden tientallen infanteristen een onneembare ring om het gebouw gevormd.

Het bleek de voorbode van een Hostage Release Operation door een Special Operations Task Group gevormd uit personeel van het Korps Commandotroepen (KCT) en 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 December’. Langzaam werd duidelijk dat een gijzeling van de Commissaris van de Koningin (CvdK) in Noord-Brabant de aanleiding was voor al dit militair vertoon. Terwijl Apaches een oogje in het zeil hielden vanuit de lucht, arriveerden de operators van het KCT bijna gelijktijdig aan boord van een CH-47D ‘Chinook’ transporthelikopter.

Luchtmobiel infanterie stroomde eerst uit de heli om de directe omgeving te beveiligen. De commando’s daarentegen baanden zich meteen een weg het gebouw in. Het kostte de Nederlandse Special Forces (SF) slechts luttele minuten om CvdK Wim van de Donk te bevrijden uit zijn benaderde positie. Ongedeerd werd hij de transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht in geleid. Eenmaal aan boord verdween de Chinook met de ingestegen taakeenheid weer razendsnel uit het gezichtsveld.

Natuurlijk ging het hier niet om een daadwerkelijke ernstinzet. Deze demonstratie maakte deel uit van de activiteiten rondom de door 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot gehouden Landmachtdagen 2012. Het bevrijden van de CvdK was live te volgen voor de bezoekers die op de tribunes zaten van het grote demonstratieterrein op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne.

Het was voor de kleintjes wel even twijfelen of het echt of nep was, zelfs Omroep Brabant zat in het complot. Een speciale ‘extra nieuwsuitzending’ die alleen op het demonstratieterrein zelf te zien was, zag er wel heel geloofwaardig uit. Op het grote demonstratieterrein in Oirschot aangekomen, werd Commissaris Van de Donk dan ook welkom geheten door de Commandant Landstrijdkrachten (C-Las), luitenant-generaal Mart de Kruijff.

De fuseliers van het Garderegiment gedroegen zich na afloop van de demonstratie als ware ambassadeurs voor de krijgsmacht. Inwoners van Den Bosch lieten zich informeren over het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig, de CV90. Menig soldaat in spé liet zich vereeuwigen voorzien van gevechtshelm en persoonlijk wapen.

Niet alleen in Den Bosch, maar ook ten zuiden daarvan in het centrum van Oirschot en op de kazerne werd het publiek in ruime mate getrakteerd op militaire demonstraties. Later op de middag was er immers voor het eerst een militaire parade door het centrum van Oirschot. Daarbij waren naast de Oirschotse burgemeester Ruud Severijns ook de CvdK Van de Donk, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en C-Las De Kruif present.

De bevrijdingsactie van Van de Donk was slechts een van de hoogtepunten van de Landmachtdagen 2012 die dit weekend in Oirschot werd gehouden.

Met als thema ”Vechten voor Vrede en Vrijheid, je moet het maar kunnen’ hield Nederlands grootste krijgsmachtdeel, de Koninklijke Landmacht (KL), daar van vrijdag 11 t/m zondag 13 mei open huis. Iedereen kon een kijkje komen nemen. Op deze drie dagen kon het publiek spannende en indrukwekkende demonstraties met landmachtpersoneel en -materieel bijwonen en exposities bezoeken. Om te laten zien wat de landmacht kan en welk materieel wordt ingezet, konden bezoekers zich vergapen aan al het materieel en inzetmogelijkheden van vandaag én morgen. Er waren onder meer (tandem)precisiesprongen van grote hoogten te zien.

Deze werden uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide parachutisten van het KCT en para-instructeurs van de Defensie Paraschool. Ook voltrokken zich zowel indrukwekkende gemechaniseerde als Air Manoeuvre demonstraties voor de ogen van duizenden toeschouwers. De zogenoemde Bijstands Eenheid van de Koninklijke Marechaussee hield een wat meer fysieke demo.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), evenals enkele hondenteams van de politie boden spectaculaire inkijkjes van hun kunnen. De hoeveelheid en diversiteit aan activiteiten die mensen zelf konden doen, was dit jaar groter dan tijdens voorgaande edities. Schieten, klauteren en vanaf 20 meter hoogte afdalen, varen en zelfs rijden in militaire voertuigen, bijna alles was mogelijk.

De CV90, de recent ingevoerde nieuwe strijdwagen van de pantserinfanterie en de Boxer, ook een van de nieuwe paradepaardjes van de KL, waren ook grote publiekstrekkers.

Toen de poorten van de kazerne zich zondag om 17:00 uur sloten stond de speciale bezoekersteller bij de ingang voor dit driedaagse evenement stil op 62.393. De laatste dag was met 35.000 bezoekers ook de drukste dag van dit evenement.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.