“Nunc aut”! en de ECO gaat weer van startFeatured

“Nunc aut”! en de ECO gaat weer van start

Het is maandagmorgen 7 mei 2012. Precies negen weken eerder begonnen dertig man op 5 maart aan de Vooropleiding (VO). Nu begint met de woorden ‘Nunc aut’ en het opzetten van de traditionele mutsdas voor vijfentwintig van hen de Elementaire Commando Opleiding, kortweg de ECO.

Aangemoedigd door de op de kazerne aanwezige Korpsleden verlaten de cursisten van lichting 03-2012 na enkele rondjes paradeplaats, onder aanvoering van sergeant-majoor Syl, via de ‘Tranenpoort’ de Engelbrecht Van Nassaukazerne in Roosendaal. Gissend naar wat de commando-instructeurs de komende acht weken voor hen in petto hebben. Het precieze programma is iedere lichting immers onbekend. Daar zorgt het voltallige ECO instructiekader wel voor.

Voordat de cursisten hun intrek mogen nemen in de ‘nissenhutten’ van commandokamp ‘Bakhuis-Roozeboom’ op de Rucphense Heide ondergaan ze die dag eerst nog tweede commandotraditie: het ‘Instructeursuurtje’.

Eenmaal op het commandokamp aangekomen wordt als eerste de viertonners uitgeladen. De rugzakken en plunjebalen worden naar de nissenhutten gesjouwd. Na de veldbedden en de ‘wolletjes’ in ontvangst te hebben genomen worden de slaapplaatsen ingericht. Ook het kamp wordt door de cursisten flink opgeschoond. Ook de symbolische graven worden plechtig op orde gebracht.

Hoeveel van de vijfentwintig cursisten er uiteindelijk op de eindstreep de felbegeerde groene baret gaan halen, zal uiterlijk over acht weken op vrijdag 29 juni duidelijk worden.

Speciaal voor het thuisfront een foto-impressie van de eerste uren van de ECO:

Related Posts

10 Comments

 1. Marlon
  9 mei 2012 at 21:55

  Prachtig ! ga hopelijk ook via luchtmobiel, :) respect voor onze sf .

 2. Ruben
  9 mei 2012 at 22:28

  Echt bar veel respect voor deze mannen. Ooit hoop ik ook nog eens door deze selectie/opleiding te komen. Wordt er ook een verslag gegeven van de uitreiking van de groene baret de 29e?

 3. Gerard van Oosbree
  10 mei 2012 at 01:49

  Ruben, in de planning staan een aantal verslagen van deze ECO. Dus als het allemaal lukt krijg je nog veel meer te zien. Daar zit de baretuitreiking uiteraard ook bij.

 4. Pim
  10 mei 2012 at 17:30

  heel gaaf om te zien dat twee kerels die ik heb ontmoet tijdens de kennismakingsdagen waarvan ik er zelf een mocht meelopen, nu bezig zijn met de ECO! ik hoop dat ze het halen!

 5. m kromhout
  11 mei 2012 at 13:21

  Onze zoon doet mee aan deze eco. We zijn heel trots op hem en hopen en bidden dat hij en zn collega`s op 29 juni de groene baret in ontvangst kunnen nemen!

 6. A. Smit
  11 mei 2012 at 22:05

  Heel veel succes jongens! Na deze fotos’s gezien te hebben, nog meer respect gekregen voor jullie! Helemaal top!

 7. Paas
  11 mei 2012 at 22:38

  Sommige kinderen kiezen voor de “makkelijke” weg. Sommigen kiezen voor de “moeilijke” weg. Wat makkelijk is of moeilijk laat ik in het midden. Dat onze kinderen op de foto’s de “iets moeilijker weg” hebben gekozen lijkt me evident. Tot ziens op de 29e juni, althans, dat is mijn zoons grootste wens !

 8. Maas
  13 mei 2012 at 23:33

  Heel veel respect voor deze jongens, denk elke dag aan jullie hoe zwaar het weer is. Hoop dat jullie allemaal de eindstreep halen op de 29e.

 9. Radja
  16 mei 2012 at 16:02

  Mooiste wat er is ben sprakeloos en heb ik kippenvel bij het zien van deze foto’s .
  Ga mezelf aanmelden voor de ECO na een tijdje ( 4 jaar ) bij de Korps Mariniers gezeten te hebben .
  En natuurlijk wens ik de mannen nu meedoen aan de ECO veel geluk en plezier .

  Met Vriendelijke Groeten Radja

 10. No name !!!!!!!!!!!
  18 mei 2012 at 00:10

  Succes met de ECO lui..

  Toch even een opmerking / TIP voor de mensen die graag hier berichten plaatsen.

  Laat geen achternamen achter.. zoals ; mijn vriend/zoon zit hier etc. en dan zelf met je achternaam hier iets plaatsen..

  Veiligheid staat boven alles voor de mannen die dit werk gaan doen..

  Internet / social media is de grootste zwakke schakel in de geheimhouding van de identiteit van onze jongens. Er wordt niet voor niets de gezichten onherkenbaar gemaakt van operators.
  Als dan je naam bekend is op internet is het niet moeilijk om de rest te achterhalen, voor de mensen die niet zo blij zijn dat onze jongens dit werk doen..

  Iedereen bedoelt het goed, maar let erop AUB..

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.