Rode baretten uitgereiktFeatured

Rode baretten uitgereikt

Met een mars van 25 kilometer voltooiden zo’n honderd leerlingen van School Luchtmobiel en zeventien kaderleden, in de nacht van 1 op 2 april 2010, hun luchtmobiele basisopleiding. Gedurende een gedeelte van de nachtelijke verplaatsing werden ze vergezeld door Jack de Vries, de demissionair staatssecretaris van Defensie. Beernt Sietsma van Dutch Defence Press stond ze op te wachten.

Het laatste stukje van het opleidingsprogramma begon op een plek waar letterlijk de wortels liggen van de rode baretten, de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Daar liggen de Britse en Poolse para’s begraven die in september 1944 sneuvelde tijdens de Slag om Arnhem. Een perfect decor om de toekomstige rode baretten kennis te laten maken met het verleden. Tegelijkertijd worden ze bewust van het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is maar een prijs heeft. ’s Nachts zijn deze mannen, die het ultieme offer hebben gebracht voor onze vrijheid, door de toekomstige rode baretten op indrukwekkende wijze bij fakkellicht herdacht door een kranslegging en de namen van de gesneuvelde para’s voor te lezen. “Je kon er een speld horen vallen,” vertelt kapitein Jacobs van sectie communicatie 11 Luchtmobiele Brigade.

Als in de verte de doedelzakken en de roffels van de Dutch Military Pipes & Drums te horen zijn, stijgt de spanning ten top onder de vele familieleden en relaties van degene die straks met de door hun felbegeerde rode baret worden beloond. Door een woud van kleurrijke spandoeken, onder luid applaus en gejuich van collega’s, familie en bliksemschichten van continue flitsende fotocamera’s passeren de mannen van de Bravo Instructiecompagnie de slagbomen van de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Er wordt halt gehouden, de rugzakken en uitrusting wordt afgehangen. Na een snelle slok water en het in orde maken van het tenue worden de mannen de grote appelplaats opgemarcheerd in afwachting van wat komen gaat.

DSC_1958
DSC_1976

In zijn toespraak toonde De Vries veel respect voor het doorzettingsvermogen van de mannen en wenste hen veel succes met hun verdere opleiding en militaire carrière. “Het feit dat jullie hier staan,” zo sprak hij, “bewijst dat jullie aan de zware eisen die de opleiding aan jullie stelt hebben voldaan en dat is een felicitatie waard.” Vervolgens reikte de staatssecretaris gezamenlijk met brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant 11 Luchtmobiele Brigade, de rode baretten uit. Hierbij nam De Vries bij iedere man voldoende tijd om eenieder persoonlijk te feliciteren.

Voor één man, maar misschien nog meer voor één vrouw, werd de dag nog memorabeler dan hij al was.  Een sergeant kreeg de beschikking over de microfoon en onder het oog van honderden mensen vroeg hij zijn vriendin Rianda uit te treden. Om  vervolgens op zijn knieën te gaan en haar ten huwelijk te vragen. Een overtuigend ‘JA’ viel hem ten deel.

Alle militairen, van soldaat tot generaal, die bij de Luchtmobiele Brigade dienen, moeten de rode baret halen. Voor soldaten duurt de opleiding zes maanden. Kaderleden doorlopen een zeven weeks programma. De luchtmobiele opleiding is mentaal en fysiek zo zwaar dat altijd veel deelnemers afvallen. Gemiddeld haalt ongeveer de helft de eindstreep. Deze lichting vormt daar geen uitzondering op. Volgens een woordvoerder waren er dit keer 250 leerlingen en dertig kaderleden aan de opleiding begonnen en is de afgelopen maanden dus meer dan de helft afgevallen.

Hieruit blijkt dat velen zich geroepen voelen maar dat een rode baret niet voor iedereen is weggelegd. Daarnaast wordt de afstemming van vraag (vulling Luchtmobiele Brigade) en aanbod (O&T capaciteit Schoolbataljon Luchtmobiel) – door het krimpende personeelsplafond bij de laatste – steeds meer een uitdaging op zich. Een uitdaging waarbij het instructiekader zich niet laat leiden door de macht van getallen. Voor hen telt alleen maar het afleveren van kwaliteit. Als dat gepaard gaat met kwantiteit is dat mooi meegenomen, maar is geen doel op zich. Het zijn namelijk de mensen die de organisatie vormen en die laten zich gelukkig niet vangen in een rekenmodel.

DSC_2432

Related Posts

1 Comment

  1. afvallen
    26 januari 2012 at 11:34

    Ik heb veel respect voor de mannen de trainingen zijn zwaar maar als de liefde voor iets hoog is word het al voor de helft minder zwaar want de beloning daarna, zorgt ervoor dat je de volgende dagf weer vol energie er tegen gaat!!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.