Alouette III helikopter maakt historische vluchtNews

Alouette III helikopter maakt historische vlucht

D091105EV1615

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat de eerste van de uiteindelijk  77 Alouette III helikopters van Sud Aviation, voorloper van Aérospatiale en nu Eurocopter, door vliegers van de Koninklijke Luchtmacht werden opgehaald op het vliegveld Marignane te Marseille. Hiermee is deze helikopter de langst vliegende bij de krijgsmacht.

In het kader van het 45 jarig jubileum vertrokken vorige week twee van de vier nog in actieve dienst zijnde Alouette III helikopters naar het vliegveld in Frankrijk. Op donderdag 5 november maakten alle beschikbare vliegers en techneuten die op dit moment actief zijn op de Alouette III deze ‘historische vlucht’  en keerden op maandag 9 november weer terug in Nederland. Op het programma stonden een officiële Meet en Greet met vertegenwoordigers van Eurocopter, een rondleiding in de fabriek, een bezoek aan de simulator van de Cougar helikopter. Tevens werd voorafgaand aan het bezoek een badge geproduceerd, in de klassieke opmaak zoals die in 1964 door de fabrikant werd gebruikt.

De Alouette III helikopter heeft een indrukwekkende geschiedenis binnen Defensie. Zo hebben ze tal van taken uitgevoerd voor zowel de Koninklijke Landmacht als de Koninklijke Luchtmacht. Een aantal van deze taken waren het uitvoeren van reddingsvluchten, terrein- en routeverkenningen, vuurleiding van de artillerie en het opleiden van alle helikoptervliegers bij de Luchtmacht tot 1995. Ook leverden ze vaak maatschappelijke ondersteuning tijdens evenementen, de treinkapingen, dreigende overstromingen en zware winters.

De Alouette III helikopters hebben aan de basis gestaan van alles wat het Defensie Helikopter Commando (DHC) momenteel doet, waaronder alle “moderne” uitzendingen van het DHC. Tussen 1970 en 1996 werden de helikopters uitgezonden naar o.a. Tunesië, Irak, Joegoslavië en Cambodja.

De op dit moment nog vier in dienst zijnde Alouette III helikopters zijn gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen en ondergebracht bij het 300 squadron van het Defensie Helikopter Commando. Tegenwoordig worden ze onder andere ingezet voor vluchten voor het Koninklijk Huis en VIP’s, foto- en filmopnamen en vluchten om instrumenten te testen.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.