XL Teststraten bemant door DefensieFeatured

XL Teststraten bemant door Defensie

Militairen van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers gaan de nieuwe COVID XL teststraten bemensen. Ongeveer duizend militairen van verschillende eenheden zijn ondertussen opgeleid. Op vrijdag 6 november werd door diverse instanties op Rotterdam The Hague Airport toelichting gegeven.

XL teststraten aftrap

Tegen een achtergrond van veel bouwmateriaal lichtte minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) Hugo de Jonge het project toe. Bouwvakkers waren druk bezig met het opzetten van de overkapping voor een van de eerste XL teststraten die open zal gaan. Naast de minister gaven ook André Rouvoet van de GGD/GHOR en Ingrid Thijssen van VNO/NCW hun visie op het project.

Menskracht

Minister van Defensie Ank Bijleveld benadrukte het belang van deze operatie. “Wij zijn door WVS gevraagd om namens de GGD en VNO/NCW deze XL testraten op te zetten. Wij leveren de menskracht. We hebben gekeken naar de vraag en hebben duizend mensen daarvoor opgeleid. dat betekend wel wat voor ons maar wij vinden het belangrijk dat dit nu ook snel van de grond komt”, legt de minister uit.

XL teststraten aftrap

Schout-bij-Nacht Boudewijn Boots, Directeur Operaties Defensie, legt verder uit: “dat betekend dat wij op hele korte termijn met ongeveer duizend militairen aan de slag gaan. Juist om die startfase van de grote straten uit te voeren. Dat zijn wel duizend militairen die niet niets te doen hebben. Uitzendingen en missies gaan door. Daarnaast hebben we veel mensen die aan het oefenen zijn om dat in de toekomst te doen. Die mensen kunnen we nu inzetten zonder al te veel verdringingseffecten. Bovendien is het erg belangrijk om het te doen. De opdracht is duidelijk.”

XL teststraten aftrap

Hand-on

“Anders kon het gewoon niet gerealiseerd worden”, voegt Minster Bijleveld daar aan toe. “Dat is belangrijk om te zeggen. Men kon het anders niet zo snel van de grond krijgen en daar is Defensie goed in. Wij zijn een hands-on uitvoeringsorganisatie.” De minister complimenteerde alle mannen en vrouwen die er stonden.

XL teststraten aftrap

De militairen waren van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. Zo als kapitein Olaf, in het dagelijks leven compagniescommandant van de Alpha compagnie van 17 Infanteriebataljon. “Nu ben ik shiftcommandant. Als er straks een testlocatie klaar is ga ik met mijn ploeg daar heen. Mijn shift bestaat uit iets meer dan honderd man. Wij werken dan acht uur en worden afgelost door een shift van het Korps Mariniers.” Uiteindelijk zal het werk worden overgenomen door personeel van de GGD.

XL teststraten aftrap

Swabber

Soldaat Rens is een van die militairen die in de teststraat daadwerkelijk de tests gaan afnemen. Rens is boordschutter bij de Charlie compagnie van het 17e. “Ik ben opgeleid tot swabber om de Coronatesten te doen bij de mensen. We hebben een hele dag opleiding gehad bij de Geneeskundige dienst (van Defensie – GvO) in Hilversum. We gaan daar aankomende week weer naar toe voor een herhaling. Als er op de knop wordt gedrukt staan wij klaar om overal ingezet te worden”

XL teststraten aftrap

Op de achtergrond werd op P3 van de luchthaven stug doorgewerkt. Vrachtwagen na vrachtwagen bracht bouwmateriaal dat netjes werd klaargezet. Over enkele weken, rond 1 december, moeten de eerste XL teststraten open.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.