Neushoorns maken zich breed in PolenFeatured

Neushoorns maken zich breed in Polen

Afgelopen juni was 13 “Rhino” Gemechaniseerde brigade voor de duur van drie weken te velde in Polen voor de oefening ‘Rhino Drawsko’ 2002. Een gigantische verplaatsingsoperatie ging hieraan vooraf om het gros (28 verschillende eenheden) van deze brigade plus toegevoegde eenheden richting Polen te brengen. Acht materieel treinen met een lengte van vele kilometers zorgde voor het vervoer van 200 rupsvoertuigen, 85 containers met al het geniemateriaal en 306 pallets met oefenmunitie. Drie schepen namen de 800 wielvoertuigen voor hun rekening, terwijl ondertussen het meeste personeel (2500 mannen en vrouwen) per 747 Jumbojets van Corsair (Corsica), vanaf de vliegvelden Eindhoven en Eelde, comfortabel, snel en uitgerust hun bestemming bereikte. Waarna in een dag van gecontroleerde chaos éénieder op zijn plaats was. In dat opzicht betaalde de voorverkenningen zich dubbel en dwars terug. DDP was er de tweede week van Rhino Drawsko in Polen bij.

Only a soldier can do it

Plaats van handeling, het oefenterrein ‘Drawsko Pomorskie Training Area’ (DPTA), in het noordwestelijk deel van Polen, in de regio Pomorskie (Pommeren). Brigade-generaal P.K. Smit, commandant 13 Mechbrig, legt uit waarom hiervoor is gekozen. “In eerste instantie was gepland voor geïnstrumenteerd trainen te Hohenfels, maar om redenen van onzekerheid van beschikbaarheid, van terrein en OPFOR, is uitgeweken naar Drawsko. Dit 500 Km2 grootte oefengebied is ervoor geschapen om de brigade als eenheid van verbonden wapens te laten oefenen voor haar taak waarom het uiteindelijk allemaal draait en dat is… het gevecht voeren. Wat ons weer een stapje dichterbij ons uiteindelijke doel brengt. Namelijk dat wij ingezet kunnen worden als peace-enforcing brigade. Om reden van ‘It is not a soldiers job, but only a soldier can do it’ zal het zwaartepunt bij deze oefening dan ook liggen bij 17 Painfbat aangevuld met 42 BVE, 13 Pagnie (zw) en 13 Gnkcie dat in november 2002  operationeel wordt in Bosnië. Evenals het feit dat 13 Mechbrig als eerste brigade te maken zal krijgen met het verbeterde accentmodel en de komende twee rotaties SFOR zal leveren. Een bijzonder aspect in deze oefening is dat de diverse ondersteunende logistieke eenheden van de brigade op hun oorlogstaak getest worden. Zelfs de apotheker van de brigade heeft gemerkt dat er meer is dan alleen maar pillen draaien. Ook DLC grijpt deze oefening ook aan om haar oorlogstaak te trainen. Tijdens het eerste gedeelte van de oefening zullen de diverse eenheden zich bekwamen in de basis gevechtstechnieken op het pelotons niveau tot en met bataljonsniveau. Daarna wordt het grootste gedeelte van de brigade uitgerust met het MILES duelsimulator systeem en begint de brigade geleide deel.”

NONEX

420 Hospitaal compagnie, uit Ermelo, verzorgde dan ook de NONEX ondersteuning. In plaats van in tenten zitten ze ‘hard’ op locatie Konotop. Alles van spoedeisende hulp, trauma opvang tot röntgen- en labfaciliteiten staan hier tot hun beschikking om de nodige eerste lijnszorg te verlenen. Verder staat een Poolse MI8 ‘HIP’ ‘medevac’ helikopter dag en nacht tot hun beschikking om zeer snel dag én nacht één van de 11 vaste heli pick-up points in het oefengebied te bereiken. In de eerste weken van de oefening kreeg men ruim 200 patiënten te verzorgen met klachten variërend van hooikoorts tot ernstig letsel ten gevolge van verkeersongevallen.

Goodwill

Majoor P. van der Heul was zeer tevreden over wat tien mannen, van 102 constructiecompagnie, in amper 4 dagen, voor elkaar gebokst hebben. Namelijk, van delen van een oude Poolse SMT standaard aanvalsbrug – rustend op een betonnen pijler – een permanente brugverbinding te hebben gerealiseerd. Tijdens de voorverkenning eind vorig jaar bleek namelijk dat een deel van DPTA onbegaanbaar was voor de boswachters vanwege het hoge water in dit riviertje tijdens de wintermaanden. Als teken van goodwill werd deze brug op dinsdag 11 juni door generaal Smit overgedragen aan kolonel A. Budkowski, commandant van DPTA. Dit werd bezegeld door een traditionele slok brandewijn na het aanheffen van het mineurslied.

Rondom beveiliging

Dezelfde dinsdag maken de Gele Rijders van 11 AfdRA met hun komst de brigade compleet. Tweede-luitenant A. Maessen, PC van 1e vuurmondbatterij, Alfa peloton: “Na eerst een schietserie van een week in het Duitse Münster-Sud te hebben afgewerkt die primair in het teken stond van het technische gedeelte binnenin de stukken tijdens vuur missies. Wordt nu onder andere meer aandacht besteed aan vaardigheden zoals vijandmelding en het formeren van een knokploeg voor de rondom beveiliging. Dit alles voor het geval er luchtmobiele infanteristen plotseling onuitgenodigd op de klep staan. Dit zijn Skills, die vaak minder prioriteit hadden door het personeels tekort. Gelukkig is dat nu bijna verleden tijd na een succesvolle regionale werving en opleiding van stuksbemanningen door 11 AfdRA zelf. De stukken staan in een ‘trap 5’ locatie met schuilplaats waarbij de vuurstelling al is ingemeten. Van hieruit kunnen wij indien nodig rap uit de schuilplaats naar onze stelling verkassen en vuur uitbrengen. Tijdens de komende gevechtsacties die uitgevoerd zullen worden tijdens de brigade geleide deel van de oefening, zullen wij ‘live fire’ uitbrengen als inleiding op de aanval.” Deze artilleristen waren trouwens niet de enige die – net voordat het gros de startlijn overgaat – live fire zullen uitbrengen. Ook zal tweemaal ‘close air support’ – door F-16’s van de KLu – worden verleend onder ‘control’ van de brigade TACP. “Dat het hierbij is gebleven v.w.b. de ondersteuning door de KLu is jammer”, zegt generaal Smit. “Want vlak voor de oefening werd alle luchtsteun in de vorm van helikopters ten behoeve van de luchtmobiele infanteristen en dagelijkse vluchten van jachtvliegtuigen voor het droog oefenen van onze FAC’ers  geannuleerd. Rhino Drawsko en paarse samenwerking… jammer niet dus!”

Zuinig met de eurocentjes

Ondanks dat de brigade alle benodigde spulletjes vanuit Nederland heeft meegenomen laten ze toch nog twee miljoen US dollar extra in Polen achter. Want al het voedsel werd ter plaatse bij de Poolse middenstanders ingekocht. In dat bedrag zit ook inbegrepen: alle brandstof, telefoonkosten, reinigingskosten en aanverwante kosten. Mede door toedoen van een zeer alerte en vasthoudende staf van controllers. Die uitermate strak de vinger aan de pols hielden, zagen enkele Poolse gastheren deze maal geen kans verschillende kostenposten dubbel in rekening te brengen. Een extra zakcentje konden ze dus op hun buik schrijven. Door tien duizenden liters water uit een meer te pompen werd door het watervoorzienings- en badwaspeloton van 105 Gemengde Compagnie een bezuiniging van een andere orde gerealiseerd. Met de Mobiele Drinkwater Installatie (MDI) wordt in een klein uurtje tijd zo’n 3500 liter water gezuiverd. “En nu wordt het eindelijk ook eens echt gedronken”, zegt Kpl I Heddes. “Hoewel de MDI al 15 jaar bij de KL in gebruik is, wordt hij tijdens Rhino Drawsko pas voor de eerste keer ingezet als drinkwatervoorziening. Voorheen werd het water voornamelijk gebruikt om zich mee te wassen. Men hoeft dus niet nog eens apart flessen drinkwater te kopen, we pompen het zo uit een meer en klaar is kees. Dat geldt dus ook voor uitzendingen.”

Het grote werk

Op vrijdag veertien juni rond 06:00 uur overschrijden het A- en C-team van 17 Painfbat de startlijn. Behalve voor de verkenners van 42 BVE die – doordat ze de routes verkend hebben – al langer in het veld zijn, begint voor de meerderheid van de brigade nu pas het grote werk. De opdracht voor de brigade (BLUEFOR) is vrij simpel: bevrijd Fusilier, een locatie diep in het zuiden van het terrein, en beveilig de belangrijkste toegangsroute. Uiteraard ligt het niet in de planning dat dit zonder slag of stoot zal plaatsvinden. De reden hiervoor is dat de opdracht van OPFOR – te weten 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel, aangevuld met een tankpeloton van 11 Tankbataljon – is zo mogelijk nog simpeler: stop de vijand! Toch verloopt de aanval voorspoedig in het eerste stuk open terrein. Het C-team rukt op via het westen terwijl het A-team langs de oostelijke route naar het zuiden opstoomt. Het B-team wordt in de reserve gehouden en blijft achter de startlijn. Achterin nemen de stukken van 11 AfdRA stelling en kunnen, indien gewenst, de nodige vuursteun leveren. De Cheetahs van 13 Paluabt zorgen ervoor dat eventuele luchtsteun voor OPFOR geen kans krijgt zich met het gevecht te bemoeien. De tactiek van Oposing Forces (OPFOR) wordt al snel duidelijk. Leid ze het bos in en maak daar korte metten met ze. Een andere optie is er voor OPFOR dan ook niet. Afgezien van drie tanks en een aantal antitankwapens – geplaatst op snelle en wendbare LSV terreinwagentjes – heeft het geen zware wapens die in de schaal gelegd kunnen worden tegen de enorme vuurkracht van de Neushoorns.

Maar… onder het motto: wie niet sterk is,  moet slim zijn en door veel hindernissen te leggen, doet OPFOR er alles aan om de opmars van de teams met zo weinig mogelijk mensen zo moeilijk mogelijk te maken. In het bos zijn op de mogelijke routes die BLUEFOR kan nemen, door OPFOR grote hindernissen opgeworpen in de vorm van mijnenvelden, concertina’s en een tankgracht. Ruimte voor de teams om te manoeuvreren is er dus nauwelijks. Dit betekent dat OPFOR zijn zin krijgt en dat de voorste pelotons van BLUEFOR veelvuldig in de clinch liggen met de verdedigers. Dit alles terwijl de ondersteunende geniepelotons onder zeer gevaarlijke omstandigheden de opgeworpen obstakels uit de weg ruimen. OPFOR krijgt het vooral in het midden van het vak moeilijk. De druk wordt steeds verder opgevoerd op de verdedigende troepen. Maar het moeilijke terrein werkt duidelijk in hun voordeel en BLUEFOR kan geen opening creëren. Om 15:30 uur is het ‘change of mission’ oftewel ENDEX en zit de eerste actie erop. Gelijktijdig vinden op de laagste niveaus After Action Reviews (AAR) plaats. Deze worden gegeven door de Opleiders & Trainers van het OTCMan die aan de eenheden zijn vastgeplakt. Het hogere niveau ontvangt hun AAR uiteindelijk op de kazerne na terugkomst. BLUEFOR kon zich gereedmaken voor ronde twee.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.