Sobere baretuitreiking MFOFeatured

Sobere baretuitreiking MFO

Het ziet er deze morgen niet heel ceremonieel uit op het grote grasveld. Het monument op de kazerne van 13 Lichte Brigade in Oirschot ligt mooi in de zon. De vlaggen wapperen. Maar dat is het dan wel. Geen familie, geen grote afvaardigingen van de diverse eenheden. De mannen en een vrouw die de Manoeuvre Functie Opleiding (MFO) hebben afgerond moeten het er helaas mee doen.

Het zijn bijzondere tijden, ook bij Defensie. Veel zaken worden uitgesteld of afgezegd. Maar een aantal zaken zal doorgang moeten vinden, zoals opleidingen van nieuwe militairen. De MFO werd ruw onderbroken door het Corona-virus. De leerlingen werden ingezet voor andere, noodzakelijke werkzaamheden. Maar uiteindelijk konden ze met een aangepast programma toch de opleiding afmaken.

De afsluiting van de MFO is voor de militairen ook een nieuw begin. Ze worden gelijk door hun nieuwe eenheid ingelijfd. Ze hebben allemaal hun voorkeur mogen opgeven. Uiteindelijk werden ze geplaatst bij de eenheid waar ze nodig waren. Van 42 BVE, 42 Painfbat en 17 Painfbat (1) waren kleine afvaardigingen aanwezig om hun ‘nieuwe’ soldaten te begroeten.

De MFO wordt normaal gesproken gegeven Schoolbataljon Zuid. Daar was echter een capaciteitsprobleem. Er werd besloten de opleiding bij de Brigade zelf te draaien. Met instructeurs van de eigen eenheden. De Corona-crisis zorgde wel voor aanpassingen. Zo werden er een paar onderdelen niet uitgevoerd, waaronder de eindoefening. Ze zullen bij hun nieuwe eenheden vast wel op de proef worden gesteld. Dit zodra de Brigade weer volop aan de bak mag.

(1)
17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene
42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers
42 Brigade Verkennings Eskadron Regiment Huzaren van Boreel
Van de volgende MFO zullen wij een mooie reportage maken.

Related Posts

2 Comments

 1. Huzaar
  17 april 2020 at 19:53

  42 brigade verkenningseenheid? Serieus..

 2. Gerard van Oosbree
  18 april 2020 at 11:13

  Eskadron dan ;-)
  Rare jongen die cavaleristen…

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.