Vier jaar AfghanistanFeatured

Vier jaar Afghanistan

79631_tcm46-154156

Tot augustus blikt Defensie in een serie video’s terug op de afgelopen 4 jaar als lead nation in Uruzgan, maar ook op de Nederlandse inzet in heel Afghanistan. De video’s behandelen telkens een ander thema, waarin een beeld wordt geschetst van de ontwikkelingen voor de bevolking en het werk van de militairen en civiele partijen. De videoserie vormt uiteindelijk een beknopt beeld van wat nu al bestempeld kan worden als een belangrijke periode uit de krijgsgeschiedenis.

Deel 1: Het Besluit
Als eind 2005 het NAVO-verzoek komt om als lead nation aan de slag te gaan in Uruzgan, komen in Nederland de politieke en militaire processen op gang.

 

Deel 2: Naar Afghanistan
Task Force Uruzgan begint op 1 augustus 2006. Voorafgaand bouwen militairen de legerkampen en bereiden collega’s zich in Nederland voor op de missie.

Deel 3: De Poort uit“The Dutch approach”: met de helmen af en de geweren op de rug stappen de Nederlandse militairen naar de bevolking toe.

Deel 4: Media en draagvlak
De Nederlandse media bericht veelvuldig over de missie. Journalisten lopen met de militairen mee of gaan op eigen houtje het gebied in.

Deel 5: Slag om Chora
De zwaarste strijd die de Nederlandse krijgsmacht sinds lange tijd voert. Nederlandse en Afghaanse militairen vechten zij aan zij om een overmacht in het strategisch en psychologisch belangrijke gebied te krijgen.

Deel 6: Luchtsteun
In het onherbergzame Afghanistan zijn helikopters en vliegtuigen onmisbaar. Gewapende luchtsteun en transport door de lucht maken het verschil voor de ISAF–eenheden op de grond.

Deel 7: Afghanistan logistieke megaklus
Honderden voertuigen, per dag 12.000 liter water uit plastic flessen, een paar honderd gepantserde containers; ook logistiek is de missie in Uruzgan een complex geheel. Deel 7 in de videoserie ‘4 Jaar Afghanistan’ gaat over deze logistieke kanten in het bergachtige gebied.
Door de lucht en over land; de bevoorrading van de legerkampen is een continu proces en elke dag weer een grote uitdaging. Dagelijks rijden er vrachtwagens met zeecontainers en brandstoftanks de kampen op en af. Ze worden voornamelijk vervoerd op zogenoemde Jingle-trucks, een bron van inkomsten voor veel Afghaanse chauffeurs. Overigens niet zonder gevaar aangezien de Taliban begrijpt waar de konvooien voor bedoeld zijn.

Deel 8: Opbouwwerk
Van het slaan van waterputten, het bouwen van ziekenhuizen, scholen en bruggen tot de aanleg van wegen. Terugkijkend naar het begin van de missie in 2006 is er veel bereikt in Uruzgan.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.