Dagboek van Onze Helden op ‘de Telegraaf’Featured

Dagboek van Onze Helden op ‘de Telegraaf’

PROGRAMMERING_ZA15_722339a

Op 1 augustus 2010 loopt de huidige missie met Nederland als leidende natie in de Afghaanse provincie Uruzgan ten einde. In deze laatste maanden volgen we twaalf Nederlandse militairen in alles wat zij meemaken op deze missie in Afghanistan. Van routineklussen tot risicovolle patrouilles buiten de poort. De dagelijkse realiteit van het leven als militair op missie. Zes weken lang zijn hun verhalen hier te zien: telegraaf.nl/dagboekvanonzehelden.Nog nooit was je zo dichtbij. De dagelijkse realiteit van het leven als militair op missie in Afghanistan door de militairen zelf gefilmd.  Dit zijn de eerste beelden van de serie ‘Dagboek van Onze Helden’.

 

Dit zijn Onze Helden: Jessica en Rémon en tien andere militairen filmen alles wat ze meemaken tijdens hun werk op missie in Afghanistan. Een voorproefje van 18 afleveringen met in de hoofdrol onze twaalf helden.

 

Jessica (26) is chauffeur van de Bushmaster op haar eerste missie in Afghanistan. Volg haar op patrouille.

 

Mee op voetpatrouille: De eenheid van Jessica staat op ‘overwatch’. Jessica blijft bij haar Bushmaster terwijl haar collega’s een dorpje gaan ‘searchen’.

 

Naar de vooruitgeschoven post
Jessica’s eenheid is op weg met ISAF-onderhandelaars naar een ‘Shura’ (belangrijk overleg met lokale invloedrijke mannen).

Helden in memoriam
Op 22 mei 2010 kwam een Nederlandse militair om bij een aanslag in Oeroezgan. Een aantal van Onze Helden kreeg ruim een maand eerder ook te maken met een dodelijke aanslag, op 17 april 2010. Dit is hun verhaal.

Afscheid van twee Helden
In heel Uruzgan worden de twee gesneuvelden mariniers herdacht. Rémon arresteert de mogelijke daders van de aanslag. En de Hercules met daarin de twee kisten vliegt over de Nederlandse basis, als afscheid.

Man down! Man down!
Mike is verkenner bij het 42ste bataljon Limburgse Jagers. Hij verkent het gebied rond Deh Rawod en geeft die informatie door.

Taliban op de loer
Verdachte mannen in lange gewaden bespieden Mikes eenheid. Ze gaan erop af! De ‘overwatch’ en de ‘Raven’ houden ze in de gaten….

The day after
De dag na de aanslag met een bermbom, waarbij twee militairen sneuvelden. Heavy, maar Mike moet door. “Je gaat toch met een ander gevoel de poort uit”

Een dollar per fuck up
Rémons eenheid stuit op een aantal bermbommen. De E.O.D. maakt ze onschadelijk, maar overschrokken zegt Rémon: “Levensgevaarlijk? In Nederland kan je ook voor je sokken gereden worden”.

Winning hearts and minds
Maaike is kapitein bij de Marine en werkt in Uruzgan aan de wederopbouw. Ze onderhandelt veel met machtige Afghaanse mannen. Het feit dat ze een vrouw is in een overheersende mannencultuur is geen probleem. “Ze hebben best respect voor het feit dat jij je mannetje staat.”

Wederopbouw in 3D
Tom is geen militair, maar een civiel op missie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als ‘Polad’ geeft hij politiek advies aan de lokale autoriteiten.

Ik houd van die heli!
Rutger (26 jaar) is Loadmaster op de Chinook. Hij is een Luchtmachter in hart en nieren, voor de vierde keer op missie in Afghanistan. “Wat voor sommige mensen de oldtimer is, dat is voor mij de Chinook.”

Landing in vijandelijk gebied
Rutger en zijn crew brengen met de Chinook transportheli naast goederen en militairen soms ook Special Forces weg voor een missie in vijandelijk gebied.

In de bunker
Rutgers basis wordt aangevallen. Raketten worden afgevuurd en opstandelingen proberen het kamp binnen te dringen. Door het gevaar moeten de mannen de bunker in. Even gaat zelfs het gerucht dat er zelfmoordenaars dichtbij zijn. In spanning wachten de mannen af. “Dit is de eerste keer tijdens deze missie dat ik dit meemaak.”

Schutter Lange Afstand
Agus (24) is Schutter Lange Afstand. Hij beveiligt Nederlandse eenheden, bijvoorbeeld tijdens patrouilles. Zeer stoer werk. “Ik ga liggen, leg aan, en dan is het wachten tot de boefjes komen.”

Wie zorgt voor de gewonden?
Jordi (31) is Algemeen Militair verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis van Kamp Holland. Floris (50) is chirurg.

17 Salmon zoekt bermbommen
Salmon (21) is pantsergenist. Hij loopt voorop bij patrouilles op zoek naar bermbommen. Als hij er één vindt is het echt een kick: “Iedereen is dan heel dankbaar.”

Onze Helden komen terug: In augustus loop de missie in Oeroezgan af. Na een lange uitzending komen Onze Helden weer thuis. Dagboek van Onze Helden is ook terug in augustus, met twee extra lange webisodes. Hoe is het om weer thuis te zijn? Heeft de missie ze veranderd? Ook zie je nieuwe beelden van Mike in een gevecht met opstandelingen.

1 Comment

  1. Bart Delwig
    8 december 2010 at 17:00

    Dagboek wordt 12 december uitgezonden op National Geographic. Op Facebook staan exclusieve beelden!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.