L800 Zr.Ms. RotterdamFeatured

L800 Zr.Ms. Rotterdam

Vandaag, 18 april, werd 22 jaar geleden in Rotterdam het toen allernieuwste en allergrootste schip van de Koninklijke Marine in gebruik genomen. De, toen nog, Hr.Ms. Rotterdam bracht nieuwe mogelijkheden voor zowel de marine als het Korps Mariniers.

Het Landing Platform Dock (LPD) was voor Nederland nieuw. Het schip kon een compleet bataljon mariniers aan boord meenemen, met hun voertuigen. Er was ook nog eens plaats voor twee helikopters en een combinatie van landingsvaartuigen. Laatstgenoemde kunnen gebruik maken van een unieke eigenschap van dit type schepen. De achterkant is voorzien van een hele grote deur. Het schip kan het interne dok onder water zetten. De LCVP’s (Landing Craft Vehicle Personnel) en LCU’s (Landing Craft Utility) kunnen dan gewoon in en uit varen.

Twee dagen (16 april 1998) voor de ingebruikname werd de pers aan boord uitgenodigd. Met een LCVP onderschepten we de Rotterdam in de Nieuwe waterweg. Het laatste stuk naar de Cruiseterminal werden we rondgeleid en kregen we uitleg. Een stukje marinehistorie in beeld.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.