KroongetuigeReview

Kroongetuige

Een zichtbaar en hoorbaar emotionele Marco Kroon stond zaterdagmiddag op het podium van Veteranen Ontmoetingscentrum “Ouwestomp”. Hij bedankte de vele aanwezigen die waren gekomen om de uitreiking van het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek “Kroongetuige” bij te wonen.  Ontvanger van het eerste exemplaar was Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen.

Kroongetuige is het boek waar iedereen dit jaar naar heeft uitgekeken. Het begon met de verklaring van Marco begin dit jaar. Opeens was daar het verhaal over de aanhouding, ontvoering en het later doodschieten van zijn belager in 2007. Marco was op dat moment op een staatsgeheime missie in Afghanistan en kon daarom niet alles vertellen. Vanaf het moment van de verklaring leek het alsof Marco aangeschoten wild was. Allerlei wilde theorieën werden geopperd en meningen geventileerd. Niet alleen Marco maar ook zijn vrouw, gezin en omgeving gingen door een zware periode.
Het Openbaar Ministerie en het ministerie van Defensie komen tot de conclusie dat er geen redenen zijn actie te ondernemen tegen Marco. Toch blijft de kritiek op Marco aanhouden. Waarom zo lang gewacht. Wat is zijn doel om het nu naar buiten te brengen. Het houdt niet op.

 

Dan besluit Marco om alles uit de doeken te doen in een boek. En dat boek heet “Kroongetuige” en dat is nu te koop. Ik heb het boek in een avond uitgelezen. Het is gewoon een heel goed leesbaar boek. Je wilt gewoon doorlezen. Het is gewoon een spannend boek. Je wilt verder lezen om te weten te komen er gebeurd. Is dat verkeerd voor een boek dat een waargebeurd verhaal verteld? Ik denk van niet. Het geeft je het gevoel erbij te zijn. Marco verteld niet alleen wat er is gebeurd maar ook wat er door hem heen ging, zijn gevoelens, zijn angsten. Ik ga hier niet in op de verdere inhoud. Ik raad iedereen aan het boek te lezen.

In een apart deel verteld Marco waarom hij begin dit jaar met de onthulling kwam. Die tijdslijn van gebeurtenissen maakt alles duidelijk.

In een afgeladen “Ouwestomp” in Den Bosch steken de aanwezige militairen, veteranen, oud militairen en andere belangstellenden Marco een hart onder de riem. Voor Marco is deze steun hartverwarmend.  Als alle plichtplegingen zijn gedaan en alle toespraken zijn gehouden is Marco zichtbaar opgelucht. Troepenman als hij is praat hij met iedereen, van jong tot oud. Hij schudt vele handen en signeert voor iedereen zijn boek.

 

Kroongetuige wordt uitgegeven door Uitgeverij Kompas.

ISBN 978-94-92107-14-5

Een deel van de opbrengsten van het boek gaat naar Marco’s Stichting H.E.A.R.T.

Related Posts

1 Comment

  1. Boekpresentatie 'Kroongetuige' van Marco Kroon | Uitgeverij Kompas
    5 december 2020 at 09:15

    […] Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Commandant Landstrijdkrachten Generaal Leo Beule. (Foto: DutchDefensePress.com) Kroongetuige – ‘ongekuist, open, eerlijk en genadeloos’ – was een reactie op alle kritiek […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.