KCT sniper teams maken gebruik van Heckler & Koch 417Featured

KCT sniper teams maken gebruik van Heckler & Koch 417

Nadat eerder al de Heckler & Koch (HK)416 bij het Korps Commandotroepen (KCT) zijn intrede deed als nieuw aanvalsgeweer van de operators is er nu ook zijn grotere broer de HK417 officieel in gebruik genomen. Omdat het naaste familieleden van elkaar zijn is het een groot voordeel dat alle handelingen aan beide wapens hetzelfde zijn. Met zijn kaliber van 7.62mm, een looplengte van 40,6 cm en een kaal gewicht van 4,15 Kg is het wapen alleen wat groter en zwaarder uitgevoerd. Bij het Korps staat het wapen overigens te boek als: geweer 7.62mm CT (Contraterreur) ondersteuning.

De HK417 kan alle soorten 7.62mm sniper munitie in gebruik bij het KCT verschieten. Deze munitie kan aangevoerd worden vanuit een 10 of 20 schots magazijn. Dit kan zijn in de door HK geleverde stalen magazijnen of de door het Korps erbij aangeschafte lichtgewicht polymeer (kunstof) magazijnen van ‘Magpul’.

De standaard geplaatste kijker is de Schmidt & Bender 3-12×50. Maar desgewenst kan het wapen ook worden voorzien van een aimpoint comp M2 met 3x vergroter of andere richtmiddelen zoals helderheidversterkers voor nachtelijke operaties. Vanzelfsprekend kunnen ook alle gangbare geluiddempers, vertical foregrips, laser- en lichtmodules die bij het KCT in gebruik zijn geplaatst worden.

Zelfs voor het verschieten van brisante munitie op middellange afstanden kan ook de huidige AC-G 40-mm granaatwerper van Heckler & Koch onder het wapen worden gemonteerd. Dit is uiteraard allemaal afhankelijk van de opdracht. Voor al deze aanvullende accessoires is de HK417 net als zijn kleinere broertje de HK416 uitgerust met een door Heckler & Koch gepatenteerde ‘Free-Floating Handguard System’, of te wel een zogenoemde ‘quad rail’. Deze wordt altijd op dezelfde manier vastgezet na onderhoud. Laser of richtmiddelen verlopen dus niet, waardoor deze en al de andere eventuele accessoires na onderhoud niet opnieuw ingesteld hoeven te worden.

Net als bij de HK416 ondervindt ook de HK417 nagenoeg geen last van zand, modder en water. Door de gasaftap met zuigerstang i.p.v. hete gassen die het wapen ingeblazen worden, vuurt het wapen met gesloten roterende afsluiter met zeven grendelnokken. Het wapen kan hierdoor bijvoorbeeld zonder enig risico door de operator afgevuurd worden zodra hij uit het water komt, meegesleept is in modder of gebruikt wordt in een extreem stoffige omgeving zoals in Afghanistan. Het heeft in die extreme situaties dus geen droog- en onderhoudsbeurt nodig. Ook beschikt de HK417 over een kolf met 5 verschillende stelmogelijkheden. Naar eigen inzicht kan de kolfplaat uitgewisseld worden met holle of bolle schouderpad. Tegelijkertijd herbergt de kolf opbergmogelijkheden voor bijvoorbeeld een inbussleutel, batterijen en/of wapentoebehoren.

_HK417_02

De operator kan met de HK417 zowel semi- of volautomatisch in theorie zo’n 500 tot 600 schoten per minuut afvuren. Ondanks dat deze patronen dan tot bijna vier kilometer verderop zullen geraken is de effectieve reikwijdte volgens HK zo’n 600 meter. Desalniettemin heb ik uit betrouwbare bron dat snipers van het KCT de 800-900 meter ruim hebben gehaald.

Na jaren van intensieve beproevingen onder alle denkbare (operationele) omstandigheden krijgen de sniper teams van het keurkorps van de Koninklijke Landmacht met de HK417 een wapen in huis dat zeer betrouwbaar is gebleken. De effectiviteit van de KCT sniper teams wordt met de ingebruikname ervan dan ook enorm vergroot.

Related Posts

2 Comments

 1. M.J. Augustijn
  15 maart 2015 at 08:39

  Als sportschutter, lid van SSV Gr. Engelbr. v Nassau te Roosendaal ben ik uiteraard geinteresseerd in vuurwapens, vandaar mijn volgende vraag: Wat is de effectieve dracht van de 306 Win (7.62) bij gebruik van een geluiddemper, volgens mij moet er dan subsonische munitie worden gebruikt.

  vr. gr.

  M.J. Augustijn

 2. Roland
  15 mei 2015 at 17:22

  @M.J.Augustijn waarom zouden ze subsonische munitie moeten gebruiken? Ja als ze heel stil willen zijn wel maar dit is een ondersteunings wapen voor snipers waarschijnlijk de spotters die ermee rondlopen.Ik twijfel ook of met subsonische kogels het wapen functioneert alle kans dat het dan van een semi-automatisch naar een enkel schots geweer gaat.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.