KCT operator krijgt nieuw persoonlijk wapenFeatured

KCT operator krijgt nieuw persoonlijk wapen

Bij het Korps Commandotroepen (KCT), het keurkorps van de Koninklijke Landmacht in Roosendaal, is de instroom van de Heckler & Koch 416 (HK416) aanvalsgeweer nu daadwerkelijk van start gegaan. Iets waar veel operators, na enkele jaren van intensieve beproevingen onder alle denkbare omstandigheden, reikhalzend naar hebben uitgekeken. De HK416 gaat daar namelijk de inmiddels bejaarde Diemaco C8A1GD vervangen als standaard persoonlijke wapen van haar operators. De C8A1GD – waarbij de afkorting GD verwijst naar de geluiddemper (suppressor) die op de loop geplaatst kan worden – heeft overigens daarentegen zijn diensten binnen het KCT ruimschoots bewezen en mag nu dan ook van een welverdiend pensioen gaan genieten.

Met de HK416 krijgt het KCT een wapen in huis dat op zeker een twintigtal punten verbeterd is ten opzichte van de C8A1GD. Een van de meest opvallende verbeteringen is dat een operator het wapen nu direct kan afvuren zodra hij uit het water komt. Het kan zelfs, zonder risico voor de operator, afgevuurd worden als het wapen zich nog onder water bevindt. De HK416 heeft dus geen droog- en onderhoudsbeurt nodig wanneer een operator heeft gedoken of aan de oppervlakte heeft gezwommen. Daarnaast kan de HK416 alle soorten 5.56 mm x 45 munitie verschieten. De munitie kan worden aangevoerd vanuit 20 of 30 schots stalen magazijnen van H&K. Maar ook zijn er zogenoemde 30 schots ‘Export Magazines’ (EMAG) van Magpul aangeschaft. De EMAG is een lichtgewicht polymeer (kunstof) magazijn, met gladde buitenkant, dat is geoptimaliseerd voor de HK 416. Het magazijn is ook voorzien van een transparante munitie-indicator voor een snelle en accurate identificatie van de munitie status.

Voor het verschieten van brisante munitie op middellange afstanden kan de huidige AC-G 40-mm granaatwerper van Heckler & Koch onder het wapen worden gemonteerd. Vanzelfsprekend kan het wapen ook worden voorzien van alle gangbare geluiddempers, richtmiddelen, helderheidversterkers voor nachtelijke operaties, vertical foregrips, laser- en lichtmodules. Hiervoor is het wapen uitgerust met een door Heckler & Koch gepatenteerde ‘Free-Floating Handguard System’, of te wel een zogenoemde ‘quad rail’. Deze wordt altijd op dezelfde manier vastgezet na onderhoud. Laser of richtmiddelen verlopen dus niet, waardoor deze en al de andere eventuele accessoires na onderhoud niet opnieuw ingesteld hoeven te worden. Ook is het wapen eenvoudig om te bouwen van de standaard14,5 inch loop naar een verkorte 10,4 inch loop. Het gewicht van het wapen, met een vol 30 schots magazijn maar zonder accessoires, bedraagt dan respectievelijk 4,11 Kg en 3,64 Kg. Ook beschikt de HK416 over een verbeterde kolf met 6 verschillende stelmogelijkheden, een holle en bolle schouderpad en opbergmogelijkheden voor bijvoorbeeld een inbussleutel, batterijen en/of wapentoebehoren. Nu is het wachten tot zijn grotere broer, de HK417 met een kaliber van 7,62mm, ook zijn opwachting gaat maken binnen het KCT.

Kijk hier voor de werking van het afvuurmechanisme van de HK416: http://www.militarytimes.com/projects/flash/2007_02_20_carbine/

Hieronder nog een aantal kenmerken en verbeterpunten ten opzichte van de C8A1GD als ook enkele filmpjes:

 • Gasaftap met zuigerstang i.p.v. hete gassen die het wapen ingeblazen worden, vuurt met gesloten afsluiter
 • Afsluiter type: roterende afsluiter met meerdere grendelnokken
 • Grotere dracht door ander soort gasaftap
 • Vuursnelheid: 700 tot 900 schoten per minuut
 • Verbeterde bufferveer
 • Effectieve dracht: 366 meter
 • Linker- en rechter vuurregelaar naar keuze
 • Verbeterde slagpinveiligheid
 • Vuurregelaar: semi- of volautomatisch
 • Spoed: 178 mm (1 in 7 right hand twist)
 • Trekkerdruk: 21 á 27 N, (4.6 á 6.0 lb.)
 • V0 met 10.4 loop 774 m/s
 • 14.5 loop 850 m/s

416

Related Posts

1 Comment

 1. HK416 in action
  16 mei 2011 at 16:18

  […] woodland camo. The second especially looks like a publicity still on a range. That photo came from here and I think it says "KCT operator gets new personal weapon" or something to that effect. […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.