Impressie van de Kennismakingsdagen Korps CommandotroepenGallery

Impressie van de Kennismakingsdagen Korps Commandotroepen

Veel mensen willen commando zijn, maar slechts weinig mensen willen doen wat er voor nodig is om commando te worden. Diegene die denken dat ze het toch echt in zich hebben om tot de beste en zwaarst getrainde militairen van Nederland te behoren moeten zeker solliciteren voor een van de functies bij het Korps Commandotroepen (KCT). Immers zodra je solliciteert, krijg je (indien geschikt) vanzelf de kans dit bewijzen tijdens een van de Kennismakingsdagen van het KCT (KD-KCT). Deze kennismakingsdagen worden meerdere malen per jaar in de nabijheid en op de thuisbasis van het keurkorps van de landmacht gehouden. Solliciteren kun je overigens alleen door op deze link te klikken: werkenbijdefensie.nl. Mits je aan het selectieprofiel voldoet mag je als vrouw overigens ook solliciteren op de functie van commando bij het KCT.

D140911NO493

De drie dagen durende KD-KCT is een van de eerst te nemen hordes in een jarenlange intensieve opleidingsweg naar uiteindelijk een plek als commando in een van de vier operationele Commandotroepencompagnieën. Zowel kandidaten uit de burgermaatschappij, ook wel ‘spijkerbroeken’ genoemd, als actief dienende militairen zijn verplicht hier aan deel te nemen. Het is een vast onderdeel in het sollicitatietraject. Van dinsdag t/m donderdag krijgen de kandidaten die er aan deelnemen telkens zowel fysiek als mentaal een voorproefje van het opleidingstraject tot commando speciale operaties. Voor de burgerkandidaten die geschikt blijken te zijn, die besluiten de sollicitatie door te zetten, volgt aansluitend nog een psychologisch onderzoek. Deze staat gepland op de vrijdag. Dus alleen voor burgerkandidaten zijn de kennismakingsdagen van dinsdag t/m vrijdag. Op deze manier kan het keuringstraject voor hen zo kort mogelijk worden gehouden. Ze hoeven hierdoor maar 1 keer naar Amsterdam, en dat is voor de medische keuring.

D140911NO274

De KD-KCT zijn een begrip en voorwaardelijk om te mogen solliciteren voor de functie van korporaal Commando Speciale Operaties. Het animo voor deze dagen is hoog, maar het aantal kandidaten die ze positief doorlopen blijft helaas laag. Er is vooral veel uitval bij de fysieke basiseisen door een slechte voorbereiding van kandidaten. In de KD-KCT wordt de kandidaat uit zijn comfortzone getrokken. Het programma is geheim en een constante fysieke en mentale druk rust op zijn schouders. Tijdens de KD komt de kandidaat in aanraking met onder andere opdrachten onder tijdsdruk, verplaatsingen te voet, slaapdeprivatie en onverwachte wendingen in het programma. Ook wordt er een beroep gedaan op cognitieve aspecten zoals het in een korte tijd verwerken van grote hoeveelheden informatie, kaartlezen en een capaciteitentest van het werk- en denkniveau. Naast de fysieke en mentale aspecten zijn informeren en enthousiasmeren een zeer belangrijke doelstelling van de KD. Wij willen dat iedere kandidaat aan het einde van de KD een volledig en realistisch beeld van het KCT als werkgever en de functie van Commando Speciale Operaties heeft. Gemiddeld haalt een op de drie kandidaten de eindstreep van de KD, maar dan zijn ze er nog niet. Na de KD begint een lang en uitdagend traject tijdens de opleiding tot Commando Speciale Operaties.

D140911NO116

De vacature voor Korporaal Commando Speciale Operaties is op dit moment tijdelijk gesloten, maar wij zijn nog steeds op zoek naar geschikte kandidaten. Deze kandidaat is niet alleen fysiek sterk, maar ook zeker mentaal stabiel met een uitzonderlijke wilskracht en toewijding. Het is iemand die in weer en wind complexe opdrachten onder de meest extreme omstandigheden kan uitvoeren, beslissingen neemt en daarvoor ten alle tijden verantwoording durft af te leggen. De grote lijnen van het programma en de eisen waaraan je moet voldoen om te kunnen deelnemen aan de KD-KCT vindt je ook hier: werkenbijdefensie.nl

D140909NO532

Aangezien beelden vaak meer zeggen als 1000 woorden volgt hier onder een foto impressie van de KD-KCT van 9, 10 en september jongstleden.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.