Nieuwe Ridder Militaire Willems OrdeNews

Nieuwe Ridder Militaire Willems Orde

Vandaag is bekend gemaakt dat we een nieuwe Ridder Militaire Willems Orde krijgen: majoor Gijs Tuinman van het wapen der Infanterie. Wederom een commando van het keurkorps van de Koninklijke Landmacht! Geweldig nieuws, en een terechte onderscheiding voor zijn optreden in Afghanistan. Op 4 december ontvangt hij op het Binnenhof uit handen van Zijne Majesteit de Koning deze hoogste dapperheidsonderscheiding. Hij wordt onderscheiden voor zijn voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden. Hij wordt met name geroemd om zijn optreden op 6 september 2009 bij de plaats Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. Die dag leidt hij een gecombineerde groep commando’s en mariniers die de zwaar gewonde korporaal Kevin van de Rijdt proberen te redden, terwijl zij van drie kanten onder vuur worden genomen door Taliban. De Militaire Willems-Orde is de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

Eerder in 2009 ontving hij voor zijn optreden op missie in Afghanistan de Bronzen Leeuw, een dapperheidonderscheiding die toentertijd sinds 1944 slechts 1212 maal is uitgereikt. Gijs Tuinman, werkt hard, stelt een doel, behaalt dit doel en gaat altijd voor het hoogst haalbare. Zo stoomde hij na de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gelijk door naar de commando-opleiding. Op 21-jarige leeftijd gaf hij als commandant van een special operations team van het Korps Commandotroepen leiding in Afghanistan. In totaal is Gijs vijf keer naar Afghanistan en meerdere malen naar Afrika uitgezonden geweest. Altijd met een duidelijk doel, een strakke planning en het idee dat hij een bijdrage leverde aan een veiligere wereld. Gijs zet zich in voor een veiligere wereld op zijn manier.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft majoor Tuinman voor deze hoogste dapperheidsonderscheiding voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden, die zich in de strijd door uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.

120911_FotoGijsTuinmanBlog2

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. Zijne Majesteit de Koning is Grootmeester van de Orde. De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon. Enkele nationale en internationale militaire eenheden zijn drager van de Militaire Willems-Orde. De laatste individuele Militaire Willemsorde werd op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Behalve Kroon (43) leven nog drie dragers van de Willemsorde, maar allen zijn ouder dan 90. Tuinman ontvangt de orde op 34-jarige leeftijd.

120911_Foto2GijsTuinmanBlog2-1024x768

Gijs, van harte gefeliciteerd, je hebt het verdiend!

Gijs-Tuinman

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.