Groene baret voor velen ‘een brug te ver’Featured

Groene baret voor velen ‘een brug te ver’

In de vroege donkere uurtjes van vrijdag 16 december 2011 staan op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal vele familieleden en vrienden geduldig hun relaties op te wachten. Samen met het bijna voltallige personeel van het Korps Commandotroepen (KCT) trotseren ze het bedroevend slechte weer. De regen valt met bakken uit de lucht en velen van de genodigden gingen dan ook schuil onder paraplu’s.

Het enorm opzwellende geluid van gejuich en applaus om de zes overgebleven cursisten van ECO (Elementaire Commando Opleiding) lichting 11-08 te verwelkomen is er daarentegen niet minder om zodra ze in zicht komen en op weg naar de paradeplaats de ‘Tranenpoort’ passeren. De aspirant commando’s laten zich daarbij bijna letterlijk meeslepen op de klanken van doedelzak- en drummuziek van de ‘Seaford Highlanders of Holland’.

De aankomst in Roosendaal vormde het slotakkoord van de eindoefening van de ECO. Deze keer werd die vanuit de provincie Gelderland gestart en droeg als naam: ‘een brug te ver’. In amper vier dagen tijd moesten de zes cursisten daarbij aan de hand van een groot aantal opdrachten een afstand van ongeveer 230 kilometer zien te overbruggen. Het merendeel daarvan werd te voet afgelegd. Met het succesvol volbrengen van de traditioneel zogenoemde ‘afmatting’ hebben de 6 ‘overlevenden’ – van de in totaal 47 cursisten die in augustus aan de opleiding begonnen – nu het (tijdelijke) draagrecht van de groene baret verdiend.

‘s Morgens in de filmzaal kregen de relaties van de nieuwbakken commando’s te horen hoe de opleiding was verlopen en wat de cursisten daarin allemaal hebben moeten doorstaan. Aansluitend werden ze daar door commandant VCO (Voortgezette Commando Opleiding) uitgebreid voorgelicht over het traject dat de kersverse commando’s de komende 12 maanden te wachten staat, alvorens ze daadwerkelijk als ‘operator speciale operaties’ in 1 van de 4 operationele Commandotroepencompagnieën zullen instromen. Na een bezoek aan de diverse static-shows en het commandomuseum werd iedereen getrakteerd op een lunch van met dampende jus overgoten boerenkoolstamp en een stuk rookworst.

‘s Middags vond op de paradeplaats de uitreikingsceremonie van de groene baret plaats. De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal Lex OostendorpDeze had ook de eer om de groene baret aan de nieuw gebrevetteerde commando’s kersverse commando’s uit te reiken Hij werd daarin bijgestaan door Commandant KCT, kolonel Rob Querido.

Voorafgaand aan de officiële baretuitreiking vond tijdens een ludieke ceremonie ook de uitreiking van de groene baret plaats aan de nieuwe korpsmascotte ‘Snedder V’Hij was bij de voorgaande baretuitreiking op 1 juli voor de eerste maal aanwezig. Maar aangezien hij destijds zijn ‘commando-opleiding’ nog niet had voltooid, was hij niet in het bezit van de groene baret.

Daarentegen heeft Snedder V nu wel voldaan aan de zware eisen die van een korpsmascotte gevraagd worden. Niettemin, een beetje korpsmascotte is nogal koppig en tegendraads en dominant. Ook voor die eisen slaagde de nieuwe Snedder vandaag met glans. En dus kwam Snedder de vijfde die al voorzien was van een herkenningsplaatje niet naar de korpscommandant, maar moest de korpscommandant naar de mascotte toekomen. Hilariteit dan ook alom toen de groene baret tussen de oren van koppige Snedder geplaatst werd. Maar nu is er dus eindelijk weer een Snedder die als gebrevetteerde mascotte de ceremonieën bij het Korps komt opluisteren. Een traditie die begon in 1953 met een eerste optreden van Snedder I tijdens de baretuitreiking op 1 oktober 1953 aan de lichting 1953-3. De grote commandoreunie van volgend jaar op 24 maart zal de eerstvolgende weer zijn.

Vervolgens was het de beurt aan de zes mannen om hun mutsdas te verruilen voor een groene baret. Na het traditionele ‘natmaken’ van de baretten door de maten konden ze alle zes eindelijk de felicitaties van familie en vrienden in ontvangst nemen.

Mannen, proficiat en succes gewenst bij de vervolgopleiding. Maar eerst even recupereren tijdens het welverdiend kerstverlof.

Hieronder een foto-impressie van deze heugelijke dag:

Related Posts

3 Comments

 1. Peter G
  21 december 2011 at 12:58

  Jongens! onwijs gefeliciteerd! wat een prestatie!! geniet van het gevoel..

 2. Alex
  21 december 2011 at 22:57

  weer 6 helden op de stoep van Nederland

 3. Oom Joop
  13 december 2012 at 22:11

  Het zijn niet de Seaford Highlanders, maar de Seaforth Highlanders.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.