Rode baret voor nieuwe commandant luchtmobiele brigadeNews

Rode baret voor nieuwe commandant luchtmobiele brigade

D100909ZS1009klein

Op 9 september heeft brigadegeneraal Otto van Wiggen in Ermelo de rode baret ontvangen uit handen van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee. Voor Van Wiggen, die sinds 25 juni 2010 het bevel voert over 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) ‘7 december’, kwam de uitreiking van de maroon-roodgekleurde baret als een volslagen verassing. Voornamelijk omdat hij niet de VAKOL  (Voortgezette Algemeen Kader Opleiding Luchtmobiel)  heeft doorlopen, die leidt tot het draagrecht van de rode baret. Hij zegt dan ook zich ongemakkelijk te voelen met de ontvangst van de rode baret, deze moet immers écht verdiend worden. Als gerechtigd drager van de groene commandobaret weet hij als geen ander de achterliggende diepere betekenis daarvan. Desondanks vindt Bertholee dat Van Wiggen als commandant van de luchtmobiele brigade per definitie de rode baret hoort te dragen. De landmachtcommandant roemde de fysieke en mentale capaciteiten van de rode baretdragers, die hij rekent tot de ‘’keurtroepen’ van de landmacht. “Zij gaan door waar anderen stoppen.”

D100909ZS1005klein

Naderhand erkent ook Van Wiggen dat het bevorderlijk is voor de herkenbaarheid als ook het boegbeeld van de luchtmobiele brigade de rode baret draagt. “Het gaat hierbij immers niet om de mens Van Wiggen, maar om de autoriteit die hij is.”
Het lijkt erop dat hiermee een oude traditie binnen de KL in ere hersteld gaat worden. Onlangs werd namelijk ook de huidige commandant van het Korps Commandotroepen (KCT), kolonel Rob Querido op dezelfde manier verrast. Hoewel ook niet als zodanig opgeleid was kreeg hij uit handen van de landmachtcommandant de groene commandobaret uitgereikt. En daarmee het draagrecht zolang hij het bevel voert over het Korps.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.